Pers-artikels


Overnachten in de gevangenis? COOL!
Het Laatste Nieuws - 21 juli 2004

Vergelijkbare artikels verschenen in:
Het Laatste Nieuws - 20 juli 2004
Het Belang van Limburg - 20 juli 2004
De Standaard - 20 juli 2004
Radio 2 - 19 juli 2004
TV Limburg - 19 juli 2004
FM Limburg - 19 juli 2004

Jongeren willen jeugdherberg in de oude gevangenis van Hasselt

HASSELT - De gevangenis is hot. Nadat afgelopen weekend al meer dan 2000 Vlamingen de weg vonden naar de gevangenis van Hasselt voor het examen van cipier, heeft de Jong VLD van Hasselt al toekomstplannen met de strafinstelling die eind dit jaar te koop komt te staan. "Verbouwen tot een jeugdherberg", klinkt het. "Want wat is er hipper dan slapen in een cel of ontbijten in de refter van een gevangenis? Niks toch!"

Van gevangenis tot jeugdherberg. Dat is geen wereldprimeur, want in het Sloveense Ljubljana doet de voormalig gevangenis Celica sinds enkele jaren dienst als jeugdherberg. Daar deed Jong VLD hun inspiratie op. Voorzitter Frédéric Alen, 25: "In Slovenië hebben ze niet veel moeite gedaan om het verleden van het gebouw te verbergen. Slapen doe je in cellen met tralies en een echt spionnetje. Precies echt! Enkel de deur gaat 's nachts niet op slot (lacht). Gewoon cool!"

Onbekend terrein
Alen bezocht de tot jeugdherberg heringerichte gevangenis, maar overnachte er niet. Maar liefhebbers zijn er volgens hem genoeg. "Veel jongeren hebben nog nooit een voet binnengezet in een echte gevangenis. Net dat onbekend terrein spreekt hen aan." Volgens Alen is het project realiseerbaar. "Eind dit jaar verhuizen de gedetineerden van Hasselt naar het nieuwe complex langs de Herckenrodesingel. Daarna stelt de Regie der Gebouwen de oude gevangenis te koop. Of het nu gekocht wordt door een privé partner of door de overheid, dat maakt niets uit. Als het Slovenië kan, dan moet het toch ook in België kunnen? Hasselt heeft immers nood aan betaalbare logies voor jongeren. In heel Limburg zijn er maar 2 jeugdherbergen."

Te romantisch
De ambitieuze Jong VLD-voorzitter geeft toe dat hij de gevangenis van Hasselt nog nooit heeft betreden. "Maar ik kan me niet voorstellen dat de toestand er dramatisch is. Het moet ook geen luxe paleis worden, hé. In Ljubljana deden ze het met een likje verf, gekleurd glas, en wat nieuwe meubeltjes." Gevangenisdirecteur Luc Werckx heeft bedenkingen bij de plannen. "Het is hier wel een gevangenis, hé. Ik denk dat die gasten een verblijf hier een beetje te romantisch voorstellen. Maar de gevangenis zal toch leeg staan als onze 90 gevangenen verhuizen. Mij is het om het even wat erbij gebeurd."


Laat je niet om de tuin leiden!!
Het Belang van Limburg - 3 mei 2004
FM Limburg - 30 april 2004
TV Limburg - 30 april 2004

En dat vatten we deze keer wel zeer letterlijk op.
Jong VLD Hasselt vraagt de ontsluiting van de enige publieke tuin van de Stad Hasselt in de binnenstad. Een openbare tuin die met cinema de grootste klassiekers aanbiedt en tevens vaak ‘gratis’ via Z33 kunstwerken over de meest uiteenlopende oeuvres tentoonstelt. De tuin van het Begijnhof biedt plaats aan de enige tentoonstellingsruimte in Limburg die permanent Moderne Kunst brengt. Jammer genoeg telt de galerij veel te weinig bezoekers en gebruiken de provincieambtenaren uit hun bureaus in aanpalende gebouwen de mooie tuin als stiekeme parking...

Parallel met de tuin loopt de Badderijstraat die dagelijks enorm veel passage kent van het Kolonel Dusartplein richting stadscentrum en terug.

