Oorspronkelijk opgericht in het Brugse als Vlaamse Studenten ActieGroep (VSAG) in 1978. Twee jaar later wordt de naam veranderd in Nationalistisch Jong Studenten Verbond (NJSV).


Op het toppunt, wanneer Filip Dewinter voorzitter is, heeft het NJSV 20 tot 25 afdelingen over heel Vlaanderen: Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Kust, Vlaamse Ardennen, Waasland,... De vereniging telde toen enkele honderden leden. Zoals het dikwijls gaat met scholierenverenigingen, is er plots geen nieuwe generatie meer om de fakkel over te nemen, en sterft NJSV een stille dood. Het NJSV-Waasland heeft het nog het langst volgehouden. Uiteindelijk zijn ze opgegaan in Vrijbuiter die vandaag totaal het noorden kwijt is en aan totaal de averrechtse kant van het politiekelandschap is gestrand.
Omstreeks 1996 wordt NJSV terug opgericht, opnieuw in Brugge en wat later ook in Antwerpen. Ook in Eeklo, Hasselt en Roeselare worden afdelingen met succes opgericht.

Rond 1998 lijkt het er even op alsof NJSV terug in heel het land actief gaat worden, maar zo snel als sommige afdelingen worden opgericht, zo snel verdwijnen ze ook, en als laatste bastion valt ook Brugge toen de oorspronkelijke initiatiefnemers uitzwermen naar hogescholen en universiteiten of er mee ophouden.

In het Antwerpse echter vinden we nog ex-NJSV-ers in het Jong Offensief terug. In 2002 worden de koppen terug bij elkaar gestoken en wordt het NJSV-Antwerpen terug opgericht. Deze werking heeft nu al enkele vruchtbare schooljaren achter de rug met een redelijke doorstroming naar studentenverenigingen. We verwachten dan ook dat deze afdeling nog lang zal blijven bestaan, want er staat nu reeds een nieuwe strijdvaardige lichting NJSV-ers voor de deur.
Vanaf 2005 worden er tal van NJSV-kernen (her)opgericht: NJSV-Brussel, NJSV-Waasland, NJSV-Diest, NJSV-Vlaamse Ardennen,...


|  Commentaar of een vraag? Schrijf naar NJSV  |