Roerdomp   Woudaap   Kwak   Koereiger   Ralreiger   Kleine Zilverreiger   Grote Zilverreiger   Blauwe Reiger   Purperreiger 

Roerdomp

Botaurus stellaris

De roerdomp is een reigerachtige die door zijn perfecte schutkleur in het rietland niet opvalt. De Roerdomp is afhankelijk van overjarig riet.

Een vliegende roerdomp trekt zijn nek in naar zijn romp, net zo als de blauwe reiger dat doet.

Op de grond houdt de roerdomp zich meestal op in het riet waar hij zoekt naar amfibieën en vissen. Als hij zich bespied waant, blijft hij roerloos staan met de snavel recht naar boven wijzend. Op deze manier is hij nagenoeg onzichtbaar tussen het riet. Het dier vertoont de meeste activiteit rond zonsopkomst en -ondergang.

De Roerdomp dankt zijn Latijnse naam, Botauris stellaris aan het geluid dat hij produceert. Het lijkt een beetje op het loeien van een koe. De letterlijke vertaling is: brullende stier (botauris) en stervormige (stellaris). Het geluid dat de roerdomp maakt kan nog het best worden vergeleken met het slaan op een holle boomstam. Het is een laag dreunend geluid. Hij maakt echter weer een ander geluid om vrouwtjes te lokken, zijn geluid is dan juist hoog en scherp.

De roerdomp leeft uitsluitend in uitgestrekte rietvelden, en is daardoor zeer zeldzaam in België.

 

Waarnemingen Wanneer Bron
Webbekomsbroek - Webbekom5.11.06 Ons Vogelblad nr. 72 van Maart 2007 (Tijdschrift van Vogelwerkgroep Oost-Brbant)
Nol, Essen-Wildert 17.9.06 http://www.noorderkempen.be/vogels/waarneem/seizoen/2006_H.htm
Het Vinne, Zoutleeuw, Oost-Brabant April 2006 http://www.vogelwerkgroep-oost-brabant.be/
Deinze, Noorderwal 12.3.06 http://users.skynet.be/wielewaal/2006%20maart.htm
Oostpolderkreek, Krekengebied St. Laureins, Oost-Vlaanderen 26.2.06 http://www.vogelwerkgroepnovl.be/2006_02_01_vwgovl_archive.html

 


 http://users.skynet.be/ole.nielsen/