Notities bij: Hugo Albert Patteeuw

Krant van West-Vlaanderen: 19.2.2016 (Philippe Verhaest): MOORSLEDE - Reizen Patteeuw is in veertig jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in de hele provincie. Sinds 1 januari staat met de kinderen Bert en Ann-Sofie de tweede generatie aan het hoofd, maar ook Hugo en Lydie blijven actief in de zaak.
Hugo Patteeuw (65) startte in 1977 met het aanbieden van school-, fabrieks- en zwembadvervoer. Zo legde hij de kiem van een onderneming die vier decennia later uitgegroeid is tot een keurmerk in de West-Vlaamse reiswereld. Samen met zijn echtgenote Lydie Van Aelst (63) werkte hij keihard aan de weg en nu nemen hun kinderen Bert (38) en Ann-Sofie (33) de familiezaak over. Bert is getrouwd met Evy Matyn en samen zijn ze de ouders van Fiebe (6), Ilize (3) en Elias (1). Ann-Sofie is dan weer de echtgenote van Maarten-Jan Delbecque. Hun kinderen heten Maxim-Miliaan (4) en Lex-Xander (1).
“Vijf jaar na mijn eerste schoolbusrit hebben we onze eerste georganiseerde reis aangeboden”, graaft Hugo in zijn geheugen. “Dat was naar Lourdes, met mezelf aan het stuur van de autocar. In datzelfde jaar - 1982 - organiseerden we ook onze eerste fotovoorstelling van het jaaraanbod, voor 17 mensen. In 2015 lokten onze infoavonden liefst 1.800 geïnteresseerden.”
Eigen brochures
Hugo en Lydie zagen de reiswereld de afgelopen veertig jaar fel veranderen. “Ik deed nog alles zonder gps, de landkaarten zaten in mijn hoofd. Na die eerste reis naar Lourdes hebben we snel onze activiteiten uitgebreid. Het fabrieksvervoer bouwden we af en we maakten ook eigen brochures. Die bedeelden we zelf in alle brievenbussen van onze gemeente. Ook onze kinderen hebben daar nog aan meegeholpen.”
Na Lourdes volgden reizen naar onder andere Oostenrijk en de buurlanden en in 1995 was de eerste georganiseerde vliegreis een feit. “In 1993 werden we officieel aangesteld als een reisbureau”, aldus Hugo. “Nu brengt Reizen Patteeuw toeristen over de hele wereld.” Dé hoeksteen van de zaak is al veertig jaar onveranderd. “Het aanbieden van perfect uitgewerkte georganiseerde reizen”, pikt Bert Patteeuw in. “Maar je kan bij ons ook groepsreizen op maat boeken, net als individuele reizen. En ook belangrijk: we blijven investeren in nieuwe luxe-autocars met panoramadak, want het publiek voor dat genre reizen blijft groeien. En we spreken er ook alle leeftijden mee aan.”
Eigen begeleiding
Nu staat Reizen Patteeuw bekend als een van dé toonaangevende reiskantoren in de streek. “Zelfs in West-Vlaanderen. Onze klanten komen uit alle windstreken“, zegt Bert. “We hameren fel op service. De georganiseerde reizen gebeuren steeds onder begeleiding van iemand van ons en elke vijf jaar worden onze autocars vervangen door nieuwe exemplaren.”
Hugo staat in elk geval versteld dat zijn klein bedrijfje van in 1977 uitgegroeid is tot een uit de kluiten gewassen reisbureau. “Dat had ik nooit durven denken, maar ik ben er wel trots op. En ik ben ook tevreden dat onze kinderen de zaak voortzetten. We zetten nu wel een stap terug, maar blijven actief. Ikzelf zal nog als autocarchauffeur fungeren en samen met Lydie zullen we ook hotels testen. Wij vormen het testpubliek”, knipoogt hij. “Lydie zal ook vliegtuigreizen blijven begeleiden. Daar is ze ondertussen erg bedreven in.” Lydie knikt. “We hebben ondertussen de hele wereld gezien. Thailand, de Verenigde Staten, Viëtnam, Indonesië, heel Europa... Nu staat Myanmar nog op ons verlanglijstje.”
Ruimtereizen
Sinds 1 januari staan Bert en Ann-Sofie aan het roer. “Ann-Sofie neemt de administratie en de personeelszaken voor haar rekening en zal ook reizen begeleiden. Ikzelf werk reizen uit en organiseer ze, maar blijf ook met de autocar rijden. Zo houden we de vinger aan de pols.” Waar zien broer en zus Reizen Patteeuw binnen veertig jaar ? “Dan bieden we ruimtereizen aan !”, grijnst Bert. “Ondertussen blijven we hard doorwerken en willen we de waarden van onze ouders behouden en bewaken. Bij Reizen Patteeuw kom je niet enkel om een leuke reis te boeken, maar ook om een goed gevoel te krijgen.”
www.reizenpatteeuw.be