HOP IN DE WERELD

In BelgiŽ vindt men nog hoppe in Poperinge en in de streek van Asse-Aalst. Hop groeit het beste op voedselrijke, doorlaatbare en meestal vochtige grond met voorkeur voor wat humus en kalk. Vandaar dat hop vaak voorkomt in bossen, houtkanten en heggen. De doorlaatbare zandleemlaag in de streek van Poperinge zorgt voor en hoge grondwatertafel en voorziet de snelgroeiende plant van het nodige vocht. In het gezelschap van de hoppe treffen we vaak andere zowel kruidachtige als houtige lianen aan, zoals Bitterzoet; op venige bodem: wilde Kamperfoelie; op kalkhoudende grond Bosrank en Heggerank.

Hop wordt uitsluitend geteeld van de 35ste tot de 55ste breedtegraad, dit aan beide kanten van de aardbol. De grootste hopproducenten zijn Duitsland, De Verenigde Staten, TsjechiŽ en China.
Zoals je ziet is de hopteelt een wereldwijd fenomeen. In de meer continentale gebieden moet wel geÔrrigeerd worden om goede opbrengsten te behalen.

Overzicht van hop in de wereld, door recente rooiÔngen is deze figuur compleet onbetrouwbaar. (In BelgiŽ is de oppervlakte reeds onder de 200 ha.) Het geeft wel een idee van de verhoudingen. 
anbau.jpg (54095 bytes)
 

Voor uitgebreide officiŽle informatie: eu report

De recentste cijfers werden vermeld op het hop congres in China:


 

   

In Duitsland vindt men de grootste oppervlakte hop. 
De Duitse hopstreken zijn in het oranje aangeduid.           

 

In Oost-Duitsland kweekt men ook hop. De boerderijen behoren er tot de grootste ter wereld, hopboeren telen er 20 tot 50 hectaren hop.
De kolchozen van voor de val van de muur zijn nu private bedrijven, maar de grootschaligheid is gebleven. Door het droge landklimaat moet men er wel irrigeren in de zomer om goede opbrensten te bekomen. Hieronder enkele foto's van de gigantische plantages met betonnen palen. Door de stevige constructie moet men slechts om de drie rijen palen zetten, wat de werkzaamheden in het hopveld heel wat vereenvoudigt. In BelgiŽ waar men afgedankte telefoonpalen gebruikt, moet men veel meer palen zetten, in elke rij of om de andere.

 

 

 

 

De hopplukmachines zijn in verhouding met de geteelde oppervlakte. Opvallend dat de machines en velden erg modern zijn, wat je niet direct zou verwachten van de voormalige DDR.