Kreta is het grootste en meest zuidelijk eiland van Griekenland. Het is een vakantie-eiland met alle mogelijkheden. Ondanks de toeristische toeloop heeft het zijn typische charme bewaard. Het is een eiland met een rijk cultureel verleden en door zijn ligging geniet het van een prachtig klimaat. In het binnenland zijn er indrukwekkende bergketens. Voor de waterliefhebbers: kreta bezit prachtige kusten met baaien waar men volop kan zonnen op het witte zand en achteraf een verkoelende duik kan nemen in het schitterend heldere water.
Kreta heeft een oppervlakte van ongeveer 8300 km² en een kustlijn van ruim 1000 km.
De hoofdstad van het eiland is Heraklion. Hier bevindt zich ook de luchthaven van Kreta. In Heraklion en het modaine havenstadje Agios Nikolaos kan men niet alleen genieten van de prachtige musea, maar ook van de uitgebreide winkelmogelijkheden en een bruisend nachtleven.
In de oude haven van Heraklion staat het -eens zo onverslaanbare- Venetiaans fort met haar oude stadsmuur. De stadsmuur, welke rond 1530 door een Italiaanse architect ( San Micheli ) gebouwd werd, is vrij toegankelijk en biedt prachtige uitzichten over de stad. De twee belangrijkste musea zijn het Archeologisch museum en het Historisch museum. Het Archeologisch museum is echt een must voor mensen die iets meer willen weten over de Minoïsche cultuur.
de leeuwenfontein in Heraklion
de haven van Heraklion
romeinse vestingen van Heraklion
de prachtige kust te Hersonissos
Samaria-kloof
Europa's bekendste en indrukwekkendste kloof kunt u alleen te voet ontdekken. Met het nodige uithoudingsvermogen kunt u deze wandeling wel aan. De vermoeide spieren geven u de volgende dagen het perfecte excuus om te kunnen luieren in de zon !


Traditionale dorpen
Op Kreta kunt u het toerisme nog gemakkelijk vermijden en een bekoorlijk, ongeschonden dorpje vinden waar u op het pleintje in de schaduw van de plataan kunt genieten van het leven om u heen. Een paar dorpjes zijn bijzonder populair geworden, waaronder Kritsa, bij Aghios Nikolaos; het feit dat het een centrum van handwerk is, draagt ongetwijfeld bij aan zijn charme. Móchos, op weg naar Lasithi, is een ander dorp met een aangename sfeer.


Lasithi-hoogvlakte
Hoog in het midden van het Lasithi-gebergte ligt een vruchtbaar plateau, dat al duizenden jaren wordt verbouwd en nog steeds voorziet in een unieke levensstijl. Van de 10.000 windmolens, die hier ooit voor de irrigatie zorgden, zijn er nu nog maar weinig overgebleven.

