Dendermonde. Kademuur op de Markt

(De Streekkrant, 13 mei 2004)

De heraanleg van de Grote Markt van Dendermonde blijft archeologische verrassingen opleveren. Nu trof archeoloog Robby Vervoort een laat-middeleeuwse kademuur aan.

De muur, bestaande uit hetzelfde type natuursteen waar het belfort mee werd gebouwd, vormde een soort aanlegsteiger. De kademuur lag aan de vroegere kerkgracht, - nu de Kerkstraat - en werd blootgelegd tuusen café Sint-Joris en het Justitieplein. Deels bovenop de kademuur werd later een bruggenhoofd gebouwd, de aanvang van een brug over de kerkgracht. Dat bruggenhoofd werd ruim een maand geleden blootgelegd. "De kerkgracht maakte wellicht een kleine insprong, richting Grote Markt, zodat er een aanlegsteiger kon worden gebouwd", situeert een enthousiaste archeoloog Robby Vervoort. "Dat er schepen konden worden aangelegd, blijkt uit de ijzeren ring die aan de muur werd bevestigd. Voor een exacte datering is het nog te vroeg, maar de kademuur werd uiterlijk in de vijftiende eeuw gebouwd. Deskundigen zullen zich in de komende maanden over het gevonden materiaal buigen om tot een zo exact mogelijke datering te komen."

Ondertussen raakte bekend dat de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium en Robby Vervoort in 2005 samen de eindresultaten van het lopende wetenschappelijke onderzoek uitgeven in een lijvig boek.

Hoewel nog niet alle onderzoeksresultaten bekend zijn, besloten de Stedelijke Musea niet langer te wachten om aan de bevolking de belangrijkste resultaten van deze opgravingen te tonen. (KVD)

Meer uitleg en praktische info op de website van de stad Dendermonde