Unieke kogge komt naar scheepswerven

(Het Nieuwsblad, woensdag 28 januari 2004)

Een unieke middeleeuwse kogge gaat naar de terreinen van de vroegere scheepswerven Van Praet-Dansaert in Baasrode. Dat laat het kabinet van minister Paul Van Grembergen weten. De kogge is een middeleeuws schip dat in oktober 2000 ontdekt werd tijdens het graven van het Deurganckdok.

Sinds de vondst van de kogge bakkeleiden meerdere kandidaten om het schip. Uiteindelijk besliste minister Van Grembergen om het schip naar Baasrode over te brengen. Geen gemakkelijke opdracht, want het schip is volledig gedemonteerd en opgeslagen in 29 containers.

De overbrenging moet zorgvuldig gebeuren, want de waarde van het schip is zowel op historisch als op toeristisch vlak enorm. Het dateert uit 1326 en is de grootste, oudste en best bewaarde kogge die ooit in Europa werd gevonden.

De kogge was een typisch schip dat tussen 800 tot ongeveer 1450 de zeen in West- en Noord-Europa beheerste. De in het deurganckdok gevonden kogge verging vermoedelijk in 1404. Met een lengte van 20 meter, een breedte tot 8 meter, een diepgang van 5 meter was het een voor die tijd groot schip.

Voor het Scheepvaartmuseum in Baasrode is de komst van de kogge welgekomen. De restauratie van de site komt nu op kruissnelheid. Zo stoppen Europa, het Vlaams Gewest en de provincie bijna n miljoen euro in de eerste renovatiefase. Het Brusselse architectenbureau Noa is aangesteld om een ontwerp te maken voor de werven en het museum. Dat zou medio volgende maand af moeten zijn, zodat de werken nog dit najaar kunnen aanvangen. (PDC)