Start ] Mijn club ] Geschiedenis ] Technieken ] Garami baraki 2005 ] Verhaaltjes ] Woordverklaring ] Links en awards ] Reactiepagina ]

De tonfa

De tonfa

 

De tonfa staat tegenwoordig bekend als karate-wapens. Dit komt ongetwijfeld door de film, waarin het gebruik van wapens regelmatig te zien is.

Evenals karate is deze wapen afkomstig van Okinawa en dateert ze uit de 17de eeuw toen de Japanners na de verovering van het eiland de bewoners het gebruik van alle verdedigingsmiddelen verboden. Geleidelijk ontstonden nieuwe technieken die onopgemerkt werden doorgegeven. De tonfa of tuifa is een landbouwwerktuig dat veranderde in een wapen. De hardhouten stok met handgreep werd gebruikt als zwengel van een rijstpelmachine.

Het karakteristieke van de Okinawa wapenkunst is het feit dat de beoefenaar vrij is alles te doen met het wapen wat alsmaar mogelijk is. Nochtans zijn er een paar belangrijke basisoefeningen samengevat in de vorm van een kata. Alhoewel er geen schriftelijke bewijzen zijn van vroegere technieken hebben volgelingen van deze oude kunst de zogenaamde Meijin (meester) en Tatsujin (expert) hun eigen kata’s geperfectioneerd door eigen ervaring. Deze kata’s zijn per generatie mondeling doorgegeven.

Het is aan te nemen dat er vroeger veel meer kata’s bestonden dan vandaag, doch de tijd en sommige meesters schrapten technieken omdat deze niet nuttig en moeilijk te onthouden waren. De meeste benamingen van kata’s werden vroeger reeds gebruikt en slaan terug op de oude meesters of plaatsnamen. Eén bepaalde stijl is deze van meester Shinken Taira (1902 - 1970) en heet de Hamahiga stijl.

Tegenwoordig wordt de tonfa als model genomen om matrakken voor politiediensten te ontwerpen daar dit meer mogelijkheden biedt om te hanteren dan een gewoon rechte matrak of knuppel.

 


 

 

    Voeg deze site bij je favorieten

 
Search this site or the web powered by FreeFind

Site search Web search