We stellen dan ook voor een heuse toegangspoort te maken ter hoogte van de provinciale bibliotheek in de stenen wallen rond de tuin om zo voorbijgangers de mogelijkheid te bieden door de tuin te wandelen als groen alternatief voor de drukke straat. Nadat je even tot rust gekomen bent kom je uit aan de Zuivelmarkt.

Naar analogie met andere centrumsteden zoals Brussel waar je vaker kleine parkjes en mooie tuintjes aantreft, is het heerlijk vertoeven in dit stukje groen. Maar met deze ontsluiting krijg je vanzelf ook meer passage in de tuin, en maak je meer Hasselaren en shoppers vertrouwd met de lopende tentoonstellingen. Eventueel kan de tuin afgesloten worden na een bepaald uur.

Niets dan voordelen dus om het leven in Hasselt weer wat aangenamer te maken!

Veilig carnaval!

Naar aanleiding van het komende carnavalsweekend van 20 en 21 maart aanstaande willen wij als Jong VLD Hasselt de aandacht vestigen op een gekend en steeds terugkerend probleem bij de jaarlijkse feestelijkheden.

Naarmate de zondagavond vordert neemt jammer genoeg het risico op ernstige (massa)-vechtpartijen aan het Kolonel Dusartplein traditioneel toe. Van voorgaande edities weten we dat de sfeer bij de overige carnavalsvierders dan opeens gebroken is, dat onschulige bijstaanders in de klappen delen en dat ook de materiële schade al te vaak hoog oploopt.

Daarom stellen wij voor om op zondag 21/03 in de loop van de vooravond enkele politie-eenheden zichtbaar maar toch op afstand op te stellen op het Kolonel Dusartplein, dé plaats van afspraak voor een grote groep carnavalsvierders na de traditionele stoet.

De lokale politiediensten kunnen op deze manier tijdig bemiddelen of indien nodig snel en kordaat ingrijpen vooraleer een banaal meningsverschil uit de hand loopt.

Als alternatief en in navolging van het project “Flink op stap” dringen wij aan op de zichbare aanwezigheid van enkele veiligheidsstewards om het gehele carnavalgebeuren in goede en vooral veilige banen te leiden.

Jong VLD Hasselt

Afbraakpolitiek in Kuringen
Het Laatste Nieuws - 26 september 2003

Welkom in de Vilstraat!!!

Pas eind augustus 2003 werd de rustige Vilstraat in Kuringen definitief opgeleverd. De Stad Hasselt had echt werk gemaakt om de straat een zo fraai mogelijke uitstraling te geven: mooie klinkers, vernieuwde nutsvoorzieningen, heraangelegde riolering en een egale pekzwarte laag tarmac om af te werken. De werken hadden lang genoeg geduurd en de bewoners waren terrecht trots! Heel wat huiseigenaars waren ondertussen begonnen met de aanleg van hun oprit met klinkers of met de heraanleg van verwoestte voortuintjes.

Amper twee weken na de definitieve oplevering komt Belgacom heel de vernieuwde straat, met inritten en voortuintjes terug openbreken... om nog een leiding langs de vernieuwde nutsvoorzieningen te trekken! Zowel het werk van “de Stad” als de energie die de bewoners in hun straat staken werd teniet gedaan. En dat kan voor ons niet!!

Jong VLD Hasselt pleit daarom voor een overleg- en coördinatieorgaan op stedelijk niveau dat zulke mistoestanden in de toekomst vermijdt! Vooralleer in de toekomst wordt gestart met infrastructuurwerken dienen alle partners rond de tafel te zitten voor overleg.
Zo wordt tijd, (overheids)geld en moeite gespaard en worden de bewoners niet nodeloos gestraft en geërgerd door een heuse bouwwerf voor hun deur.

De foto’s spreken voor zich!!
Je kan altijd reageren via het aanvraagformulier op deze site.

Lezersbrief van Frédéric Alen - voorzitter Jong VLD Hasselt
Het Belang van Limburg - 26 augustus 2003
Het Laatste Nieuws - 27 augustus 2003
De Morgen - 27 augustus 2003
TVL Telekrant - week 36
Knack - week 36

Via deze weg wensen wij ons ongenoegen te uiten naar aanleiding van de overdreven subsidiëring van RimpelRock op 23 augustus jl.

