Hoofdpagina > randapparaten > printer

De printer

De naald- of matrixprinter
De inkjetprinter
De laserprinter
De combinatieprinter

De naaldprinter of matrixprinter

De naaldprinter of dot matrix printer is ondertussen sterk verouderd. Je vindt naaldprinters soms toch nog terug in bedrijven, waar nog gebruik gemaakt wordt van doordrukformulieren of kettingformulieren .Dat zijn dan ook de enige toepassingen waar ze nog echt interessant zijn. In het grootwarenhuis Makro worden o.a. matrixprinters gebruikt om de factuur af te drukken. Voor al het andere afdrukwerk hebben inkjet- en laserprinters de naaldprinters al jaren geleden vervangen.

Bij de matrixprinter beweegt de printkop van links naar rechts over het papier. In deze printkop bevinden zich naalden die een printerlint tegen het papier drukken. Daardoor kan je merken dat alle letters uit puntjes opgebouwd zijn.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Top

De inkjetprinter

Klik op de afbeelding om te vergroten

Ze zijn relatief goedkoop en leveren een prima afdrukkwaliteit, zelfs fotokwaliteit.

Net zoals bij matrixprinters worden ook hier puntjes op het papier gezet, maar in de plaats van naaldjes die tegen een lint drukken, wordt inkt doorheen gaatjes gespoten. Elk vel dat uit de printer komt moet dan ook even drogen.

Inkjetprinters kunnen ook kleuren afdrukken naast zwart. Ze maken hiervoor gebruik van de kleuren cyaan, magenta en geel . Door een precieze hoeveelheid van elk op het vel papier te spuiten, kunnen alle kleuren bekomen worden.

Top

De laserprinter

In professionele omgevingen wordt vaak gewerkt met laserprinters. Ze kunnen veel afprinten op korte tijd.

Laserprinters werken volgens hetzelfde principe als kopieerapparaten. Ze maken gebruik van toner om letters op een vel papier te krijgen. Toner is een zwart poeder dat via een ingewikkeld systeem om de juiste plaats in een vel papier wordt gebakken. Door het opwarmen gaat het poeder smelten en in het vel papier trekken. Daarom voelt een papier dat afgedrukt is door een laserprinter altijd warm aan als het net uit de printer is gerold.

Top

De combinatieprinter

Klik op de afbeelding om te vergroten

Met combinatieprinters bedoelen we de combinatie tussen een kopieerapparaat, een printer, een scanner en een fax in één toestel. Dit wordt ook een all-in-one genoemd (kortweg: AIO).

In kleine bedrijfjes of om plaats te besparen worden vaak combinatieprinters gebruikt.

Top

Print deze pagina uit


© Kurt Vermeiren 2006