Soca River


Salmonids

Currane
Drau
Melvin
Skeena
Soca
Steyr

Volgens sloveense kennissen is men pas echt Sloveen wanneer men volgende zaken gepresteerd heeft. Men moet een zoon hebben, de Triglav berg hebben bewandeld, en een raar soort boom, waarvan de naam mij nu ontsnapt, geplant hebben. Marmorata Voor vliegvissers gelt nog een vierde voorwaarde, ze moeten ook nog een een Marmorata forel vangen. Als ik die zoon mag vervangen door dochters kan ik mij dan ook Sloveen noemen. Jaren geleden was een Marmorata vangen niet zo heel gewoon. Doordat ingevoerde beekforellen gingen kruisen met Marmoratas was de zuivere Marmorata bijna uitgestorven. De vissersclub van Tolmin is daarom gestart met een viskwekerij om terug raszuivere Marmorata te kunnen uitzetten. In enkele zijrivietjes van de Soca, hoog in de bergen, hebben ze nog enkele echte Marmoratas gevonden om het kweekprogramma mee te starten. Ondertussen doet de Marmorata het terug vrij goed en is de Beekforelpopulatie sterk verminderd. Een kleine Marmorata vangen met nimf of natte vlieg is nu helemaal niet uitzonderlijjk meer. Voor volwassen Marmoratas is wel meer geduld en een grote streamer nodig. SOCA at Klin De Vlagzalm, waar de volwassen Marmorata op jaagt, is echter ook achteruit gegaan. Hopelijk voor de vlagzalm vinden ze de goede verhouding tussen de beide soorten. De midden Soca stroomopwaarts van Tolmin is het meest befaamd. Het beste stuk vind men echter tussen Bovec en Soca dorp. De vallei is er smaller en er zijn meer poelen en grote kalkrotsen in de bedding. Iets minder indrukwekkend dan de hoofdrivier maar wel visrijker zijn de vele bijriviertjes zoals, om er maar enkele te noemen, Lepena, Koritnica, Tolminca, Baca, Idrija. Voor mij is de Idrija veruit de interressanste. Ongeveer een 50 Km stroomopwaarts van Tolmin ligt het stadje Idrija en hier kan men vergunningen kopen voor enkele tientallen Km rivier. Idrija contrasteert fel met het toeristische Bovec of Tolmin.
SOCA at Bovec
Hier leeft men meer van industrie en landbouw en kom je zelden toeristen tegen. De hoge kalkmassieven hebben hier plaatsgemaakt voor meer bescheiden laaggebergte. Het visbestand is veel dichter dan in de Soca. Heel veel prachtige regenbogen, vlagzalm, beekforel en ook Marmoratas, soms zeer grote. Deze worden uiteraard niet meer met de droge vlieg of nimf gevangen maar met reuze streamers.
SOCA at TOLMIN
Wanneer men langs de bovenloop van de Idrija verblijft zijn enkele andere Sloveense riviertjes ook niet veraf. Onder andere de Unec, een zeer goede chalkstream. De Unec komt als volwassen rivier uit een grot tevoorschijn en verdwijnt 15 Km verder terug onder de kalkrotsen. UNEC at PLANINA De Unec heeft ondergronds de bekende grotten van Postojna gevormd. In het Triglav nationaal park, waar de Soca ontspringt, ontstaan ook nog enkele andere goede rivieren. De Sava Bohinjka wordt gevoed door het Bohinjka Jezero meer en vloeit verder door het meer van Bled naar de Sava. Tussen deze beide meren is op veel plaatsen goed vliegviswater. Ook in enkele beken dicht bij het Bohinjka Jezero meer kan gevliegvist worden. De Sava herbergt grote vlagzalm, maar het vissen is tijdens de zomer niet altijd mogelijk vanwege smeltwater. Ook Radovna en Sava Dolenka ontspringen in het Triglav massief. Radovna is een kleiner riviertje. Sava Dolenka is de zusterrivier van Sava Bohinjka, samen vormen ze de Sava. Door het Triglav park lopen verschillende wandelroutes. Sommige delen hiervan zijn nogal lastig. Er zijn een aantal berghutten waar men kan overnachten ver van de bewoonde wereld in het hooggebergte.
SAVA BOHINJKA SAVA BOHINJKA
UPPER SOCA
UPPER SOCA
Sommige mooie plaatsen zijn langs de oever niet te bereiken. In Bovec kan men mee gaan raften om de Soca tussen Bovec en Tolmin te verkennen.
Mini raft
Of nog beter, met een mini raft kan men bepaalde gedeelten van de Soca prive afvaren. Je zou zelfs uw vliegvisgerei kunnen meedoen.
Mini raft
Echter altijd eerst met een plaatselijke gids want hier en daar zijn heel gevaarlijke stroomversnellingen waar men met een miniraft niet doorkomt.
Mini raft
Kajakken in de Soca, als je de rivier ook nu en dan onder water en bovendien onderste boven wil zien. Boven is de rivier prachtig blauw, onder is ze even prachtig maar groen.
Mijn eerste kano poging
TOP