Notities bij: Daniel Patteeuw

Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijk, 15.6.2007
KUURNE - Daniel Patteeuw en Christine Sabbe voelen zich al helemaal thuis in hun appartement in het complex Andries van de sociale bouwmaatschappij Eigen Gift, Eigen Hulp. Ze hebben er een prachtig uitzicht op het centrum van de gemeente.
Daniel Patteeuw (71) is geboren in Marke als derde van de vier kinderen van Kamiel Patteeuw en Godelieve Onraedt. Het gezin verhuisde naar Kuurne en Daniel groeide op aan de Katte. Na zijn schooljaren op het huidige Sint-Pieter ging hij werken bij de firma Lagae aan de Harelbeeksestraat. Hij volgde avondlessen en zondagvoormiddag studeerde hij aan de Technische School van de Stad Kortrijk aan de Sint-Jansstraat. Hij behaalde het diploma textielmonteur.
Daniel : "Ik reed als kind graag per fiets en volgde snel het wielergebeuren. Ik heb nog een foto waar ik als kleine jongen bij Berten Decin sta. Toen ik vijftien jaar was, werd ik coureur bij wat men toen de onderbeginnelingen noemde. Ik won mijn eerste koers in de Harelbeeksestraat in een door café London georganiseerde koers."
Vijf jaar in Milaan
Christine Sabbe is geboren in Kuurne als het jongste van de vijf kinderen van Arthur Sabbe en Julia Vandevyvere. Ze groeide op aan de Boomgaardstraat en trok naar school bij de zusters van de Kortrijksestraat. Daarna volgde 'snit en naad' in de Gasthuisstraat. Ze werkte enkele jaren in de Carad en daarna voor Familiehulp. Ze trouwden in 1966 in de Sint-Michielskerk. Hun dochter Evelien werd eerst airhostess bij Sabena. Ze is getrouwd met de Kortrijkse Jacob Pringiers en is moeder van twee kinderen. Ze woonden vijf jaar in Milaan en momenteel in Colombo op Sri Lanka waar Jacob werkt.
Voor de rest van onze dagen
Daniel was een goede wielrenner : " Na mijn legerdienst in Soest reed ik bij de liefhebbers en daarna bij de onafhankelijken. Ik was lid van de ploeg Libéria-Grammont waar Germain Derycke en Henri Anglade reden. Ik koerste heel veel in het buitenland en mijn supportersclub was in café D'Hespe bij Jerome Debels aan de Katte. Ik reed twee jaar de ronde van Marokko, maar een zware val stelde een abrupt einde aan mijn loopbaan als wielrenner. Ik koerste van mijn 15 tot mijn 25 en won 83 wedstrijden. Na mijn wielerloopbaan werkte ik bij de Werkhuizen Vanhauwaert en later bij Interlin tot mijn pensioen. Ik werd in die periode lid van verschillende organisaties en verenigingen. We bouwden onze woning aan de Katte en dachten daar te blijven wonen voor de rest van onze dagen. Tien jaar geleden stelde ik mij als eerste kandidaat bij de bouwmaatschappij voor een appartement op het nog te realiseren project waar het huis en de oude brouwerij Andries stonden. We hielden van ons huis met de grote tuin en dachten nooit te verhuizen. Stilaan werd dit echter te groot en toen ik een tijd ziek was viel de beslissing. We zijn uiterst tevreden met het appartement in het volle centrum van de gemeente. We hebben er in de voormiddag en in de loop van de namiddag zon. Het is dicht bij alles gelegen. Christine trok toen Evelien in Milaan woonde regelmatig voor enkele dagen op bezoek bij de kleinkinderen. Nu ze in Sri Lanka wonen is het wel wat moeilijker geworden om er te geraken. Het is een lange vlucht, maar we plannen om er met het jaareinde weer naartoe te trekken."(JPDK)


KW editie Kortrijk van 28.1.2011: Verdienstelijk ex-wielrenner en actief lid van socio-cultureel leven Daniel Patteeuw overleden
Kuurne Vrijdagnacht 22 januari overleed Daniel Patteeuw onverwacht in zijn appartement in de residentie Andries aan het Weggevoerdenplein. De oud-wielrenner was lid van de raad van bestuur van de koninklijke Sportingclub en heel bekend in wielermiddens en in het plaatselijke socio-culturele leven.
Daniel Patteeuw (75) werd geboren in Marke op 8 oktober 1935 maar groeide op aan de Katte in Kuurne. Na zijn schooljaren op Sint-Pieter werkte hij bij de firma Lagae. Hij volgde avondlessen en zondagschool aan de Tech in Kortrijk en behaalde zo het diploma textielmonteur. Hij reed als kind graag met de fiets en volgde snel het wielergebeuren. Op zijn 15de startte hij bij de onderbeginnelingen. Hij won zijn eerste, door café London georganiseerde, koers in de Harelbeeksestraat. Hij huwde in 1966 met Christine Sabbe. Hun dochter Eveline Patteeuw was eerst airhostess bij Sabena. Ze huwde met de Kortrijkse Jacob Pringiers. Ze zijn de ouders van de twee kleinkinderen Milo en Zoé. Het gezin Pringiers woonde vijf jaar in Milaan en momenteel in Colombo, Sri Lanka.
Daniel was een goede wielrenner. Na zijn legerdienst in Soest reed hij bij de liefhebbers en de onafhankelijken voor Flandria-Dokter Mann en Flandria-Wiel's. Hij was lid van de ploeg Libéria-Grammont-Wolber met Germain Derycke en Henri Anglade en hij eindigde bij Kint - Mercier. Hij koerste vaak in het buitenland. Zijn supportersclub was in D'Hespe op de Kathoek bij Jerome Debels. Hij reed twee keer de Ronde van Marokko maar een zware val stelde een abrupt einde aan zijn wielerloopbaan. Hij koerste tot zijn 25ste.
Na zijn wielerjaren werkte hij bij Werkhuizen Vanhauwaert en later bij Interlin tot zijn pensioen. Enkele jaren geleden verhuisde hij met zijn echtgenote van de Katte naar het centrum van de gemeente. Ze bezochten geregeld de kleinkinderen in Milaan en Sri Lanka.
Als wielrenner en oud-wielrenner was Daniel nauw betrokken bij de koninklijke Sportingclub. Hij bleef trouw lid en hielp bij de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne en de koers van het Sint-Pietersfestival. Hij werd lid van het feestcomité van Sint-Pieter en later van het gemeentelijk feestcomité dat de kermis organiseert. Hij was ondervoorzitter van de Studax voetbalploeg en werd in 1984 member van de Orde van de Ezel. Hij trok veel op pad voor de Orde als verantwoordelijke voor de verdeling van het Ezelsbier. Sinds hij 70 werd, was hij er emeritus. De laatste jaren deed Daniel het noodgedwongen wat kalmer aan maar als volksmens en volksvriend was hij nog alom tegenwoordig.
De plechtige uitvaartdienst is op zaterdag 29 januari om 10.30 uur in de Sint-Michielskerk in Kuurne. De bijzetting volgt op het gemeentelijk kerkhof van Kuurne op maandag 31 januari.
(JPDK)