Massagepraktijk Allegria

 
 
 
 
 

 

Burnout

 

Wat is een burn-out, hoe ontstaat het en wat is het verloop

Burn-out is letterlijk energiek opgebrand zijn. Een lange periode van overbelasting op het werk met in combinatie privé kan zorgen voor geestelijke, emotionele en fysieke uitputting.
Volledig “op”, geen zin in werk, geen lachje, geen zin in plezier, geen motivatie, geen zelfvertrouwen.

Oorzaken van een burn-out

  • Hoge verplichtingen: grote werkdruk, teveel werk
  • Grote tijdsdruk, dwingende deadlines
  • Hoge verwachtingen van werkgever, klant, privé
  • Emotioneel belastend werk, agressie, angst, …
  • Weinig of geen mogelijkheid om zelf zijn werk te organiseren, opgelegde tijdsindeling

Persoons- gerelateerde

  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Perfectionistisch, faalangst
  • Gedreven, continu uitstekende cijfers willen neerzetten
  • Grote zorg voor anderen, moeilijk “neen” kunnen zeggen


Bij pré burn-out wordt er teveel van zichzelf verwacht, zowel op fysiek als op mentaal vlak.
Te grote prestaties, teveel werkuren, teveel piekeren, minder of geen tijd voor ontspanning, eigen behoefte negeren, hobby’s aan de kant schuiven, concentratieproblemen en slaapstoornissen treden op, conflicten met partner kunnen ontstaan. Koffie en andere stimulerende middelen worden meer en meer toegelaten.

Laat burn-out niet de bovenhand krijgen. Voorkom tijdig dat je energie verder daalt!


Wanneer je niets onderneemt in dit stadium gaat het verder bergaf. Cognitieve vermogens verminderen en de spanning stijgt, meer fysieke problemen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slechte nachtrust, duizelig, hyperventilatie, minder weerstand, vatbaarder voor ziektes, drang om meer en meer te blijven presteren, lukt hoe langer hoe minder. Negatieve gedachten nemen de bovenhand zoals “ik kan het niet aan, ik ben niemand, …” negatieve spiraal ontstaat en trekt je verder en verder naar beneden.
Het is niet realistisch om op eigen kracht uit die negatieve spiraal te komen. Wanneer je in dit stadium toch verder gaat ontstaat er vaak een leeg gevoel, vervreemd van zichzelf. Momenten van pijnlijke emoties, frustraties, zinloosheid, radeloosheid treden op. Dit stadium vertoont zware burn-out een depressie kan volgen. Men voelt zich moe, zwaarmoedig, enkel willen slapen. Mogelijk met zelfdoding gedachten rondlopen. Weerstand is zeer laag, vatbaarder voor ziektes. Deze situatie is zéér levensbedreigend.

Wat doen?

Burn-out kan iedereen overkomen, zowel in het mannelijk geslacht als in het vrouwelijk geslacht, het gebeurt het vaakst met de meest gedreven mensen.

Er over praten! Doorbreek het schuldgevoel, de schaamte, het taboe.

Herken de symptomen van stress of van beginnende burn-out, laat geen zware burn-out toe. Laat jezelf niet afglijden tot je energiepijl de NUL bereikt.

Hoe sneller je je laat begeleiden, hoe sneller het herstel. Samen brengen we je weer tot een energievol, lachend persoon die de wereld opnieuw aankan op een normale correcte levenswijze!


Meestal is de behandeling een combinatie van een aantal behandelingen!

VOETREFLEXOLOGIE in combinatie met BACHBLOESEMS die we samen testen op basis van kinesiologie zodat we op dat moment de juiste BACHS voor je kunnen klaarmaken. Nadien gaan we nog iets dieper met een REIKI sessie en uiteraard gaan we door met de Bachbloesems!


Massagepraktijk Allegria