Streekproducten

Forel
In de visvijvers van de Commanderie te Sint-Pieters-Voeren worden zalmforellen, rivierforellen, steur en paling gekweekt.
In de waterlopen van de Voerstreek forellen vissen kan, mits de nodige vergunning. De restaurants serveren diverse forelschotels.

Voerdrupke
Een lichte jenever van 22 , gestookt met sleedoornpruimpjes.
Het wordt geschonken in vele Voerense horecabedrijven.
'e Voerdrupke mit sjlieekreke' kunt u zich aanschaffen in het VVV-kantoor te 's Gravenvoeren.

Trip
Voerense 'trip', zwarte of witte: verkrijgbaar in slagerij Meertens, Hoogstraat 240, 3798 SGV, tel. 04-381 00 97.

Platz
Traditionele 'koningskoek', verkrijgbaar in een aantal van de Voerense eetgelegenheden.

Herfse kaas
De zachte kaas (Herfse rommedoe), is bekend omwille van zijn sterke geur (stinkkaas). In enkele boerderijen wordt hij nog in het eigen kaaskeldertje gemaakt.

Abbesse de Mouland
Dit is een oude kersevariëteit die in Voeren, vooral in Moelingen, nog op hoogstambomen rijpt. Het is een kleine, zoete kers die de lippen erg paars-blauw kleurt.

Stroop
Zonder enige toevoeging wordt de Voerense perenstroop gestookt in grote koperen ketels (600 l) boven een houtvuur in de vloer van 'n schuur. Dit natuur-produkt bevat ongeveer 70% peren die worden aangevuld met 30% zoete appels.

Bijenhoning
Inl: Imkerij-potterie-galerie 'Potpourri', Schophem 318, 's Gravenvoeren, tel. 04-381 03 75

Hardfruitwijn
'Kelders I genne Pley', tel. 04-381 04 18. Jean-Marie Ernon, Pley 220, 3798 's Gravenvoeren, bezoeken op afspraak

Wijngaardslakken
De wijngaardslak (escargot de bourgogne) voelt zich uitstekend thuis in de Voerstreek, vooral in de beschutte wegbermen, maar... ze is bij wet beschermd. De slakken die de plaatselijke restaurants serveren zijn gekweekte exemplaren.

Originele Woudmeester pastilles
In een zakje met deze Originele Woudmeester pastilles zit telkens een amusant Woudmeestersverhaal.
De Woudmeester Pastilles zijn gemaakt van de Woudmeesterplant, die groeit in de Voerense hellingbossen, op kalkrijke grond en tamelijk beschaduwde plaatsen.
Zij zijn te koop in verschillende horeca-etablissementen.
Jos Buysen is ook actief bij het natuurbeheer in de Voerstreek.
Voerense Dieksjonnaer
Als je in het Voerens dialect het een en ander niet verstaat is er de Voerense Dieksjonnaer, in een Wordbestand beschikbaar. Auteur hiervan is Jos Buysen.



by Mario Parys, also for more information.
Tourist information: contact Toerisme Voerstreek vzw
Last update 8 Oct 2005