Honing slingeren.

door Marcel anno 2011  •   • 

Honing & Honingzorg.

Nectar is een suikerhoudende stof die door planten wordt afgescheiden onder invloed van de druk door de wortels op het vatenstelsel van de planten. De suikerconcentratie ontstaat, onder invloed van de werkende groene bladeren. Deze activiteit noemen we de bladgroenverrichting of fotosynthese. Dit chemisch proces wordt geactiveerd door de lichtintensiteit, de temperatuur en het vocht in de grond en de conditie van de plant. Het is perfect mogelijk dat zeer gekende nectar producerende planten totaal waardeloos worden door een te droge bodem en een te lage temperatuur. De bodemgesteldheid speelt dus een zeer voorname rol in de nectarproductie. De nectar wordt door de bijen opgelikt en in de honingmaag opgeslagen. Tijdens het verblijf in de honingmaag, worden alle vaste deeltjes zoals; stuifmeelkorrels, schimmelsporen, gistcellen, stofdeeltjes, weg gefilterd. De “ terugslagklep” die de honingmaag van de darm afsluit, speelt hierbij een belangrijke rol. In de korf/kast wordt de “zuivere” nectar verder ingedikt door uitdroging en fermentatie. De bij heeft deze nectar nodig voor:

. bouw van de chitinehuid en pectineonderdelen. . spinnen van cocons. . huid, membramen en celwanden. . bouw van was. . energieproductie. . onderdeel van bijenmelk.

Het is de honingbij die deze nectar verzamelt en het verwerkt tot honing. Nectar kan een suikerconcentratie bevatten van 10 tot 60%. De ingezamelde nectar bevat nog zeer veel vocht. Het water dat in de zoete vloeistof aanwezig is moet voor het grootste deel uit de massa worden weggewerkt. Alleen op deze wijze blijft de levensnoodzakelijke voorraad vrij van “bederf”. Teveel vocht zal de ontwikkeling van het microleven toelaten. Vooral gisten zullen de vloeistof als voedingsbodem gebruiken. Suikers worden gefermenteerd naar alcoholen en koolzuurgas, en alles verliest hierdoor zijn waarde voor het bijennest. Wanneer het vochtgehalte teruggebracht wordt beneden 20% blijft de honing intact. Dit procédé van het uitdrijven van het vocht wordt”indikken” genoemd. De “enzymen” die in de nectar aanwezig zijn en die door de bijen worden aangevuld veroorzaken een wijziging in de samenstelling van de honing. Deze enzymen worden geproduceerd in de kop- en borstklieren. De nectarverdunning door de toevoeging van deze secreten, verminderdt de viscositeit of de stroperigheid. Hierdoor wordt verdere opname vergemakkelijkt. In deze enzymen is er “invertase” aanwezig. De invertase ontkoppeld de dubbele suikers gedeeltelijk naar enkelvoudige suikers of “invertsuiker”. Het invertase heeft tijd nodig om al het nodige werk te doen. Niet alle dubbele suikers of poly- suikers zijn onmiddellijk tot enkelvoudige structuren terug te brengen. Het inverteren gaat in de raat verder. Hierbij speelt de temperatuur een belangrijke rol. Door het regelmatige transport binnen het nest zal de honing nog 16 tot 20% vocht bevatten. Wanneer de nectar uiteindelijk honing is geworden, wordt de honingcel lucht en vochtdicht afgesloten met een wassen dekseltje. We noemen dit “verzegelen” van de honingraat. Het dekseltje wordt niet “op” de honigvloeistof gelegd. Er blijft steeds voldoende ruimte tussen honing en deksel. Hierdoor is de honing steeds”witverzegeld”. Afhankelijk van de de bron of bronnen zal de honing bleker of donkerder zijn en zal deze een specifieke samenstelling hebben.