Ook al zijn we er ons van bewust dat we waarschijnlijk bij de volgende editie van RimpelRock door Félice worden omschreven als idioten die niet weten wat echte cultuur is (net zoals die andere kritische geesten die de afgelopen weken van zich hebben laten horen m.b.t. dit festival), toch moet ons even iets van het hart.

Wat ons mateloos stoort is het gemak waarmee Pukkelpop-organisator Chockri 420.000 Euro Vlaams belastingsgeld uit een culturele subsidiepot los krijgt om er een SP.a-promotiestunt mee te financieren... en geen haan die er naar kraait. Wij ergeren ons aan een type zoals Félice die het nodig acht om om de haverklap de Hasseltse burgemeester met superlatieven de hemel in te prijzen. Wij hebben een hekel aan het plat populisme rond een gratis festival terwijl we 1,65 Euro per consumptie betalen. Wat volgt? Een joelende meute Stevaert-fans die gewapend met petjes, vlaggetjes en spandoeken meekelen met Steve terwijl een andere tele-tubbie de maat aangeeft? Vlamingen en Hasselaren, open jullie ogen toch!

Jongeren van heinde en ver: verenig jullie en trek ten strijde tegen diezelfde organisator die 95 Euro aanrekent voor een 3-daags ticket Pukkelpop... terwijl de infrastructuur al door Vlaamse subsidies is betaald. Een jongerencultuur is dan ook geen echte cultuur waarschijnlijk!

Vernieuwing en verjonging
Het Belang van Limburg 12 juni 2003

Wij zijn, als Jong VLD Hasselt, erg tevreden met de beslissng van de VLD-partijtop om de geplande vernieuwings- en verjongingsoperatie onverkort verder te zetten.
We feliciteren Bart Somers als nieuw Vlaams Minister-president en Marino Keulen en Patricia Ceysens als nieuwe Vlaamse ministers. Ook juichen we de beslissing toe om Jef Simon als waarnemend burgemeester van Tongeren binnenkort na vele dienstjaren te vervangen door de jongere Carmen Willems.
Gezien de lichte achteruitgang van de VLD in Limburg bij de afgelopen parlementsverkiezingen is het echter absoluut noodzakelijk dat VLD-Limburg een gecoöpteerd Senator binnenhaalt.
We willen m.a.w. dat de vernieuwing waarmee de VLD dweept ook effectief blijkt in de VLD-fractie van de Senaat. En omdat Hasselt bij de verkiezingen letterlijk in het “oog van de storm” zat en Hasselaar Armand Schreurs als VLD-debutant maar liefst 11.853 voorkeurstemmen haalde lijkt hij ons daarom de meest geschikte kandidaat voor de coöptatie.
Zo trekt de VLD in Hasselt en in heel Vlaanderen versterkt naar de komende Vlaamse verkiezingen in 2004. En in tegenstelling tot eerdere berichten blijft Armand Schreurs wél kandidaat voor een nationaal mandaat! Hij is zelfs bereid om zijn radiocarrière opnieuw te stoppen voor een nationaal mandaat.

Jong VLD Hasselt wil Armand Schreurs in de Senaat
Het Belang van Limburg 24 mei 2003

Jong VLD Hasselt is een campagne begonnen om Armand Schreurs alsnog in de Senaat te krijgen. Zondag behaalde Armand Schreurs 11.853 voorkeurstemmen op de Limburgse VLD-lijst voor de Kamer. Daarmee greep hij naast de door de VLD beoogde vierde zetel. Maar voor een nieuwkomer zette hij wel een mooi resultaat neer. Daarom vindt Jong VLD Hasselt dat VLD Limburg hem met voordragen voor coöptatie in de Senaat. De VLD mag twee senatoren coöpteren. Er zijn veel kandidaten. EB

Rust voor het voetvolk
Het Belang van Limburg 18 mei 2003

Partijmilitanten zetten punt achter orginele campagne


Filip Decat (VLD) 28, Pr-man van Jong VLD Hasselt, links: Laurence Libert.

