Notities bij: MichaŽl Patteeuw

Krant van West-Vlaanderen 15.6.2001
Goud voor Michel Patteeuw en Florie Leroy
"Tijdens de viering van ons gouden jubileum nipte ik even van de beker," lacht Florie, "daarna dronk Michel alle wijn op. Tot groot jolijt van alle aanwezigen bleef er niets over voor de priester." Het typeert ons gouden echtpaar: Florie en Michel genieten met volle teugen van het leven.
"Ik werd geboren op 25 augustus 1928 in Zwevezele", opent Michel Patteeuw. "Maar na een jaar woonde ik hier al in Gits en ik zou nooit meer verhuizen." We zijn te gast in de Spoorwegstraat 10, de vroegere Middenstraat 48. Twee jaar later, op 19 juni 1930, zag Florie Leroy het levenslicht in Zonnebeke: "Ik werd als Flavie boven de doopvont gehouden, maar iedereen kent me als Florie."
Gits en Zonnebeke liggen een stukje uit elkaar. Florie: "Mijn zus woonde ik Gits. Met Blasius-kermis gingen we dansen in de Kuiperie bij Margriet Laevens en zo leerde ik Michel kennen." Vijftig jaar geleden, op 6 juni 1951, werd in Zonnebeke het huwelijk ingezegend. Het jonge paar bleef inwonen bij Michel thuis, vertelt Florie: "Zo had ik nog wat gezelschap, want we waren nog geen week getrouwd en Michel trok erop uit." Om te werken natuurlijk, springt Michel vlug bij: "Als seizoenarbeider werkte ik 16 jaar in Noord-Frankrijk en in de Walen: bieten, vlas... Later vervoerde ik als chauffeur bij Dobbelaere in Tielt nog twintig jaar lang binneninrichtingen voor landbouwers. Tussendoor ging ik aan de slag bij Remi Claeys in Lichtervelde en bij Jozef Colpaert in de Gitsbergstraat."
Niet stil zitten
Ondertussen zat ook Florie niet stil: "Als zelfstandige op het bedrijf baatte ik tot '72 een kruidenierswinkel uit. Na drie jaar huwelijk werd dochter Jeanine geboren. Ze huwde met Joël Vergote, ze wonen als buren in het huisnummer 8, dat is het tuinbouwbedrijf hiernaast. Hun huwelijk werd gezegend met de komst van Kristof, Mathieu en Sam." "En via Mathieu hebben we al een achterkleinkind", springt Michel trots bij. "De bijna tweejarige Anneleen is een echte hartedief."
Na Jeanine volgde Claudine. Samen met echtgenoot Danny Samyn baat ze de gekende bloemenzaak Samyn langs de Westlaan uit. Hier maakt dochter Ellen het huwelijksgeluk compleet.
Dertien jaar geleden, op 1 december 1988, ging Michel met pensioen: "Maar we hebben ons nog niet verveeld. We werken graag in de tuin. Ik volg alle sporten, kijk graag naar wielrennen en voetbal. Al jaren ben ik supporter van Standard Luik en ik woon veel avondwedstrijden van SK Roeselare bij." Trouwe supporters hebben het nog altijd over SK, niet over SV. "Thuis volg ik met een radiootje van De Weekbode de voetbalverslagen terwijl Florie dan tv kan kijken. Oh ja, ik was ook 22 jaar lang voorzitter van de kaartclub in De Gilde."
Reizen
Florie: "Natuurlijk mag je de reizen niet vergeten. Sedert Michel met pensioen is, trokken we er al 41 keer op uit, meestal in het buitenland en liefst met het Gitse reisbureau Vandenaweele. Zo verbleven we al tienmaal in hetzelfde hotel op Gran Canaria, het is er warm en de sfeer is er prima."
Voor het gouden jubileum hadden de familieleden een verrassingsdag op punt gezet. Michel: "Ze kwamen ons 's morgens afhalen met een open limousine. Onder een bloemenboog mochten we instappen. Maar door een harde windstoot viel die erehaag om, 't was iets voor in Videodinges." Flavie vervolgt: "Ze brachten ons naar Zonnebeke waar we in dezelfde kerk onze trouwmis overdeden, ik kreeg zelf een identiek bruidsboeket dat de kinderen vanop oude foto's achter maakten. Tijdens die viering dronk Michel natuurlijk heel de beker uit, gelachen dat we hebben. En na de mis werden we met huifkarren vervoerd naar een feest in de Nonnenbossen. Het aperitief werd geschonken op mijn ouderlijk hof van waaruit ik uitgetrouwd ben en waar mijn broer nog altijd woont, dat deed toch wel iets."
"En na het feest werden we nog ontvangen op het gemeentehuis van Gits", besluit Michel. "Kortom, het werd een fantastische dag, om nooit meer te vergeten."
Florie en Michel werden gehuldigd door burgemeester Jean-Pierre Pillaert, secretaris Rik Dekens, schepenen Willy Demunster, Norbert Vanroose en Els Desmet. Erwin Delbeke was verontschuldigd wegens een reis in het buitenland. Dochter Claudine woonde samen met echtgenoot Danny Samyn en kleindochter Ellen de ontvangst bij. Dochter Jeanine bereikte wegens de drukke feestelijkheden van die dag samen met haar gezin de gemeentelijke receptie pas na de fotosessie. (JD - foto JD)