Kloosters
Een groot deel van de moderne geschiedenis en verfijnde architectuur van het eiland is terug te vinden in zijn kloosters. Er zijn er heel wat en een paar van de mooiste zijn inbegrepen in de vele excursies die worden aangeboden. Moni Arkadi, bij Rethymnon, Toplou bij Vai en Preveli aan de zuidkust mag u zeker niet missen.
Vroegere beschavingen
De Minoïsche cultuur gaat meer dan 4000 jaar terug en er is een aanzienlijk aantal paleizen en steden, verspreid over het hele eiland, opgegraven. Latere beschavingen lieten ook meer dan alleen maar voetsporen achter.
Knossós, Gournia, Faistós, Górtys en Lato.
Chania
Het hoogtepunt van een ontdekkingstocht door het charmante Chania is de elegante Venetiaanse haven, met zijn temperagevels en drukke cafés. De stad is ook bekend om haar sfeervolle, oude Turkse wijk, haar bastion en musea. U kunt souvenirs kopen in de smalle straatjes achter de haven, en de beroemde ledersteeg opzoeken, of de plaatselijke producten uitproberen die in de markthal te koop worden aangeboden.
Rethymnon
De oude Venetiaanse haven, in het hart van het levendige, moderne Rethymnon, trekst alle aandacht naar zich toe. Een doolhof van smalle steegjes met hun fascinerende combinatie van Venetiaanse en Turkse architectuur, een sfeervolle haven en een indrukwekkend Venetiaans fort, allemaal samen op een relatief kleine oppervlakte, maken van Rethymnon een van de interessantste steden op Kreta.
Iráklion - Hoofdstad van Kreta
Uw eerste indruk van het huidige Iráklion, op vier na de grootste stad van Griekenland, heeft maar weinig van de schatten, die achter deze oude muren verborgen liggen. Stoffig, druk en lawaaierig Iráklion geeft zeker geen aantrekkelijke indruk, maar verborgen op een relatief kleine oppervlakte, vindt u er een van de beste winkelcentra, een levendige markt, cafés op schaduwrijke pleinen en een van de belangrijkste collecties archeologiesche vondsten in heel Griekenland. Vooral kinderen zullen het kasteel bij de rustige vissershaven erg leuk vinden.
Gouves - ontspannend vakantieoord
Het rustige Gouves (Kato Gouves), aan de kant van de zee op de hoofdweg van Iráklion, is klein maar in volle expansie. De smalle stroken strand langs het vakantieoord worden opgesplitst in baaien. Wat winkelen en eten betreft, is er een ruime keuze. Gouves is ook een goede vertrekbasis voor uitstapjes naar andere bezienswaardigheden en steden aan de noordkust.
Kokini Hani - stil binnenwater
De nieuwe weg naar Iráklion loopt in een rondweg om Kokini Hani heen. Dit kleine en rustige oord, niet ver van de hoofdstad, is aan een stil buinnenwater gelegen aan de oude weg naar Iráklion. Het zandstrand vormt een lange, smalle strook met ligbedden, parasols en al het nodige.
Hersonissos - druk vakantieoord
Hersonissos was ooit een klein vissersdorpje, maar is nu een complex en cosmopolisch oord. De drukke hoofdstraat loopt vlak door het oord heen, maar gelukkig komt er een nieuwe rondweg. De rotsige kustlijn verbergt zandige inhammen, groot genoeg om allerlei watersporten te beoefenen. Landinwaarts liggen drie oude dorpen klaar om ontdekt te worden : het oude Hersonissos, Koutouloufari en Piskopiano.
Stalis - gouden zandstranden en watersport
Het ontspannende Stalis (Stalida op sommige kaarten) is veel rustiger dan het aangrenzende Mália of Hersonissos. Het familie-georiënteerde vakantieoord is gegroeid naast een mooi zandstrand. Alle faciliteiten zijn voorhanden en er is een ruim aanbod aan tavernes en winkels. Op het gebied van watersport heeft het zelfs meer te bieden dan veel grote vakantieoorden.
Mália - mekka van het nachtleven
Actief, hectisch, druk, lawaaierig! Mália is een vakantieoord voor elke gelegenheid, vooral voor mensen die 24 uur per dag leven. Families verkiezen de rust buiten het centrum, maar toch vlak bij alle faciliteiten die het vakantiedorp te bieden heeft, met inbegrip van het prachtige strand. Het aangrenzende oude dorp zorgt voor een vleugje traditionele sfeer.
Aghios Nikolaos, Kritsa en Elounda
Als u een auto huurt, kunt u genieten van een dag vol contrasten, beginnend bij het pitoreske Kritsa in de bergen en het oude Lato vlakbij. Dan kunt u afdalen naar het cosmopolitische Aghios Nikolaos om wat te winkelen en de verleidelijke cafés en restaurants uit te proberen die het diepe binnenmeer omzomen. Elounda is heel wat rustiger en u kunt er een tocht maken naar de beruchte, vroegere leprakolonie Spinalonga.
De Samaria-kloof - een avontuurlijke wandeltocht
De Samaria-kloof, sinds 1962 een nationaal park, is een van de grote natuurwonderen van Europa. Per jaar maken duizenden bezoekers deze wandeling. Het gaat natuurlijk niet zonder de nodige inspanning, maar het voldane gevoel achteraf is niet te verwoorden. Voor degenen die niet de volledige afstand willen afleggen, is er een eenvoudiger optie waarbij u vertrekt bij de "IJzeren Poorten".
Santorini-cruise
Santorini, uniek onder de Griekse eilanden, prijkt zo vaak op ansichtkaarten en is een niet te missen visuele ervaring. Op de donkere vulkaanheuvels nestelen de witte huisjes zich dicht tegen elkaar aan en scheppen zo onvergetelijke beelden. Het staat u vrij deel te nemen aan een verdere rondleiding op het eiland die u meer dan alleen maar de hoofdstad laat zien. Al bij al wordt het een lang, maar bevredigend uitstapje.
Agios Nikolaos
Spinalonga
more Creta photos
Crete bus schedules: Heraklion (Iraklion)