‘Drie kussen van Jeannine Leduc’

Hasselt – Filip Decat (28), verkleedde zich voor de jeneverfeesten als Bleu drèpke.
‘Ik ben nu verkleed als Laurencedrèpke’ naar heel veel activiteiten geweest. Bijvoorbeeld op de grote familiedag in Bree.
Natuurlijk trok ik daar direct de aandacht en werd ik op het podium geroepen, zegt Filip.
Op de vrouwendag viel Filips vermomming zeer in de smaak.
‘Ik kreeg zelfs drie kussen van Jeannine Leduc. Maar wel nadat ze me gevraagd had of die verf niet afgaf.’ Filip haalde de tv met z’n originele campagnepakje, en mocht zelfs socialisen met de kopstukken: ‘Ik kreeg een fotosessie met De Gucht en De Croo, allemaal geen probleem’ aldus Decat.

VLD-jongeren programmeren noodnummer 112 op gsm
Het Belang van Limburg 3 maart 2003


Meer dan 150 voorbijgangers maakten zaterdag op de Hasseltse Grote Markt gebruik van het aanbod van de Jong-VLD’ers om het noodnummer 112 via een snelkiestoets op hun gsm te programmeren. “En daar zijn we bijzonder tevreden mee,” legt voorzitter Frédéric Alen uit. “We hebben gemerkt dat de mensen op zaterdag nogal gehaast zijn tijdens het winkelen, maar iedereen die de tijd nam om te luisteren, liet het nummer ook installeren. Heel veel mensen kenden het noodnummer zelfs niet en wisten zeker niet dat het ook in het buitenland als noodoproepnummer dienst doet. Voor ons alleszins een geslaagde preventieactie in het kader van de veiligheid.” DJ

Flyer naar aanleiding van actie “voor uw veiligheid”
Grote Markt 1 maart 2003

Jong VLD Hasselt wil meer
aandacht voor VEILIGHEID

Wij durven problemen benoemen!
Er is momenteel in Hasselt een stijgend probleem van (on)veiligheid, en dat willen we aankaarten en aanpakken. We mogen dus zeker niet afglijden naar het niveau van andere centrumsteden.

Sterker nog: we moeten streven naar een beleid dat optimaal ten dienste staat van de noden van de inwoners. Daarom is het volgens ons zeer belangrijk dat de basispolitiezorg wordt uitgebreid.

Daarmee bedoelen we dat de politie met meer manschappen in het straatbeeld aanwezig moet zijn, zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts.

We pleiten hierbij tevens nogmaals voor inzetting van stewards die ’s nachts patrouileren om zo de veiligheid drastisch te verhogen.

Met deze actie bieden wij u de mogelijkheid om via uw GSM snel in contact te treden met de hulpdiensten. Aarzel -indien nodig- niet om het noodnummer 112 via toets 9 te gebruiken!

Wij wensen u nog een prettige dag en vooral een veilig weekend,

Het Hasselts Jong VLD team - www.jongvldhasselt.be

Jong VLD Limburg rouwt niet om vertrek interimvoorzitter
Het Belang van Limburg 5 februari 2003

Reactie op een artikel in HBVL van 01/02/’03 waarin melding wordt gemaakt van het vertrek van de voorzitter van Jong VLD-Limburg naar het Liberaal Appèl, die zgz. de werking zou coördineren van de drie werkingen in Limburg: die van Hasselt, Haspengouw en Fed. MaMa.

“De voorzitter K.C. fungeerde enkel als ad-interimvoorzitter op papier. Aangezien er totaal geen beleid werd gevoerd, waren er ook geen initiatieven en zijn er uit noodzaak drie kleinere regionale werkingen ontstaan. Het wegvallen van deze ‘papieren’ jongerenvoorzitter zal voor de liberale jongeren absoluut geen gevolgen hebben voor hun huidige werking. Integendeel: dit geeft de drie regionale werkingen meer ruimte voor een nieuw en sterk Jong VLD Limburg.” Dat zeggen de Limburgse VLD-jongeren als reactie op het vertrek van K.C. naar het Liberaal Appèl van Beysen.
“Zowel Hilde Vautmans uit Sint-Truiden als Laurence Libert uit Hasselt zullen als jongerenkandidaten op de VLD-Kamerlijst bewijzen dat Jong VLD Limburg meer dan ooit leeft,” zo luidt het. YL

