RETURNING WHEEL LIVE TOUR

Samy Birnbach: Stem
Malka Spigel: Bas, stem, percussie
Max Franken: Drum
Berry Sakharof: Gitaar, stem, keyboards
Rami Fortis: Gitaar, stem

Na A Certain Ratio, Tuxedomoon en Blurt in 2003 ruimt kunstencentrum BELGIE het podium voor Minimal Compact, een opmerkelijke en invloedrijke band uit de jaren tachtig die via thuisland Israël en een kort verblijf in Amsterdam uiteindelijk een geschikte uitvalsbasis vond in Brussel.


Tussen 1981 en 1987 speelde Minimal Compact zes langspelers en een live album vol met donkere vocalen, scherpe en hoekige gitaren, een strakke ritmesectie en sterke Midden-Oosterse invloeden. Het werd een handelsmerk dat hen moeiteloos boven de reguliere New Wave-concurrentie uit tilde en een ware cult-aanhang opleverde. Trendy bands, labels en dj’s als LCD Soundsystem, Playgroup, Output en DFA houden Minimal Compact in de belangstelling door klassiekers als Next One is Real, Statik Dancin’ of Babylonian Tower regelmatig als belangrijke invloeden te citeren. Minimal Compact was een van de eerste groepen, samen met Aksak Maboul en Tuxedomoon die werk uitbrachten voor het Belgische Crammed-label. Datzelfde label bracht zopas de Minimal Compact cd-box Returning wheel uit dat naast de obligate classics ook remixes door o.a. Tiefschwartz, Kruder, Optimo en Fauna Flash en onuitgegeven materiaal bevat. Het is een ideale introductie geworden voor wie de jaren tachtig nu pas ontdekt maar evenzeer is het een aangename aanvulling op het eerder verschenen werk.


Stem en Minimal Compact-voorman Samy Birnbach mixt zich sinds half de jaren negentig een stevige reputatie bij elkaar als dj Morpheus en als curator van de Freezone serie voor het Crammed sub-label SSR. Bassiste Malka Spigel bestiert vanuit Londen met haar wederhelft Colin Newman (Wire) het electronicalabel SWIM. Drummer Max Franken resideert nog steeds in Amsterdam en gitaristen Rami Fortis en Berry Sakharof genieten in Israël een aanzienlijke status als solomuzikanten. Minimal Compact gaat terug de hort op met een dwarsdoorsnede uit hun beste werk, een unieke kans om Minimal Compact live te (her)beleven.

biografie & discografie:

http://www.swimhq.com/artists/Minimal_Biog.html

release 3cd box-set on crammed records:

http://www.crammed.be/crammed/115/index.htm

 
 
 

DATUM: za 15 mei

AANVANG 20u00


INKOM € 7 (leden BELGIE) / € 9