Notities bij: Roland Omer Jozef Maria Patteeuw

Krant van West-Vlaanderen, Brugsch Handelsblad van 28.11.2008
Vier decennia Patteeuw
BRUGGEVoor "Brugge 2002" ("Attachment+") en "Corpus 05" ("Tussen Huid & Orgasme") deed Brugge voor het luik actuele beeldende kunst een beroep op Roland Patteeuw. Volgend jaar is de roerganger van Kunsthalle Lophem 40 jaar actief in de wereld van de beeldende kunst. Volkomen onverwacht zette de Vlaamse Gemeenschap de bezielde curator op droog zaad, maar het Cultuurcentrum Brugge biedt hem diverse locaties ter beschikking. Een vooruitblik.
Omdat de Vlaamse Gemeenschap totaal onverwacht de subsidiekraan dichtdraaide, is het al enige tijd ongewoon stil in en rond Kunsthalle Lophem. Er waren in 2008 alleen nog Anke Schäfer en Elise Ottaviano, maar de tweede editie van het succesvolle "Locus Loppem" bleef in zijn voorbereidende fase steken. Nochtans zijn vriend én vijand het er roerend over eens dat Patteeuw een unieke smaakmaker is en zijn Kunsthalle internationale top.
Een kleine greep uit het indrukwekkend palmares... In 1968 toont Patteeuw, als 23-jarige, werk van Raveel, De Keyzer en Van Severen. Kort daarop verschijnt van zijn hand een Raveel-publicatie. Wat geen enkel Belgisch museum noch figuren als Hoet en Bex ooit hebben kunnen realiseren, met name een solotentoonstelling met werk van Jef Geys (volgend jaar Belgiës vertegenwoordiger op de Biënnale van Venetië;) opzetten, kan de voormalige curator van de Biënnale van Sao Paulo wél.
Internationale fenomenen
Voorts bracht hij de laatste jaren een rist internationale fenomenen als Vankerckhoven, Van Caeckenberg, Hybert, Moulène, Honoré d'O en vele anderen, was er zijn baanbrekend incubatieproject, zag men in Loppem eerder dan in de musea van Los Angeles en San Francisco het werk van Netzhammer, leverde hij pionierswerk voor wat de Finse actuele kunst betreft, zorgde hij er mede voor dat op een rotonde in... Loppem een werk van internationale klasse "draait" en werd hij door de stad Brugge voor de stadsfestivals binnengehaald. En toch...
In 2006 wordt u door de Vlaamse Gemeenschap voor een periode van 3 jaar een totaal van
euro 480.000 door de neus geboord. Insiders suggereren dat er meer achter steekt, vermits de commissie het toen in haar rapport over een vorm van zakelijke feilen had. Natuurlijk, het woord "compromis" staat wellicht niet eens in uw woordenboek en u negeert ostentatief de (actuele) schilderkunst. U heeft zich ongetwijfeld behoorlijk wat vijanden gemaakt...
Roland Patteeuw : "Het is mij om de kunst te doen die de actuele wereld ademt ! Voorts kan het toch nooit de bedoeling zijn mensen te broodroven ? Deze vraag is trouwens beangstigend, ook voor de toekomst. Daarom is tot op een bepaalde hoogte het niet toekennen van de subsidie onrechtvaardig geweest. En het is duidelijk dat krachten hebben meegespeeld die met het inhoudelijk en zakelijk runnen van de Kunsthalle geen uitstaans hebben ! Hopelijk word ik vanaf 2009 niet tot levenslange dwangarbeid veroordeeld en wordt in 2010 de situatie gecorrigeerd..."
Nu reikt Brugge, in casu curator Michel Dewilde, u opnieuw de hand : van juni tot september toont u werk van kunstenaars met wie u de voorbije 40 jaar hebt gewerkt en dat op maar liefst 5 locaties. Er komt ook een lijvig boek.
Roland Patteeuw : "Het jaarprogramma 2009 voor de Kunsthalle is klaar en heeft als titel "Grooves, chinks & slits". Het is een project dat kan gezien worden als een klein 'ontologisch universum' van spleten, barsten en kieren die tekenend zijn voor onze consumptiemaatschappij en de invloed die ze hebben op onze plaats in de wereld. In de Bogardenkapel komt een onuitgegeven tentoonstelling met werk van Jef Geys waarbij hij zijn bekende 'Vrouwenvragen' een nieuw aanzicht geeft. Bovendien biedt Geys de stad Brugge de unieke kans werk van hem via een schenking te verwerven ! Ik zal ook werk van René Heyvaert tonen dat nog nooit is getoond !"
De laatste jaren is de schilderkunst weer aan zet. Het lijkt alsof we allemaal een beetje het spoor bijster zijn en we geneigd zijn zowat alles goed te vinden. Verrechtsing, ook in de kunst ?
Roland Patteeuw : "De burgerlijkheid en de hunker naar 'zekerheid' nemen toe. Maar misschien zorgt wat nu allemaal op economisch en financieel vlak aan het gebeuren is wel voor een correctie, zoals die zich wat het oeuvre van Geys betreft ook op kunsthistorisch vlak aan het voltrekken is..."
(Johan Debruyne)