Voeren - Bronnenwandeling

De bronnenwandeling V4

8.34km / 1u42 (gemiddeld 4,9 km/u)

Dit is de eerste wandeling met GPS tracking.

Vanaf de parking bij het 'Veltmanshuis' linksaf tot aan de bocht naar links. Het holle wegje nemen, waarin tal van bronnetjes ontspringen. Links aanhouden tot op de openbare weg en weer rechtsaf richting bos. Via steil pad tot op 'de Eiken'. Weg van grote hoeve &eecuten naar het bos. Op verharde weg bij vakwerkhuisje aan linkerzijde, rechtsaf het bos in. Steil naar beneden tot in gehucht 'Krindaal'.
Aan de grote weg links tot aan het huisje aan rechterzijde vlak voor de scherpe bocht. (links ligt een klein kapelletje).
Van dit huis leidt een veldweg naar de ingang van de spoorwegtunnel van Veurs: de langste van BelgiŽ (2072m). Over de ingang van de tunnel rechts aanhouden en geniet even van het mooi uitzicht over het dal van de Veurs en de Voer.
In de weg komen diverse bronnen uit. Aan de electriciteitscabine de weg oversteken en langs een verharde weg verder naar boven, tussen een rij van pittoreske huisjes in oorspronkelijk vakwerk en silex. Verlaat deze weg in de bocht naar rechts (loop dus rechtdoor!).
Aan een kruispuntje van vier veldwegen links naar de kerk van Sint-Pieters-Voeren. Het kerkhof bevat enkele mooie 17de en 18de eeuwse grafstenen en ook een 'wonderkruis', dat aan een wonderbare verschijning herinnert.
Achter de kerk bevindt zich de 'Commanderij van de Duitse Ridderorde' (17de eeuws), en de vijvers van de forellenkwekerij. Hier ontspringt ook de Voer. Voorbij de kerk, dat links blijft, meteen linksaf zodat de ingang van de forellenkwekerij gepasseerd wordt. De verharde weg volgen, na 50 meter rechts, voorbij hotel-restaurant De Cantarel (steeds rechtdoor). De veldweg naar de de Shetlandhoeve (ligt dan rechts) nemen zodat men aan de voet van de hoge spoorwegberm en het viaduct van Sint-Martens-Voeren komt. Rechts bevindt zich het dorpskerhof. Onder de brug door, arriveert men weer in het centrum van het dorp. Langs de kerk bereikt men weer het Veltmanshuis.

Indien men vanuit dit vertrekpunt een ganse dag wil wandelen, dan kan de Panoramawandeling in de voormiddag gedaan worden.

Summary by Mario Parys
Mail your suggestions and remarks concerning this web-site.
Initial version 4 Oct 1996, update 29 Jun 2007
Speciale dank aan Guy en Marie-Rose uit Zonhoven :-)