Notities bij: Nelly Riemaeker

KW 13.5.2011
LOPPEM Op Moederdag 8 mei hieven Nelly Riemaeker en Roger Janssens het glas in feestzaal 't Ridderhof in Veldegem. Met de hele familie werd geklonken op hun diamanten jubileum...
Nelly Riemaeker kwam op 25 november 1930 ter wereld in een van de huisjes in de buurt van de spoorweg, aan Buffelsdreve. "Er liep toen een zandweggetje van de boerderij van Buffels - 't Vagevier - over de spoorweg", vertelt Nelly. Ze liep tot haar veertiende school bij de zusters Maricolen, volgde daarna een opleiding naaien in Oostkamp en ging toen aan de slag in de knoopjesfabriek, op de hoek van de Autobaan en de Vijvers. "Maar na zeven jaar had ik er genoeg van. Intussen was ik getrouwd en had kinderen", lacht Nelly.
Vakschool
Roger, geboren in Merkem op 26 mei 1926, groeide op in een gezin met tien kinderen : vijf zonen en vijf dochters. "Mijn ouders waren van Zedelgem uitgeweken naar de frontstreek. Ik was drie, toen we naar Zedelgem terugkeerden", zegt Roger. "Ik liep school bij de broeders Xaverianen. Toen ik tien was, verhuisden we naar de Warandestraat. Na de lagere school volgde ik nog een opleiding metaal in de vakschool in Brugge."
Communie
Hoewel Roger ouder was, deden Nelly en hij hun plechtige communie samen. Hun ouders waren met elkaar bevriend. "Ik ging haar toen ophalen om naar de kerk te gaan", vertelt Roger. "Ik herinner me dat nog heel goed, want ze was haar voile verloren..." Of het toen al grote liefde was, is niet duidelijk, maar op 21 april 1951 stapten Nelly en Roger dezelfde Sint-Martinuskerk binnen om elkaar het jawoord te geven. Na hun huwelijk woonden Roger en Nelly in de Ieperweg. Op 26 mei 1954 - Rogers verjaardag - namen ze hun intrek in hun nieuwe woning in de Sint-Martinusstraat 15. Tijdens de oorlog kon Roger aan de slag bij Carrosserie Slabbynck, daarna werkte hij achttien jaar bij de Gebroeders Eggermont. "Daar heb ik mijn stiel geleerd", zegt hij. En voor hij met pensioen ging, reed Roger 25 jaar met zijn fiets naar de smidse van Cyriel Ramon.
Tweede thuis
Nelly en Roger kregen twee kinderen - Dirk en Nadine - en hebben intussen ook twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Voor Roger, al 25 jaar trouwe medewerker bij plechtigheden, is de Sint-Martinuskerk zowat zijn tweede thuis geworden. De jubilarissen genieten nog volop van het leven. Vorig jaar ging de auto de deur uit. Nu doen zij een beroep op de kinderen of maken gebruik van het openbaar vervoer. (EDW)