Start ] Mijn club ] [ Geschiedenis ] Technieken ] Garami baraki 2005 ] Verhaaltjes ] Woordverklaring ] Links en awards ] Reactiepagina ]

Geschiedenis

Wat is jiu jitsu?

Geschiedenis van het jiu jitsu?

De verschillende vormen van het jiu jitsu

Wat is jiu jitsu?

Jiu jitsu (ook wel geschreven als ju jutsu) betekent "zachte kunst". Door snelheid en list kan men dus een sterkere persoon efficiënt uitschakelen.

Jiu jitsu is dus een combinatie van jiu jitsu, judo, karate en aikido. Maar bij jiu jitsu ligt de nadruk op de verdediging, en indien nodig ook op de definitieve uitschakeling van een aanvaller. Het geheel is gebaseerd op de verstoring van het denkvermogen en de reactie van de persoon die aanvalt.

Factoren die bij een gevecht van groot belang zijn:

   tegenwoordigheid van geest behouden

   een beslissing durven nemen

   zelfvertrouwen en kalmte bewaren

Als men aangevallen wordt, moet men in de eerste plaats de aanvaller afleiden. Dit kan men doen door vb. een sleutelbos, bier of wat men in handbereik geeft, naar de aanvaller toe te werpen. Een andere veelgebruikte methode is de aanvaller aan het schrikken brengen doordat u een harde schreeuw (kiai) uitstoot en meteen hierna handelend optreedt.

Geschiedenis van het jiu jitsu?

 Top

Jiu jitsu komt oorspronkelijk uit China. Rond 1690 heeft in China, Akijama, een arts van Japanse afkomst geleefd. Hij liet zich bij een religieuze sekte opnemen toen hij een duel zag tussen een gewapende en een ongewapende man. De ongewapende man wist door een sluwe gevechtstechniek het gevecht in zijn voordeel te laten eindigen. Hij wist wel de uitwerking van de grepen maar had nog geen methode ontwikkeld om zich af te weren als deze grepen op hem toegepast werden. Toen Akijama in Japan terug was, vond hij de oplossing voor zijn probleem: "meegeven om te overwinnen". Door dit als uitgangspunt te nemen lukte het hem om zich uit de moeilijkste grepen te bevrijden.

Vooral de samoerai, de klasse der krijgers, gingen zich in de "zachte kunst" bekwamen. Bijna 200 jaar lang hebben ze het jiu jitsu geheim gehouden. Pas aan het eind van de 19de eeuw werd het jiu  jitsu bekend in de rest van de wereld.

Een legendarisch voorbeeld hiervan is het volgende feit:

"Yukio Tani, een Japanse leermeester die in Engeland woonde - slechts 1.54m lang en 50 kg zwaar - werd uitgedaagd door het toenmalig zwaargewicht en bokser Carnera. Carnera was 2m. groot. Had Carnera, die een vuist had zo groot als de borst van Yukio Tani, deze geraakt, dan waren de problemen voor Yukio Tani onoverkomelijk geworden. Maar met de snelheid van het licht zag men Yukio Tani om zijn as draaien. Carnera vloog door de lucht en smakte met een kreet van pijn op zijn schouder."

Vóór Tani was de verklaring  voor dit feit  heel simpel: "geen evenwicht". Yukio Tani stierf in 1951. In Engeland strijd men nog elk jaar om de Yukio Tani-trofee die ter nagedachtenis van deze grootmeester ingevoerd werd door Sensei Morioka.

Wil je meer weten over Yukio Tani klik dan hier. Een andere belangrijke leermeester van het jiu jitsu is Miyamoto Musashi.

De verschillende vormen van het jiu jitsu

Traditioneel jiu jitsu

Braziliaans jiu jitsu

Kenjutsu

Aikijitsu

Tai-jitsu

Onderwater jiu jitsu

Traditioneel jiu jitsu

Combinatie van jiu jitsu, judo, karate en aikido technieken. Het is een van de compleetste vechtsporten van deze tijd. Zowel staand als op de grond moet je over een grote hoeveelheid technieken beschikken om je tegenstander te kunnen verslaan.

 Brazilaans jiu jitsu

Je kan het vergelijken met judo. Stoten en trappen horen hier niet bij. Je begint staand en probeert je tegenstander d.m.v. een worp naar de grond te brengen om dan daar een wurggreep of klem aan te zetten. Je kan punten winnen door zoveel mogelijk posities te wisselen waarbij je je tegenstander onder controle houdt.

 Top

Kenjutsu

Het is de traditionele Japanse zwaardvechtkunst. Hier leer je hoe je met een zwaard moet omgaan. Je begint met een houten oefenzwaard, de boken. Kenjutsu werd rond 1300 in Japan ontwikkeld. Het Kenjutsu bestaat voornamelijk uit “snijdende” technieken. Er wordt dus niet gehakt. Doordat het nogal wat tijd en heel veel oefening vergt om een goede slag te kunnen maken met een zwaard, wordt er veel tijd besteed aan de verschillende slagen, houdingen en verdedigingen.

Aikijitsu

Het is een vechtsport waarbij “balans” een essentiële rol speelt. Met balans wordt zowel psychisch als lichamelijk bedoeld. Aiki-jitsu wordt aanzien als zeer effectief om jezelf te verdedigen. Het is een kruising tussen aikido en jiu jitsu. Met deze vechtsport leer je hoe je jezelf kan verdedigen tegen grotere en sterkere tegenstanders. Hierbij maak je gebruik van worpen, klemmen, drukpunten, verwurgingen, stoten en trappen. Ook het verdedigen tegen wapens is hierbij inbegrepen.

 Top

Tai-jitsu

Tai -jitsu betekent letterlijk lichaamskunst. Het is de ongewapende vechtkunst van de ninja. Ze leerden zo vechten tegen zowel gewapende als ongewapende tegenstanders. Tai-jitsu is een zeer praktische stijl, gericht op echte gevechten, waarbij getracht wordt, om zo direct mogelijk een tegenstander uit te schakelen/controleren. Door technieken uit de sport judo, jiu jitsu, aikido en kendo te combineren krijg je een zeer effectieve stijl. De stijl is erop gericht om de tegenstander maximaal te controleren, door een minimum aan inspanning.

 Onderwater jiu jitsu

Onderwater jiu jitsu bestaat echt. Het wordt in Hawai gegeven door een 4de dan. Deze vorm van jiu jitsu is ontwikkeld door suggesties van diverse organisaties zoals de NASA; omdat je jezelf ook moet kunnen verdedigen in de ruimte waar je te maken hebt met gewichtloosheid. Deze gevechtskunst wordt ook gegeven  aan reddingswerkers, zwembadpersoneel en in professionele duikscholen. 

Meer informatie vind je op:

 

 


 

 

    Voeg deze site bij je favorieten

 
Search this site or the web powered by FreeFind

Site search Web search