Hop door het jaar
De opeenvolgende groeistadia van de hopplant.                                          

Zie ook :  
Prachtige illustraties van andere webpagina's:

Foto's op Duitse webpagina.
Fotos Hopunion  

De verschillende groeistadia van de hopplant:

1 Winter

In de wintermaanden liggen de hopvelden er verlaten bij. De hopplanten verzinken in een diepe rust. Doormiddel van een wortelstok kunnen hopplanten de wintermaanden doorkomen, zijn ze meerjarig.
In december, januari kan men hopplanten rooien en inleggen. Door de planten met aarde te bedekken en vervolgens kunstmatig op te warmen schiet de plant in actie en ontwikkelt ze de in culinaire milieus zeer gegeerde hopscheuten. Meer hierover in het hoofdstuk Hopscheuten

2 Voorjaar 
        

In het voorjaar worden eerst de resten van de oude plant weggesneden, daarna bevestigt men fijne ijzerdraadjes aan de lange draden bovenaan. Die ijzerdraadjes worden later vastgemaakt in de grond. Rond deze draadjes groeit de hoppe. Begin mei draait men de hoppescheuten(+/-50cm) rond de ijzerdraadjes. Meestal draait men 3 gezonde, stevige scheuten rond elke draad, zo raken er normaalgezien zeker 2 boven. Nadien groeit de hop min of meer zelfstandig. Bij winderig weer durven de scheuten de draad wel eens te verliezen. Daarom moet de boer af een toe het bovenste stuk van de scheuten opnieuw aandraaien.

3 Zomer

In het begin van de zomer worden de onderste bladen afgeschreept of doodgesproeid tot op een hoogte van +/- 1 meter. De hoppe is nu bijna zes meter hoog en moet zeer vaak gesproeid worden tegen ongedierte en ziekten. Vanaf circa 15 juli  komen de bloemen tot ontwikkeling.

Zie ook: Prachtige close-up afbeeldingen van hopbloeien.
(onderaan de pagina)

4 Pluk

De pluk vindt plaats in de maand september. De hopranken worden op een kar geladen en naar de plukmachine gebracht.
Daar worden de bellen machinaal geplukt en naar de droogast getransporteerd waar de hoppe wordt gedroogd. 
De hop wordt gedroogd via warme lucht (+/-60) die door de ast geblazen wordt. Het vochtgehalte in de bellen wordt gereduceerd van +/- 75 % tot slechts 11 %. Dit is noodzakelijk om rotting tegen te gaan en bewaren mogelijk te maken. De kale ranken worden in kleine stukjes gehakt en vallen samen met de bladeren op een afvalhoop. In het voorjaar worden de rotte bladeren op het veld uitgestrooid. De droge hop wordt in balen geperst van 75 90 kilo. Nu is de hoppe klaar om verkocht te worden. De bellen kunnen op verschillende manieren verpakt worden, geperst in een baal, verwerkt tot pellets(droge korrels)of verwerkt tot een extract, die enkel de noodzakelijke stoffen uit de hop bevat. Deze substantie wordt verpakt in conserven en is zeer lang houdbaar. De lange houdbaarheid van de hop is vaak nefast gebleken voor de verkoopprijzen. Overschotten die vroeger werden weggegooid kunnen nu jaren bewaard worden.