Parlementsverkiezingen 18 mei
De Lokale Burgerkrant n° 1 - januari 2003

Als enige afdeling in Limburg en zelfs in heel Vlaanderen is Jong VLD Hasselt er met hulp en door massaal lobbywerk van VLD Hasselt in geslaagd Laurence Libert als “echte jongerenkandidaat” op de vierde opvolgersplaats van de Kamerlijst voor Limburg van 2003 te plaatsen. “Jong VLD Hasselt beschouwt de steun die we ervaren vanuit de VLD als een bekroning voor onze maandenlange inzet op verschillende niveau’s” zegt voorzitter Frédéric Alen.
De 22-jarige Laurence is een geboren en getogen Hasseltse met een jarenlang politiek engagement. Op haar 12de was ze reeds gemeenteraadslid, weliswaar in de Hasseltse jeugd-gemeenteraad. In het jaar 2000 stond ze dan weer op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, waar ze trouwens een zeer verdienstelijk debuut maakte.
Afgelopen academiejaar studeerde Laurence af als Licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan het Limburgs Universitair Centrum te Diepenbeek en momenteel legt deze jonge en razend enthousiaste vrouw de laatste hand aan een Master in Business Administration aan de Vrije Universiteit Brussel. Als jongste kandidate bij deze parlementsverkiezingen wil Laurence aantonen dat men geen doorwinterde politieker moet zijn om actief deel te nemen aan het beleid en wil zich inzetten om zo veel mogelijk mensen een eerlijke en gelijke kans te geven in onze maatschappij. “Jongeren van nu staan immers in voor de toekomst van morgen” aldus Laurence.

Jeneverfeesten oktober 2002
De Lokale Burgerkrant n° 1 - januari 2003

Het begint zo stilaan een traditie te worden die jaar na jaar grotere vormen begint aan te nemen, want ook deze editie was Jong VLD Hasselt weer een opvallende deelnemer aan de Hasseltse Jeneverfeesten. Massa’s volk was er, aangetrokken door de toffe sfeer, het vernieuwd recept van het alom bekende “Bleu Drèpke” - wie weet - of gewoon door de aangename warmte die niet alleen door het aanwezige houtvuurtje, maar zeker ook door de enthousiaste groep jongeren verspreid werd. Zowel voor als achter de geïmproviseerde toog zag je alleen maar geamuseerde mensen met lachende gezichten! Er zit duidelijk “iets in” deze groep, en dat straalt natuurlijk af op hun werking in Hasselt. Daarom zeker afspraak aan het Jong VLD-standje voor een onvergetelijke namiddag op de volgende Jeneverfeesten, maar hopelijk zelfs wat eerder op een van hun activiteiten zoals bv. een debatavond of de grootse barbecue in juni 2003 waaraan ze reeds volop bezig zijn.
Maar dus enkel door een steeds groeiende hechte groep jonge mensen die zich bijna dagelijks inzetten kan zo’n resultaat neergezet worden. Wil je nader kennismaken, zegt politiek in het algemeen je wel iets, wil je gewoon je vriendenkliek massaal uitbreiden of wil ook jij je steentje bijdragen? Neem dan snel contact op met voorzitter Frédéric Alen op het nummer 0495/90.73.55 of via mail naar frederic.alen@skynet.be

Getuigenis van twee nieuwe leden
De Lokale Burgerkrant n° 1 - januari 2003

Wij zijn nog jong en op zijn zachtst gezegd vrij onervaren als het op politiek aankomt. Als voorzitter van Jong VLD Hasselt heeft Frédéric ons echter een tijdje geleden in zijn fraaie VLD-clubje binnengeloodsd. Het is in Hasselt een bont allegaartje van échte jongeren die net hun tienerjaren vaarwel gezegd hebben en jongeren die al een tijdje beroepsmatig actief zijn -en dus al heel wat meer van de wereld gezien hebben dan wij. De interessante vergaderingen zijn altijd de ideale gelegenheid om eens je frustraties van de afgelopen weken te botvieren en om parlementsgewijs met luide stem -en vaak met de nodige tegenkanting- je mening te verkondigen. Maar een ding moet absoluut gezegd worden: Jong VLD Hasselt is een groep met veel competente leden, waar ieders persoonlijke inbreng zeker op prijs gesteld wordt, met een professioneel bestuur en waar men zeker nog veel van gaat horen. Met andere woorden: Jong VLD Hasselt staat er!

