Gouden sprinkhaan in de Motte
Op 18 juli 2010 heeft Fabian Deck een populatie van Gouden sprinkhaan (Chrysochraon dispar) gevonden op de voormalige gemeentelijke stortplaats van Wemmel in de Mottestraat. De Gouden sprinkhaan is een opvallende soort: de mannetjes hebben een fluorescerende groene kleur en een puntig achterlijf, terwijl de wijfjes beige zijn met wijnrode onderzijde van de achterpoten. De soort is zeldzaam in Vlaanderen: behalve in moerassen in West-Vlaanderen en Limburg, werd ze slechts hoogst zelden gevonden. Ten zuiden van Samber en Maas is de soort algemener, alhoewel ze pas voor het eerst in 1942 in België werd gevonden!
P1010716
Grote alexanderparkieten
Drie grote alexanderparkieten, samen met drie halsbandparkieten in mijn tuin (Willem Bernardstraat). Ze zijn te herkennen aan een rode schoudervlek, een vuurrode bek en een nog langere staart dan die van de halsbandparkiet. De soort breidt zich momenteel sterk uit in het Brusselse.
Rik Devriese
Boomvalk in Wemmel, 19 november 2005
Na de eerste sneeuwval rond het middaguur in de tuin onder Japanse kerselaar, een boomvalk gezien die een koolmeesje met zijn klauwen dooddrukte tegen de grond en daarna met de levenloze prooi in de boom steeg.
Piet Deschuytter
baumfalke_schuetz
Boomvalk (Foto P. Schütz)