Onze Doelstellingen.

door marcel 10 maart 2012  •   • 

Op 28 juni 2011 is deze feitelijke vereniging opgestart.Op 9 maart 2012 is de officiële samenwerkingsovereenkomst ondertekend door het district.Op 28 februari 2013 is onze vereniging een vzw.

De hoofddoelstelling van onze vereniging is het geven van voordrachten voor scholen en verenigingen over het leven van en met de honingbijen. Een tweede doelstelling is aantonen dat imkers een belangrijke taak hebben in het beschermen en beheersen van de natuur.

Verschillende bijenkasten zullen op het fort van Merksem worden geplaatst zodat de bezoekers de realiteit van de imkerij ter plaatse ervaren. In een programma zullen we duidelijk maken wat scholen en verenigingen van ons mogen verwachten zodat ze ons in hun planning kunnen opnemen .

naar boven

Samenwerking met het district MERKSEM.

door Marcel Februari 2013  •   • 

Op 28 februari 2013 is onze vereniging een vzw rechtsvorm.Intussen is de Merksemse Imkerij tevens aangesloten bij Avib (Antwerpse vereniging voor imkersbelangen vzw).

Het bestuur hoopt op deze manier in samenwerking met het district Merksem te kunnen bijdragen aan de kennis over een toch belangrijk facet van onze samenleving. Graag stellen wij ook onze diensten ter beschikking om eventuele evenementen mee te helpen opluisteren.

 • Inmiddels is de samenwerkingsovereenkomst voor 2018 getekend.
 • naar boven

  Nieuws uit de imkerwereld

  door Marcel Januari 2019 + 2020

  Door de vereniging van Openbaar Groen zijn in 2018 verschillende gemeenten bekroond. Merksem is er één van en verkreeg 1 ster voor de inspanning gepresteerd door onze vereniging. Dank zij de inzet van onze leden vielen wij in de prijzen.Hartelijk dank daarvoor!

  Sinds begin januari 2020 is onze vereniging aangesloten bij de nieuwe koepel "het Vlaams Bijeninstituut" met als websiteklik hier

 • Een leuke uitleg van een student. klik hier
 • De dagelijkse natuurlijke mijtenval is een betrouwbare graadmeter voor de mijtenbesmetting in het volk. Doordat de buitentemperatuur en de aanwezigheid van broed grote invloed hebben op de variabiliteit van de dagelijkse mijtenval, is de schatting van de mijtbesmetting in september en oktober vrij moeilijk. Echter eind november is het broednest verdwenen en bevinden zich alle mijten op de bijen. Dit vertaalt zich in een meer constante dagelijkse mijtenval, de dagelijkse verschillen zijn dus erg klein in november en december. Op een tamelijke warme dag zullen er echter weer meer mijten vallen, dat komt door de losser wordende wintertros, waardoor achtergebleven dode mijten weer naar beneden kunnen vallen. .
 • Het oxalen in de winter
 • Er bestaan twee verschillende methoden om de mijten in de late herfst of winter te bestrijden. De essentie van de behandeling is hetzelfde. Het harenkleed van de bijen wordt in beide methoden voorzien van ozaalzuurdihydride kristalletjes. De mijten, die zich op de bijen bevinden, kunnen nauwelijks ontsnappen aan deze kristallen. Vroeg of laat komen ze ermee in aanraking en zullen ze via de voetzolen van de mijten in het mijtenbloed opgenomen worden en hiermee de mijt van de bij af laten vallen en doen sterven. De toepassingsmethoden: druppelen of sublimeren?
 • Het sublimeren of vergassen van oxaalzuur kristallen is iets effectiever dan de druppelmethode, maar het scheelt maar een paar procent. Beide methoden, mits bij de juiste buitentemperatuur goed uitgevoerd, zijn zeer effectief. Van iedere 100 mijten zullen er 90 of meer het loodje leggen. Ze vallen echter niet onmiddellijk dood op de schuiflade. In de eerste week na de behandeling vallen de meeste mijten, maar de verhoogde val kan nog wel 6 weken aanhouden. Op relatief warmere dagen zie je overigens meer mijten vallen.
 • Het sublimeren gebeurt bij voorkeur bij een temperatuur van boven de vijf graden Celsius, zodat de wintertros losser zit en het gas tot in de kern van de wintertros kan doordringen. Bij het druppelen hebben we juist kouder weer nodig. De druppels moeten in de wintertros achterblijven en mogen er niet doorheen vallen. Bij een temperatuur van minus vijf tot plus vijf graden bereiken we een optimum voor de behandeling. Een paar dagen aanhoudende kou is het beste. De interne bewegingen van de wintertros zorgen voor de verspreiding van de kristallen over alle bijen en mijten.
 • De druppelmethode is eenvoudig en vergt geen bijzondere apparatuur of dure beschermingsmiddelen, die je wel nodig hebt tijdens het sublimeren. Bij het sublimeren is het gebruik van een actieve koolstof beademingsmasker noodzakelijk om inademing van de onzichtbare kristallen te voorkomen.
 • Monsterwesp lees meer...

  naar boven

  Pastorale Imkerij

  door Marcel November 2012  •   • 

   

  Hier begint het boeiende verhaal van de bieboer die met de bijen op "reis" gaat. Ofwel naar het fruit of naar de koolzaadvelden.In het voorjaar wanneer de fruitbomen in bloesem staan vertrekt de imker met zijn sterkste volken naar de boomgaarden.Dit moment ervaart hij of zij als een van de mooiste van het bijenjaar.

  Bij avond wanneer het bijna donker is, laadt de imker zijn kasten in de wagen en vertrekt vol goede moed richting fruitboer/koolzaad. In gedachten reeds ziet hij de bijen, vol geladen met nectar en stuifmeel, de raten vullen.Hij heeft ook verschillende waswafels voorzien, omdat een volk dat veel dracht haalt, eveneens zeer bouwlustig is. Dit is het ideale moment om nieuwe raampjes te laten bouwen.Goed om de oude vieze broedramen te vervangen.

  April 02 2014, alle kasten op reis. Controle volgende week. Door de goede weersomstandigheden zijn de volken 3 weken vroeger dan normaal weg.

  .Zie foto's Klik hier

  Klik hier om een bericht te plaatsen

 •