Cathérine en Nathalie (lid vanaf augustus)

Jong VLD Hasselt wil “Flink op stap” uitbreiden
De Lokale Burgerkrant n° 1 - januari 2003

Het initiatief ‘Flink op stap’ waarbij veiligheidsstewards werden geïntroduceerd op o.m. zaterdagavond en -nacht, in combinatie met prominente politieaanwezigheid juichen we uiteraard toe, zeggen Hans Similon en voorzitter Frédéric Alen, maar toch betreuren we dat donderdag, een steeds populairdere uitgangsavond bij de jeugd, werd vergeten.

Toen na gesprekken met de politiecommissaris bleek dat niet enkel donderdag bewust werd overgeslaan, maar dat men zelfs van plan was de stewards in de loop van september af te schaffen, reageerde Jong VLD meteen!

“Want dat kan volgens ons niet!” legt het dynamisch duo verder uit, “een goed initiatief als dit, waarbij alle partijen hetzij horeca, jeugd en omwonenden hetzelfde doel voor ogen hebben, nl. overlast van elke aard beperken moet worden verder gezet.”
En de gevallen van overlast en/of agressie zijn zienderogen achteruitgegaan door de deskundige tussenkomst van de stewards. “Want politieagenten in uniform, hoe banaal het ook lijkt, wekken blijkbaar soms nog altijd agressie op”, vervolledigt Frédéric.

Daarom pleit Jong VLD Hasselt om de stewards zeker te behouden, hun aanwezigheid in de binnenstad zelfs uit te breiden naar donderdag- en zaterdagnacht, en om zelfs nog verder te gaan met dit veiligheidsthema.
“We zijn al lang vragende partij om actie te ondernemen om het subjectief veiligheidsgevoel bij de burger te vergroten. We toonden ons dan ook bijzonder gelukkig dat via onze inspanningen en druk er paardenpatrouilles kwamen op drukke dagen en bij grote evenementen” aldus Jong VLD Hasselt.

VLD-jongeren tevreden over politie te paard
Het Belang van Limburg 25 september 2002

De plaatselijke VLD-jongeren tonen zich bijzonder tevreden over de paardenpatrouilles in de Hasseltse binnenstad. “We hebben eerder al opgeroepen om de stewards in de stad te behouden,” zeggen Frédéric Alen en Hans Similon. “Hasselt is een betrekkelijk veilige stad en dat moet op alle mogelijke manieren zo blijven, en waar mogelijk nog verbeterd worden. De inzet van paarden past helemaal in onze vraag om inventief om te springen met het politietoezicht in Hasselt en eventueel nieuwe vormen van patrouillering toe te voegen” aldus Jong VLD Hasselt. DJ

Jong VLD wil mee stewards of boksring in uitgaansleven
Het Belang van Limburg 12 september 2002

De jongeren van de Hasseltse VLD hebben aan burgemeester Herman Reynders gevraagd om het proefproject ‘Flink op stap’ waarbij stewards op vrijdag- en zaterdagavond in de uitgaansbuurten actief zijn minstens te verlengen maar ook uit te breiden naar donderdagavond. “We willen van de burgemeester minstens de verlenging van het project bekomen maar tegelijk willen we ook graag stewards op donderdagavond,” zeggen Frédéric Alen en Hans Similon.