Samenstelling van de honing:

Gemiddeld Min&Max

WATER ( H²O) 17.2% 13.4-22.9

Fructose 38.2% 27.2-44.3%

Glucose 31.3% 22-40.3%

Sacharose 1.3% 0.2 – 7.6%

Maltose 7.3% 2.7-16%

Hogere suikers 1.5% 0.1-8.5%

Vrije vetzuren 0.4% 0.1-0.9%

Totaal zuur 0.6% 0.2-1.2%

As (mineralen) 0.2% 0.02-1.03%

Diastase-index 8% 2.1-61.2%

PH 3.91 3.42-6.1

Stuifmeel 30 mg/Kg

Functie van de honing:

Het staat vast dat honing een antibiotische werking heeft die iets lager is dan propolis. Deze antibiotische werking berust op het feit dat honing inhibine bevat. De heilzame werking van honing op brandwonden is een wetenschappelijk vaststaand feit. Honing heeft ook de eigenschap geïnfecteerde wonden snel te genezen wanneer ze in of op de wonde worden aangebracht. Het acetylcholine uit honing werkt kalmerend en wordt als onschadelijk slaapmiddel gebruikt. Tijm- en dennenhoning werken desinfecterend. Om gezondheidsredenen mag men per dag niet meer dan 0.15 Kg suiker nuttigen. Men mag dus per dag max 100 gram honing consumeren en daarnaast geen enkele zoetigheid meer. Honing is het natuurlijkste en energierijkste zoetmiddel dat er bestaat. Spijtig genoeg niet geschikt voor diabetici. Eveneens mag honing niet aan kinderen onder 1 jaar worden gegeven.

Honing als wondhelend middel: zin of onzin?

Vroeger telkens er werd verteld over een ervaring door gebruik van honing in de medicinale wereld, werd er fijntjes gelachen: honing is voor de boterham of voor in de thee, niet om in de wonde te smeren. Nu jaren later is er echter heel wat veranderd. Binnen de geneeskunde stapelen de problemen zich op. Met zijn allen leven we langer maar hiermee verhoogt ook de kans op het krijgen van allerlei kwalen. We worden geconfronteerd met complexere ingrepen en kortere ligduur in het ziekenhuis. Bovendien is elke opname in het ziekenhuis een potentieel gevaar om een ziekenhuisinfectie op te lopen. De moderne mens lijkt ook minder opgewassen tegen de bacteriën en virussen die zijn gezondheid belagen, denk maar aan de EHEC bacterie die vorig jaar de komkommers en de sojascheuten leek te besmetten. Denken dat alle infecties nog kunnen bestreden worden met de middelen waar we nu over beschikken is een utopie. De penicilline die voor het eerst tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt werd voldoet al lang niet meer. Bacteriën hebben zich aangepast aan de moderne antibiotica en zijn resistent geworden. En deze negatieve evolutie gaat nog altijd maar voort. We hebben er dus alle belang bij om de reserveantibiotica die ons nog rest met zorg te besteden. Net hierbij kan het gebruik van verbanden op basis van honing helpen. Er is ondertussen al heel wat onderzocht en gepubliceerd over honing. Wie op het net naar informatie gaat zoeken zal versteld staan over de tsunami van informatie die op hem afkomt. Er zijn nu tal van wondverzorgingsproducten op de markt waarbij honing onherkenbaar verwerkt werd in een zalf of een gel. Honing heeft een sterk vochtaantrekkend vermogen en de gel houdt dit vocht vast zodat een snellere wondheling plaats heeft. Door aan de zalf stoffen te gaan toevoegen die in het verleden reeds gekend waren als wondhelend krijgen we een nieuw product dat zeker zijn plaats verdient tussen alle courante wondverzorgingsproducten. Hoewel reeds lang de wondhelende eigenschappen van honing bekend waren (oude culturen als de Maya’s en Egyptenaren hadden een receptuur op basis van honing ) is het pas de laatste decennia dat hierover uitvoerig werd gepubliceerd. Honing bevat 80% suikers, hierdoor heeft het een sterk vochtaftrekkend vermogen. Bacteriën die zich in een vochtig milieu optimaal gaan vermenigvuldigen krijgen het in contact met honing lastig, ze gaan schrompelen en sterven uiteindelijk. Een ander product dat bijdraagt tot de ontstekingsremming is het enzyme glucose-oxidase dat van nature in onverhitte honing voorkomt. In een vochtig milieu gaat dit enzyme reageren met de onverdunde glucose. De glucose wordt omgezet in gluconzuur en tegelijkertijd komt er waterperoxide vrij. Dit laatste product kennen we beter als zuurstofwater en we weten hiervan dat het een sterk ontsmettende werking heeft. Honing is van nature reeds een zuur product ( pH 3-5 ), door de aanwezigheid van het gevormde gluconzuur neemt de zuurgraad nog toe en we weten dat bacteriën niet goed groeien in een zuur milieu. Honing heeft niet allen sterke kiemdodende eigenschappen maar bevat daarnaast ook tal van voedende stoffen die de celregeneratie bevorderen. Dit alles maakt het zo een waardevol product dat zeker zijn plaats verdient in een modern wondprotocol.

