Vorige: Ons Volk Ontwaakt (1911 ... 1913).   Omhoog: Ons Volk Ontwaakt (1911 ... 1913).   Volgende: Nieuwe artikels op deze site.
Inhoudsopgave   Index


Voorstelling.

OnsVolk

Ons Volk Ontwaakt is een weekblad dat voor de eerste maal verscheen in september 1911. Het laatste nummer dat in mijn bezit is dateert van 27 december 1913; de vooravond van de Grote Oorlog.

Het betreft een uitgave van de Samenwerkende Maatschappij “Volksontwikkeling”, Montignystraat 72-74 te Antwerpen. De ideologische trend van het blad is overduidelijk Christelijk en Vlaamsvoelend. Een artikel dat beschuldigingen t.o.v. enkele paters op zulke krachtdadige wijze bestrijdt, zie ik nog niet in een hedendaags tijdschrift verschijnen...

Twee redenen hebben mij er toe aangezet een aantal artikels uit dit blad te publiceren:

  • Ze geven meer inzicht in de politieke gebeurtenissen in de wereld ― Europa in het bijzonder ― en op de strubbelingen die uiteindelijk tot de eerste wereldoorlog geleid hebben.
  • Doordat de belangrijkste artikels op m'n PC beschikbaar zijn, vermijd ik het bladeren in de gebundelde werken, hetgeen hun levensduur zeker ten goede zal komen.
ZooKemel MuseumSchoneKunsten Naast het politieke toneel, bevat het blad een serie artikels die IMHO het lezen waard zijn. In die periode werd immers de bronzen kameel bovenop de ingangspoort van de Antwerpse Zoo geplaatst. Evenzo de beelden die het Antwerps Museum van Schone Kunsten sieren.
Onze (Antwerpse) Wagner-tenor, Ernest Van Dyck., scheerde hoge toppen; over aardig wat mensen, die later hun naam aan één of andere straat zouden geven, werd een artikel geschreven - of ze schreven er zelf een; in Limburg werd een aanvang gemaakt met de steenkoolwinning; enz.
Te veel om op te noemen.

Hoewel spelling en woordgebruik enigzins verouderd zijn, is de tekst over het algemeen goed te begrijpen. Maar sommige lezers zullen ongetwijfeld enkele toelichtingen op prijs weten te stellen.
Het staat ieder vrij, delen van deze webstek (of de ganse hap) te copiëren en te gebruiken voor eigen doeleinden. Beschouw het als Freeware.

Opmerkingen, verwijten, schouderklopjes, kritiek, aanmoedigingen? Stuur ze hierheen.Vorige: Ons Volk Ontwaakt (1911 ... 1913).   Omhoog: Ons Volk Ontwaakt (1911 ... 1913).   Volgende: Nieuwe artikels op deze site.
Inhoudsopgave Index

Valid HTML 4.01 Transitional

Pros Robaer - 2009