Home

CD's

Concerten

 Persartikelen

Persfoto's

Contact

Links

MP3

Orgelkring Limburg

Orgels

Duo met cello

 

 

 Johan Hermans - Curriculum Vitae

Johan Hermans is internationaal concertorganist. Hij dankt zijn reputatie aan successen in steden als Parijs, New York, Londen, Berlijn, Moskou, Warschau, Rio de Janeiro, Osaka en Washington D.C. Tijdens zijn concertreizen fungeert hij bovendien regelmatig als voordrachthouder en gastdocent aan universiteiten in zowel Europa als in Noord- en Zuid-Amerika, Rusland, Japan en binnenkort Hong Kong.

Tijdens het voorbije jaar bracht zijn concertpraktijk hem ondermeer naar Brazilië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Ierland, Nederland, Polen, Scotland, Uruguay en de V.S. en gaf hij een masterclass in Rio de Janeiro. Tijdens verschillende samenkomsten en congressen waaronder het wereldcongres van Duitstalige orgelvrienden, de "Orgeltagung 2005", stelde hij de Hasseltse orgels voor aan een specifiek publiek van orgelliefhebbers. 

Hoogpunten uit het voorbije werkjaar zijn ongetwijfeld zijn recitals in de Notre Dame kathedraal van Parijs, de Kaiserdom van Frankfurt, St. Giles' Cathedral van Edinburgh (Internationa Celebrities Series) en St. Andrew's Episcopal Church in Pittsburgh (V.S.). 

Johan maakte opnames voor radio- en TV-zenders in vele landen en nam verscheidene Cd's op. Hij beheerst een uitgebreid repertoire met werken van de 14de tot de 21e eeuw en bracht wereldpremières van nieuwe hedendaagse orgelwerken waarvan er verscheidene speciaal voor hem gecomponeerd werden. 

In november 2005 verscheen onder het label "Vision-Air" in de reeks "Flemish Organ Treasures" de CD van het pas gerestaureerde kathedraalorgel te Hasselt, een opname die hij maakte in opdracht van de klassieke radiozender "Klara". 

Bij zijn optredens streeft hij steeds naar een uitgebalanceerd en samenhangend programma in functie van de specifieke stilistische kenmerken van het orgel, evenwel zonder de publieksvriendelijkheid uit het oog te verliezen.

Hogere muziekstudies te Leuven, Luik en Pistoia (Toscane) bekroonde hij met het gegeerde "Diplôme Supérieur" ("Prix d'Excellence") voor Orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Luik, waar hij de Grootste Onderscheiding met felicitaties van de jury oogste voor zijn uitvoering van Poulenc's Concerto voor orgel, strijkers en pauken. Daarnaast behaalde hij een tiental Eerste Prijzen en certificaten. Zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap kenden hem studiebeurzen toe voor buitenlandse vervolmaking, waardoor hij in de leer kon bij bekwame specialisten in diverse deelgebieden van de orgelliteratuur in heel Europa. 

In Hasselt is hij kathedraalorganist sinds 2006. Daarvoor was hij organist van de Heilig Hartkerk in dezelfde stad. Hij is er voorts docent Orgel aan het Stedelijk Conservatorium en fungeert er als coördinator - artistiek leider van de diverse orgelreeksen. Daarnaast doceert hij ook Orgel aan de Stedelijke Academie te Genk. 

Hij zet zich in voor de verspreiding van de orgelcultuur bij het brede publiek, o.m. als stichter - voorzitter van de vzw Orgelkring Limburg en als artistiek leider van het Internationaal Orgelfestival Hasselt. Tevens is hij lid van de Diocesane Orgelcommissie van het Bisdom Limburg, bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Organistenvereniging (disctrict der Limburgen) en vice-president van de American Guild of Organists (European Chapter).

De Sociéte Académique "Arts - Sciences - Lettres" te Parijs verleende hem in 2005 een onderscheiding voor zijn verdiensten in de orgelwereld.