“Kan dat niet voor het stadsbestuur, dan is ons alternatief het aanbrengen van een boksring op het Kolonel Dusartplein. Daarin kunnen de mensen die dan absoluut willen vechten, tekeergaan zonder de andere cafébezoekers te storen.” Burgemeester Reynders wacht intussen de evaluatie van de proefperiode van de stewards af om een definitieve beslissing te nemen. “Net als de VLD-jongeren zijn ook wij er van overtuigd dat de stewards erg goed werk leveren en heel veel kleine problemen oplossen. Daarom lijkt het me ook erg waarschijnlijk dat het project een vervolg krijgt. Op donderdagavond stewards inzetten lijkt me wel overdreven, zeker omdat onze eigen politiediensten dan al goed werk leveren. Of dat betekent dat de VLD’ers dan een boksring moeten plaatsen, is een andere zaak. Misschien levert dat alleen maar bijkomende agressie op.” DJ

Jong VLD Hasselt wil ook op donderdagavond stewards
Het Laatste Nieuws 11 september 2002

Jong VLD Hasselt wil dat het stadsbestuur ook op donderdag-avond, een drukke uitgangsavond in Hasselt, stewards inzet om toezicht te houden. Nu gebeurt dat alleen op zaterdag-avond. Om het probleem op een ludieke manier aan te kaarten, vraagt Jong VLD in een brief aan het schepencollege of ze elke donderdagavond een bokstent mag plaatsen op het Kolonel Dusartplein.

“Op donderdagavond wordt er geregeld gevochten in Hasselt” zegt Jong VLD-voorzitter Frédéric Alen. “Hoewel er niet altijd gewonden zijn, of de politie moet tussenkomen, mag men het probleem niet afdoen als banale caféruzies”. Daarom wil Jong VLD Hasselt dat de stad ook op donderdagavond stewards inzet. “Want dat wordt, vooral bij studenten, steeds meer de uitgangsavond bij uitstek”.

Bespreken
Normaal zijn de stewards nog tot eind deze maand actief. Daarna wordt het project geëvalueerd. De kosten voor het inschakelen van de stewards (in totaal 14.000 euro) worden gedeeld door het stadsbestuur en de VZW Uitgangshoreca, waarin een twintigtal horecazaken zitten. Burgemeester Herman Reynders: “De stewards zijn inderdaad een succes, alle partijen staan er positief tegenover. Er zijn minder problemen sinds de stewards ingezet worden. Maar of we het project tijdens de winter verder zetten of uitbreiden naar andere dagen, moeten we nog bespreken met de caféuitbaters. Die betalen immers mee de rekening. Het staat wel al vast dat de stewards ook op de kermis toezicht zullen houden. MSH

Brief Schepencollege aanvraag boksring
1 september 2002


Betreft: periodieke vergunning boksring Kolonel Dusartplein

Geachte burgemeester,
Geachte leden van het schepencollege,

Steeds vaker merken we dat mensen hun agressie uiten op anderen tijdens het uitgaan in de Hasseltse binnenstad. Hoewel de vechtpartijen vaak nièt resulteren in een tussenkomst van de politie en/of eindigen met zwaar- of lichtgewonden, mogen deze zeker niet worden omschreven als banale caféruzies.

Opmerkelijk hierbij is echter het feit dat de incidenten zich voornamelijk voordoen op donderdagavond en -nacht, een uitgangsdag die enorm aan populariteit wint. Toeval of niet, maar dit is net de nacht dat er géén extra politiemensen en stewards patrouilleren.

We zijn er ons terdege van bewust dat het steeds enkelingen zijn die de sfeer voor de anderen verpesten! We pleiten dan ook voor een gerichte aanpak om deze individuen te isoleren, en ijveren ervoor de mensen die zich niet misdragen dan ook niet te straffen.

In het kader van de schitterende campagne “Flink op stap” wil Jong VLD Hasselt bij deze een formele vraag richten om elke donderdag een boksring te mogen plaatsen op het evenementenplein. Ruziënde mensen kunnen zo hun frustratie botvieren in een ouderwets man-tegen-man gevecht zonder hierbij steeds onschuldige omstaanders te betrekken.