Door M.Van Damme

Waar honing al niet goed voor is:

Wonden:

Op wonden en brandwonden- van een zonnesteek tot brandwonden met blaarvorming- kunt u honing aanbrengen. Dit natuurlijk ontsmettingsmiddel laat de huid sneller en mooier genezen.

Slapeloosheid:

Roer een koffielepel honing in een kop lauwe melk. Gebruik bij voorkeur linde of acaciahoning.

Kater:

Honing verbetert het alcoholmetabolisme in de lever. Een of twee eetlepels honing kunnen the day after wonderen doen.

Honing en Kaneel

Ik wed dat de farmaceutische industrie niet wil dat dit de ronde doet. De eenvoud waarmee natuurlijke middelen ons lichaam weldadig kunnen genezen, wordt té vaak over het hoofd gezien. Neem nou eens gewoon Honing en Kaneel. En neem nou ook eens de feiten.. Feiten over Honing en Kaneel Ontdekt is dat een mengsel van honing en kaneel veel kwalen kan genezen. Honing wordt geproduceerd in de meeste landen van de wereld. Hedendaagse wetenschappers accepteren honing ook als een “wonderolie” (heel effectief) voor alle soorten kwalen. Honing kan gebruikt worden zonder enige bijwerking bij iedere soort ziekte. Hedendaagse wetenschap zegt dat zelfs, omdat honing zoet is, als het als medicijn ingenomen wordt in de juiste dosering, het diabetes patiënten niet schaadt. (Dat moet je wel even uitzoeken…winny) Weekly World News, een Canadees tijdschrift, heeft gaf op 17 januari 1995 een lijst van kwalen/ziektes op, die genezen kunnen worden door honing en kaneel zoals dat door westerse wetenschappers werd onderzocht. Hier volgt dit lijstje:
HARTKWALEN:
Maak een pasta van honing en kaneelpoeder, doe dat op brood in plaats van jam en eet het regelmatig als ontbijt. Het vermindert de cholesterol in de arteriën en redt de patiënt van een hartaanval. En voor degenen die al een aanval kregen, als zij dit proces dagelijks volgen, worden ze mijlen ver gehouden van de volgende aanval. Regelmatig gebruik van dit proces bevrijdt je van ademnood en het versterkt de hartslag. In Amerika en Canada hebben diverse verzorgingshuizen succesvol patiënten behandeld en ontdekten dat als je ouder wordt, de arteries en aderen hun flexibiliteit verliezen en verstoppen; maar dat honing en kaneel de arteries en aderen her-vitaliseren.
ARTRITIS:
Artritis patiënten kunnen dagelijks, ‘s morgens en ‘s avonds een kop heet water met twee lepels honing en een theelepeltje kaneelpoeder drinken. Als dat regelmatig wordt ingenomen kan zelfs chronische artritis worden genezen. In een recent research uitgevoerd op de Universiteit van Kopenhagen, werd ontdekt dat als de doktoren hun patiënten behandelden met een mengsel van een lepel honing en een halve theelepel kaneelpoeder voor het ontbijt, ze binnen een week ontdekten dat van 200 mensen die zo behandeld waren, praktisch 73 mensen totaal verlost waren van pijn en binnen een maand konden de meeste patiënten die door de artritis niet konden lopen of zich voortbewegen beginnen te lopen zonder pijn.
BLAAS INFECTIES:
Neem twee theelepels kaneelpoeder en een theelepel(of lepel?) honing in een glas lauwwarm water en drink het. Dit vernietigt de bacillen in de blaas.
CHOLESTEROL:
Twee lepels honing en drie theelepels kaneelpoeder gemengd in een kop theewater, aan een cholesterol patiënt gegeven, en men ontdekte dat het cholesterolniveau in het bloed tien procent minder was, binnen twee uren. En zoals genoemd bij artritis patiënten, als je dit drie keer daags doet, wordt iedere chronische cholesterol genezen. Volgens informatie die kwam uit dat Blad kan zuivere honing, dagelijks bij voedsel ingenomen, klachten van cholesterol wegnemen.
VERKOUDHEDEN:
Zij die lijden aan gewone of ernstige verkoudheid kan drie dagenlang, dagelijks dus, een lepel lauwwarme honing innemen met ¼ lepel kaneelpoeder. Dit proces zal de meeste chronische hoest, verkoudheid genezen, en de sinussen schoonmaken.

