Prei gestoofd

Hou het groene gedeelte van de prei voor een soep, want hierin zitten de meeste vitamienen

Voor 2 personen

 

400 gr preiwit

1 dl water

peper en zout

1 klont bakboter

 

 

 

 

 

Snij de wortel af en verwijder de verdroogde groene bladeren en bladpunten. Preiwit in stukken van 5 cm snijden en grondig wassen (met lauw water indien veel zand). In een klont gesmolten boter de prei stoven samen met het water en deksel op de kookpot. Eerst een paar minuten op hoog vuur, daarna op middelmatig vuur 10 - 15 minuten. Eventueel de laatste minuten deksel wegnemen om het overtollige water te laten verdampen of sausbinder toevoegen om saus te binden. Kruid naar smaak met peper en zout. Serveer met aardappelen en gebakken vlees of gestoomde vis of gevogelte.

 

Prei met warme vinaigrette

Preiwit in stukken van 4 cm snijden en in gezouten kokend water 10 min gaarkoken. Giet af en laat uitlekken. Warm mosterdvinaigrette even kort op in de microgolf en giet over de warme prei.

 

 

2005-2011 Jenthes recepten