Onze Doelstellingen.

door marcel 10 maart 2012  •   • 

Op 28 juni 2011 is deze feitelijke vereniging opgestart.Op 9 maart 2012 is de officiële samenwerkingsovereenkomst ondertekend door het district.Op 28 februari 2013 is onze vereniging een vzw.

De hoofddoelstelling van onze vereniging is het geven van voordrachten voor scholen en verenigingen over het leven van en met de honingbijen. Een tweede doelstelling is aantonen dat imkers een belangrijke taak hebben in het beschermen en beheersen van de natuur.

Verschillende bijenkasten zullen op het fort van Merksem worden geplaatst zodat de bezoekers de realiteit van de imkerij ter plaatse ervaren. In een programma zullen we duidelijk maken wat scholen en verenigingen van ons mogen verwachten zodat ze ons in hun planning kunnen opnemen .

naar boven

Samenwerking met het district MERKSEM.

door Marcel Februari 2013  •   • 

Op 28 februari 2013 is onze vereniging een vzw rechtsvorm.Intussen is de Merksemse Imkerij tevens aangesloten bij Avib (Antwerpse vereniging voor imkersbelangen vzw).

Het bestuur hoopt op deze manier in samenwerking met het district Merksem te kunnen bijdragen aan de kennis over een toch belangrijk facet van onze samenleving. Graag stellen wij ook onze diensten ter beschikking om eventuele evenementen mee te helpen opluisteren.

 • Inmiddels is de samenwerkingsovereenkomst voor 2014 getekend.
 • naar boven

  Nieuws uit onze imkerwereld

  door Marcel Mei 2014

 • Even een antwoord op de vele vragen van imkerverenigingen, imker federatie's en overheden, media en natuurverenigingen: men vraagt aan de bevolking om meer bijen en imkers te voorzien in de ganse wereld. Echter: dit is NIET de oplossing van het probleem van de bijensterfte of het tekort aan honingbijen. In plaats van zulke onzinnige berichten te verspreiden zou men best eerst de oorzaak van het bijentekort aanpakken in plaats van de gevolgen ervan te bestrijden. Als er geen voedsel aanwezig is voor de bijen waarom meer bijen proberen in te zetten, als er steeds maar meer vergiften gebruikt worden in de land-en tuinbouw waarom meer bijen op offeren. Biotopen worden vernietigd door onkunde van beleidsmensen, monoculture gewassen primeren door winstbejag, Chemische bedrijven lobbyen met succes bij de overheden om hun produkten vrij te geven niettegenstaande negatieve adviezen van experts inzake de schadelijke effecten op onze bijen.

 • Als wij, de modale mens, niets daar tegen doen, voorspel ik dat binnen afzienbare tijd we onze toevlucht tot de "robotbestuivers" zullen moeten nemen of dat we het met veel minder groenten of fruit zullen moeten doen wegens geen bestuivers meer voorhanden.
 • Dit is geen scien-fiction maar bittere realiteit. Denk maar even mee.
 •  •   • 

  naar boven

  Pastorale Imkerij

  door Marcel November 2012  •   • 

   

  Hier begint het boeiende verhaal van de bieboer die met de bijen op "reis" gaat. Ofwel naar het fruit of naar de koolzaadvelden.In het voorjaar wanneer de fruitbomen in bloesem staan vertrekt de imker met zijn sterkste volken naar de boomgaarden.Dit moment ervaart hij of zij als een van de mooiste van het bijenjaar.

  Bij avond wanneer het bijna donker is, laadt de imker zijn kasten in de wagen en vertrekt vol goede moed richting fruitboer/koolzaad. In gedachten reeds ziet hij de bijen, vol geladen met nectar en stuifmeel, de raten vullen.Hij heeft ook verschillende waswafels voorzien, omdat een volk dat veel dracht haalt, eveneens zeer bouwlustig is. Dit is het ideale moment om nieuwe raampjes te laten bouwen.Goed om de oude vieze broedramen te vervangen.

  April 02 2014, alle kasten op reis. Controle volgende week. Door de goede weersomstandigheden zijn de volken 3 weken vroeger dan normaal weg.

  .Zie foto's Klik hier

  Klik hier om een bericht te plaatsen