MAAG DIE VAN STREEK IS: Honing ingenomen met kaneelpoeder geneest maagpijn en reinigt maagzweren vanaf hun wortel.

GAS:
Volgens studies die in India en Japan gedaan zijn, is onthuld dat als honing met kaneelpoeder wordt ingenomen, de maag vrij wordt van gassen.
IMMUUN SYSTEEM:
Dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuun stelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. Wetenschappers hebben uitgevonden dat honing diverse vitamines en ijzer bevat in grote hoeveelheden. Constant gebruik van honing versterkt de witte bloedlichaampjes om tegen bacteriële en virale ziekten te vechten.
INDIGESTIE:
Kaneelpoeder dat op twee theelepels honing wordt gestrooid en voor het eten ingenomen, verlicht zuurheid verteert de zwaarste maaltijden.
INFLUENZA : GRIEP:
Een wetenschapper in Spanje heeft bewezen dat honing een natuurlijk ingrediënt bevat die influenza bacillen doodt en de patiënt redt van de griep….
LANG LEVEN:
Thee gemaakt met honing en kaneelpoeder, indien regelmatig ingenomen, houdt de verwoestingen tegen van ouder worden. Neem vier lepels honing, een lepel kaneelpoeder, en drie kopjes water en maak er thee van. Drink een kwart kop drie of vier maal per dag. Het houdt de huid fris en zacht en houdt veroudering tegen. De levensspanne neemt toe en zelfs een 100 jarige, begint karweitjes van een 20 jarige uit te voeren.
PUISTJES:
Drie lepels honing en een theelepel kaneelpoeder pasta. Breng dit aan op de puistjes voordat je gaat slapen en was het de volgende dag met warm water af. Als je dit twee weken dagelijks doet, haalt het de puistjes af van de wortel.
HUIDINFECTIES:
Leg honing en kaneelpoeder in gelijke delen op de aangedane plekken, dit heelt eczeem, ringworm en alle soorten huid infecties.
GEWICHT VERLIEZEN:
Dagelijks ’s morgens een half uur voor het ontbijt op een lege maag, en ’s nachts voor het slapen, drink dan honing en kaneel in een kop water gekookt. Als je dit regelmatig gebruikt reduceert het het gewicht van zelfs de meest dikke persoon. Dus, het regelmatig drinken van dit mengsel laat het vet zich niet opbouwen in het lichaam, zelfs als de persoon een dieet met een hoog aantal calorieën gebruikt.
VERMOEIDHEID:
Recente studies hebben laten zien dat suiker die in honing zit eerder behulpzaam dan nadelig is voor de sterkte van het lichaam. Oudere mensen die honing en kaneel innemen in gelijke delen, zijn alerter en flexibeler. Dr. Milton die hiernaar onderzoek heeft gedaan, zegt dat een halve lepel honing in een glas water en besprenkeld met kaneelpoeder, dagelijks ingenomen na het poetsen en in de middag om ongeveer 03:00 uur als de vitaliteit van het lichaam begint te verminderen, dan neemt de vitaliteit van het lichaam binnen een week toe.
SLECHTE ADEMHALING:
Mensen uit Zuid Amerika gorgelen als eerste in de morgen met een theelepel honing en kaneelpoeder die in heet water gemengd zijn, dus blijft hun adem de hele dag door fris.

naar boven