Steeds bereid een en ander toe te lichten,

verblijven wij met vriendelijke groeten,

Het Hasselts Jong VLD team

Jong VLD Hasselt actiever dan ooit!
De Lokale Burgerkrant n° 1 - mei 2002

Naar aanleiding van de omstreden associatie van de Katholieke Hogeschool Limburg met de Katholieke Universiteit Leuven organiseerde Jong VLD Hasselt een pittig debat. Het nieuw bestuur zette Norbert Van Broekhoven als voorzitter van de Raad van Beheer van de KHLim en professor Lode Vereeck als ondervoorzitter van de tUL tegenover elkaar aan tafel. Beide heren spaarden elkaar niet, en ook de scherpe inbreng van het publiek maakte van dit ingewikkeld thema een tof en leerrijk debat. Hoewel het er bij momenten erg vurig aan toe ging, leidde de kersverse voorzitter Frédéric Alen alles toch in goede banen.
Na enkele succesvolle ludieke acties naar aanleiding van de Hasseltse Jeneverfeesten, bewijst Jong VLD met deze erg geslaagde avond eens te meer dat ze beschikken over de nodige dynamische krachten binnen hun bestuur. Meer nog, de enthousiaste jongeren willen hun afdeling verder uitbouwen tot een waardige partner met een eigen vooruitstrevend visie op het beleid waar niemand nog o heen kan. Want uiteindelijk wil deze lichting het in de nabije toekomst waarmaken!
Met deze ingesteldheid zal Jong VLD dan ook volop te zien én te horen zijn met eigen standpunten en uitgewerkte thema’s op het lokaal congres “Kwaliteit van het leven” in Hasselt.
Ben jij ook een gemotiveerde jonge Hasseltse burger en wil je misschien één van onze activiteiten bijwonen, of ben je gewoon op zoek naar wat meer informatie: aarzel niet en mail gerust naar jongvldhasselt@hotmail.com.

Kwaliteit van het leven in Hasselt
De Lokale Burgerkrant n° 1 - mei 2002

“Open Congres” Zaterdag 1 juni 2002 - 14u00 - Begijnhof
VLD-Hasselt is sinds oktober 2000 partner in de huidige bestuurscoalitie met Spa en CD&V. VLD-schepen Carlo Gysens heeft met het Jeugdbeleid, Evenementen, Jumelages en Onderwijsinteressante bevoegdheden. Het bestuur van VLD-Hasselt werd een jaar geleden grondig verjongd en werkte de voorbije maanden -in alle stilte- aan een inhoudelijk congres.
VLD-voorzitter Frank Bekkers: “We hebben een nieuwe ploeg vrijwilligers die Hasselt de komende jaren beter wil dienen! Wij willen vooral luisteren naar de Hasselaren; politiek moet iets doen met zaken die bij de mensen leven ...”
Zaterdag 1 juni nodigen VLD-Hasselt en Jong VLD uit voor een inhoudelijk, maar “open congres”. Alle Hasselaren zijn daarop welkom.
“We houden een soort hoorzitting rond thema’s die aansluiten bij ‘de kwaliteit van het leven in Hasselt’ stelt Dominique Robert - congresvoorzitter en bestuurslid Jong VLD. Iedere inwoner kan daar zijn zegje doen of je mag je mening op voorhand sturen. Op die manier bepaal je mee onze standpunten en acties in het beleid.

Hasselt moet méér studentenstad worden
De Lokale Burgerkrant n° 1 - mei 2002

Hasselt heeft nood aan een sterk uitgebouwd netwerk van voorzieningen om meer studeten aan te trekken en hier te houden. Net omdat in onze hedendaagse Westerse samenleving “kennis” onze belangrijkste grondstof is.
Voor de toekomst van Hasselt en Limburg is de verdere uitbouw van een Limburgse universiteit dan ook van cruciaal belang! Jong VLD Hasselt ziet Hasselt als hoofdzetel van de universiteit Hasselt-Maastricht (tUL) met Diepenbeek als ondersteunende gemeente.
Het beleid moet meer worden afgestemd op de jongerencultuur. Allerlei initiatieven moeten gestimuleerd en ondersteund worden door “de stad”. De Hasseltse binnenstad moet regelmatig “open staan” voor studentenactiviteiten.
“Studenten moeten de kans krijgen zich ten volle te ontplooien in het straatbeeld. Door een te strenge regelgeving is er ’s avonds een totaal gebrek aan animatie in de binnenstad, en dit moet veranderen” stelt Jong VLD-voorzitter Frédéric Alen.