Hutsepot

Dit gerecht zit boordevol vitaminen.

Voor 2 personen

 

stuk hutsepotvlees, hammetje of 500 g vleesribben.

2 preiwit, grof gesneden

200 g wortelen, in staafjes gesneden

200 g spruitjes

2 kleine raapjes, geschild en in blokjes gesneden

400 g kookvaste aardappelen, in blokjes gesneden

1,2 l water

koffiel tijm, 1 laurierblad

peper, zout

 

 

Het vlees in de kookpot leggen en overgieten met het water. Tijm, laurier, zout en peper toevoegen. Breng aan de kook en laat dan minstens 1 uur zachtjes sudderen. Alle groenten toevoegen en opnieuw tot kookpunt brengen. Laat 30 min verder koken op zacht vuur. Verwijder laurier. Haal het hammetje of hutsepotvlees uit de kookpot. Snijd in stukken en verwijder het vet van het vlees ( bij vleesribben is dit niet nodig). Leg opnieuw in de kookpot en laat nog even opwarmen. Serveer in ieder bord vlees en groenten. De bouillon kan ieder naar believen zelf inscheppen. Geef hierbij mosterd.

Tip:

Naargelang het seizoen kan wittekool, witte selder, pastinaak, groenekool, knolselder, uien en witte geweekte bonen gebruikt worden. Eventueel diepvries-erwtjes, maar deze toevoegen 10 min. voor het einde van de kooktijd. Als vlees kan ook vers spek, schenkel of braadworst ( die je eerst even aanbakt in de pan) toegevoegd worden.