Roerdomp   Woudaap   Kwak   Koereiger   Ralreiger   Kleine Zilverreiger   Grote Zilverreiger   Blauwe Reiger   Purperreiger 

Blauwe Reiger

Ardea cinerea

De blauwe reiger is in België het bekendste en meest voorkomende lid van de reigerfamilie. In België zijn Blauwe reigers bijna overal bij water te vinden. Een groot aantal reigers bevindt zich in het Zwin aan de Belgische kust. De vogelsoort komt voor in de gematigde streken van Europa en Azië.

Grote vogel met een lengte van ca. 90 cm. Totaalgewicht loopt op tot wel 1600 gram. Mannetje en vrouwtje hebben een identiek uiterlijk: bovenzijde, vleugels en staart grijs. Vleugeleinden zwart. De kop is wit met een zwarte band door het oog, die doorloopt in een kuif. Witte hals, aan voorzijde lengtestrepen. Onderzijde grotendeels licht grijs. Gele dolksnavel, in broedtijd soms roodachtig. Lange bruine poten (in broedtijd roodachtig).
Verschilt van andere reigers door groot formaat, grijze bovenzijde, witte kop en hals met brede, zwarte streep van oog naar zwarte, sierlijk afhangende kuif.

Sommige blauwe reigers zijn standvogels; andere verlaten hun broedplaats en trekken naar streken met een milder klimaat.

In het Koninklijk Domein van Laken vind je de grootste kolonie blauwe reigers van België: in 1990 telde men zo’n 200 broedparen - of is de broedkolonie van Ooidonk de grootste?

Reigerkolonie in Mesen te Lede gaat achteruit (dendriet nummer 7, 2007)

2005: 41 bewoonde nesten
2006 25 bewoonde nesten
2007 12 bewoonde nesten

 

 


 http://users.skynet.be/ole.nielsen/