Notities bij: André Patteeuw

Krant van West-Vlaanderen 23.11.2001
Diamant voor André Patteeuw en Martha Vandeputte
Zestig jaar getrouwd zijn, het is niet iedereen gegeven. André Patteeuw (86) en Martha Vandeputte (84) zijn hier wel in geslaagd. In rusthuis Maria Middelares in Moorslede, waar Martha woont, vierde het koppel onlangs zijn diamanten jubileum.
André Patteeuw zag 86 jaar geleden het levenslicht in het Franse Palaiseau, Martha Vandeputte werd 84 jaar geleden geboren in het West-Vlaamse Watou. "Ik ben geboren toen de Eerste Wereldoorlog volop bezig was. Daarom waren mijn ouders naar Midden-Frankrijk gevlucht", vertelt André Patteeuw. "Ik was het eerste kind, tien jaar later heb ik er nog twee broers bijgekregen."
Eens de oorlog voorbij, keerde het gezin Patteeuw naar West-Vlaanderen terug en vestigde zich in Zonnebeke. Daar verhuisde het echtpaar Vandeputte, dat behalve Martha nog twee dochters en een zoon telde, ook naartoe. "We hebben elkaar inderdaad in Zonnebeke leren kennen. Martha's broer was een vriend van mij", gaat André verder.
Van het een kwam het ander en André en Martha stapten in het huwelijksbootje op 29 oktober 1941. "Het was toen ook oorlog. Daarvoor, al van in '39, was ik gemobiliseerd. Pas in mei '40 was ik in België terug.
Na hun huwelijk bleven André en Martha negen jaar in Zonnebeke wonen. In '50 kocht het echtpaar een woning in de Roeselaarsestraat 112 in Moorslede. Daar woont André nog altijd, maar Martha moest na een ziekenhuisverblijf begin dit jaar haar intrek nemen in het rusthuis van Moorslede.
Autobusbedrijf
André en Martha werden zeven keer ouders, maar twee meisjes stierven op jonge leeftijd. Drie van de vijf kinderen, Hugo, Anny en Lena, wonen in Moorslede. Eric woont in Sint-Eloois-Winkel, Erna in Rumbeke. Intussen zijn er tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. André werkte eerst in een melkerij, Martha stond in voor het gezin en het huishouden. Later startte André met een kennis in Moorslede een autobusbedrijf op.
"In '58 zijn we elk onze eigen weg gegaan en ben ik een reisbureau begonnen. Dat deed ik tot aan mijn pensioen, ongeveer 25 jaar geleden. Mijn zoon Hugo zette de zaak verder."
Naar aanleiding van het diamanten jubileum vond in het rusthuis waar Martha verblijft, een eucharistieviering plaats en schoof de hele familie aan de feesttafel aan. "Ons gouden jubileum hebben we tien jaar geleden ook goed gevierd", herinnert André zich nog.
André geniet volop van zijn oude dag. "Ik voel me behoorlijk, ja. Mijn hobby's zijn lezen, kaarten en kruiswoordraadsels invullen. Vroeger was ik een enorm wielerliefhebber en zat in het bestuur van SV Moorslede. Martha hield zich vroeger graag bezig met haar tuin, naast puzzelen en kaarten. Spijtig genoeg is haar gezondheid nu minder."
(VDD)
André Patteeuw en Martha Vandeputte vierden onlangs hun diamanten jubileum. Na een eucharistieviering vond een feestmaaltijd met de hele familie plaats in het rusthuis van Moorslede, waar Martha verblijft. (Foto Jan Stragier)