EBBASA international

 

Start
Nala †
Maklikreg Maya
Maklikreg Dachan †
Marvell Bakgat
Lionheart's Biku
Maklikreg Berre
Maklikreg Temba
Sunjika Witblits †
Maklikreg Baie Noa
Maklikreg Nomi
Congo-masai Mara †
Maklikreg Goldylocks
Maklikreg Nola
Voorouders
Aangekeurde Maklikreg BB's
BB's bij ons geboren
ZA- TOUR
De kraamkamer
Pups verwacht
Contacteer ons


 

Welkom op onze Boerboel website!

Wij zijn de familie Vervloet uit België, je kan op deze site foto's bekijken van onze Zuid-Afrikaanse Boerboels. Wat in 1999 begon met liefde voor één Boerboel is inmiddels uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby met als resultaat dat er nu vier generaties eigen kweek bij ons patrouilleren. 
Ik zeg inderdaad hobby want voor ons is het puur liefhebberij, wij fokken slechts een paar nestjes per jaar. Als je weet dat men met één enkele teef al twee nesten per jaar kan "produceren" noemen wij dat dan. En wij hier een klein tiental Boerboels hebben rondlopen, zegt daarmee genoeg denk ik.
Diegenen die zoals ons al een tijdje in de Boerboels zitten weten dat dit zonder twijfel één van de moeilijkste rassen ter wereld is om te fokken. Dat is ook de reden waarom vele oppertunisten er al even snel weer mee stoppen dan dat ze eraan begonnen zijn. Voor diegenen die er met hart en ziel achterstaan is het een enorme uitdaging om zich met vallen en opstaan een weg te banen door de diverse genenpoel die dit ras met zich meedraagt.
Het is dus niet gemakkelijk een goede Boerboel te fokken, maar des te langer we in het ras zitten hoe duidelijker het wordt welke weg leidt naar perfectie.
Het is meer dan alleen streng selecteren, soms moet je compromissen sluiten om zeldzaam genetisch materiaal niet verloren te laten gaan.
Om meer te weten te komen over dit ras en de verschillende bloedlijnen, met allen hun specifieke kenmerken zijn we de afgelopen jaren reeds vier maal naar het land van herkomst Zuid-Afrika getrokken.
Hoe het ooit zo ver is kunnen komen heeft natuurlijk alles te maken met het aparte karakter en de unieke uitstraling van deze Mollossers. Een echte Boerboel is een stabiele hond, hij is betrouwbaar, gehoorzaam, aanhankelijk, trouw......kortom, alles wat hem voor ons de ideale familiehond maakt.
Maar naast deze eigenschappen, en dat is wat dit ras juist zo uitzonderlijk maakt, is dat hij in geval van gevaar ons zal beschermen met zijn leven, en trachten voorkomen dat dit verloren gaat is ons streven.

Die geaardheid van die Boerboel (in't Zuid-Afrikaans)

Boerboel is die enigste honderas ter wereld, tussen al die gespecialiseerde honderasse, geteel vir net een doel; oppasser, waghond en beskermer. 'n Befoeterde, temperamentele hond is nie 'n Boerboel nie. As hy dikbek trek na hy raas gekry het is nie 'n Boerboel nie. Verkoop hom of gee hom weg as sommer 'n hond, moenie dit 'n Boerboel noem nie! 
Die man wat 'n Boerboel koop, koop hom vir sy geaardheid. Dit was, is en moet sy heel belangrikste eienskap bly! Boerboel mot homself onderskei as jou beste vriend. Hij moet weet wat jou dink, hy moet weet as jy bedreig voel, hy moet weet of jy 'n vreemdeling goedkeur of afkeur in jou gedagtes en dieselfde voel. Hy moet weet as jy bang is, enige Boerboel eienaar sal van hierdie noue kontak tusse die hond en sy baas kan getuig.
Die Boerboel moet hier die eienskappe van kleinsaf wys.
Hy sal vinnig met 'n gerusstellende knor laat weet: '' Ek is hier, altyd, met my lewe sal ek you beskerm!'' Laat jy hom toe om aan te val brul hy soos 'n leeu en veg verbete sonder enige gedagte aan sy eie veiligheid. 
Kindervriend en speelmaat is hy by uitnemendheid. Hy aanvaar nie een persoon in'n gesin as sy baas nie, hy beskerm elke lid van die huisgesin en is ewe lief vir elkeen. Die verhale van die Boerboel wat hom tuismaak langs die babawaentjie en daar waghou, uur in en uir uit, is legio.
Die hele gesin behoort aan hom, en sy enigste taak is om sy familie verbete op te pas.  Ons voorouers het die funksie van'n Boerboel as volg omskrijf: "Bedags moes die hond met die kinders veld toe gaan om die vee op te pas. Daar moes hy voor hulle kan beskerm teen alle ongediertes en gevaartes wat hulle in die veld mag teekom. Vanaand moet hy langs sy familie by die vuurherd le en hulle oppas teen enige bedreiging wat uit die donker kom."

Voor diegenen die hier niets van begrepen hebben.  

 

Zoals jullie wellicht al zullen gemerkt hebben tijdens jullie zoektocht op het www zitten er nog veel verschillen in het uiterlijk van de boerboel. Wat betreft het karakter is dit helaas niet anders maar jammer genoeg krijgen we de indruk dat het zelfs de verkeerde kant uitgaat wanneer we vaststellen dat er regelmatig bb's voor herplaatsing worden aangeboden op diverse "tweede hands" sites.
Dit is meestal het gevolg van een probleemsituatie die ontstaan is tussen hond en eigenaar omdat het karakter niet is zoals het hoort te zijn.
Natuurlijk is socialisatie en opvoeding heel belangrijk maar vergis je niet, meer dan 50% van het uiteindelijke karakter is genetisch bepaald en krijgen ze mee van de ouderdieren.
Daarom is het van allergrootste belang dat we selectief  zijn in het maken van combinaties. Maar zoals met elk ras dat populair wordt bestaat het gevaar dat goede eigenschappen verloren gaan doordat de prioriteit gegeven wordt aan aantallen, uiterlijk, scores of door in te spelen op de vraag uit de markt.
Een daaruit logisch gevolg is bijvoorbeeld het fokken van een specifieke populaire kleur. Dit hoort na karakter, gezondheid, bouw, op de laatste plaats te komen.
We dragen dus met zijn allen zowel fokker als koper een stuk verantwoordelijkheid mee naar de toekomst van dit ras.


 

[Home] [Welkom] [Nala] [Maya] [Dachan] [Bakgat] [Berre] [Biku] [Witblits] [Temba] [Baie Noa] [Nomi] [Mara]

[Goldylocks] [Voorouders] [Aangekeurde Maklikreg BB's] [BB's bij ons geboren] [ZA-Tour]

 [De kraamkamer] [Pups verwacht]

[Contacteer ons]