Het verkeer in het landschap

Drukste luchthavens ter wereld


 1. Atlanta, USA
  Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport. Atlanta is al enkele jaren de luchthaven waar jaarlijks de meeste passagiers een vlucht nemen, en de passagiersaantallen blijven maar stijgen. In 2016 bezochten meer dan 104 miljoen passagiers deze luchthaven. Het is een populaire luchthaven om een overstap te maken, omdat 80% van de inwoners van de USA op minder dan 2 uur vliegen van deze luchthaven woont. Bovendien gebruiken luchtvaartmaatschappijen die Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika verbinden deze luchthaven als hub.
 2. Beijing, China
  Beijing Capital Airport. Geen wonder dat het dichtstbevolkte land ter wereld ook een van de drukste luchthavens herbergt. De passagiersaantallen gaan snel in stijgende lijn, met in 2016 maar liefst 5% meer tegenover 2015. Intussen bezoeken meer dan 94 miljoen reizigers elk jaar deze luchthaven.
 3. Dubai, UAE
  Dubai International Airport. 83 miljoen mensen per jaar maken gebruik van de luchthaven van Dubai, en die aantallen stijgen elk jaar enorm. Een zeer groot aantal voor dit kleine land, dat zijn optimale ligging voor vliegroutes tussen Europa, Azië en Afrika handig uitspeelt.
 4. Los Angeles, USA
  Los Angeles International Airport. Deze vierde drukste luchthaven ter wereld en tweede in de USA zorgt er elk jaar voor dat meer dan 80 miljoen passagiers hun vlucht halen.
 5. Tokyo, Japan
  Tokyo Haneda Airport. 79 miljoen reizigers vertrekken of landen jaarlijks op deze luchthaven in de Japanse hoofdstad. Erg druk, maar zoals we van Japan gewend zijn goed georganiseerd.


Ter vergelijking: onze eigen Brussels Airport werd in 2016 bezocht door 21.8 miljoen reizigers. Best wel kalm dus in vergelijking met de toppers hierboven!

Lijst van 13 drukste luchthavens van de wereld (2016). Klik hier
Drukste vliegvelden van Europa (2016). Klik hier.

LUCHTHAVEN ZAVENTEM
Vliegverkeer Luchthaven Zaventem, (officieel: Luchthaven Brussel-Nationaal) is de nationale luchthaven van België. Met een oppervlakte van 1245 hectare, (in 2016 circa 223 688 vliegbewegingen en ruim 22.000.000 passagiers per jaar in 2016) is het de grootste luchthaven van het land. Naargelang de windrichting heeft een luchthaven verschillende start- en landingsbanen nodig. Van en naar de luchthaven zijn er vele corridors waarin de vliegtuigen moeten vliegen. Opstijgende en dalende vliegtuigen zijn een grote geluidshinder voor de omliggende woonzones. Een luchthaven telt veel gebouwen, wegen en sporen voor de aan- en afvoer van goederen, personen en diensten. Omdat Brussel de vestigingsplaats is van veel firma's, NAVO, Europese Unie, West- Europese Unie stijgt het internationaal vliegverkeer zeer sterk. Passagiersvliegtuigen kunnen gebruikmaken van twee pieren, de A-pier voor vluchten van en naar Schengenlanden en de B-pier voor vluchten van en naar niet-Schengenlanden. Een tunnel verbindt de A-pier met het passagiersgebouw. In totaal zijn er 109 parkeerplaatsen, waarvan 54 gates. Ook is er een goederenzone Brucargo aan de noordwestelijke zijde, op het grondgebied van Melsbroek (Steenokkerzeel) en Diegem (Machelen). Daar is plaats voor 31 toestellen. Op de luchthaven is er parkeergelegenheid voor 10.600 wagens onderverdeeld in 3 parkings.


De Akkoorden van Schengen zijn overeenkomsten tussen een aantal Europese landen om vrij reizen mogelijk te maken. De akkoorden werden in Schengen getekend en staan ook bekend als het Verdrag van Schengen.

Extra uitleg over de akkoorden van Schengen! Klik hier.

fig115.jpg

Extra uitleg over Brussels Airport! Klik hier en Klik hier.

Luchthaven Zaventem beschikt over de volgende start- en landingsbanen:

fig116.jpg

07L - 25R (3638 meter)
07R - 25L (3211 meter)
02 - 20 (2984 meter)
Door de overheersende westenwinden worden meestal start- en landingsbanen 25R en 25L gebruikt.

Zie ook website Luchthaven Zaventem. Klik hier.

SCHIPHOL - AMSTERDAM. Klik hier en Klik hier.

De oppervlakte van het hele terrein van Schiphol is 2.787 hectare. Vanuit Schiphol zijn 319 bestemmingen rechtstreeks bereikbaar naar meer dan 100 landen. In 2016 waren er 63.300.300 reizigers, 479.000 vliegbewegingen en er werd 1,68 miljoen ton vracht verwerkt in 2017. Op Schiphol zijn meer dan vijfhonderd bedrijven gevestigd, waar in totaal ongeveer 65.000 mensen werken. Er zijn ongeveer 170.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen. Als Schiphol zich volgens het nieuwe Masterplan ontwikkelt, dan is Schiphol in 2015 een kleine mainport geworden, en zal dit waarschijnlijk een stijging van zo’n 50.000 arbeidsplaatsen opleveren. Het merendeel van de werknemers van de op Schiphol gevestigde bedrijven woont in een van de vier Randstadprovincies (Utrecht, Flevoland, Noord- en Zuid Holland)..


Schiphol beschikt over de volgende start- en landingsbanen:

fig117.jpg

18L - 36R (Aalsmeerbaan, 3400 meter)
18C - 36C (Zwanenburgbaan, 3300 m)
18R - 36L (Polderbaan, 3800 m)
09 - 27 (Buitenveldertbaan, 3450 m)
06 - 24 (Kaagbaan, 3490 m)
04 - 22 (Oostbaan, 2015 m, normaal gesproken alleen voor kleinere vliegtuigen, maar in geval van zuidwesterstorm wordt deze baan gebruikt voor vliegtuigen van het type Boeing 767 en kleiner).

Hong Kong International Airport
Het kunstmatige eiland met het vliegveld Hong Kong International Airport (Chek Lap Kok) is de nieuwe luchthaven van Hongkong bij het eiland Lantau. De oude, Kai Tak, was aan vervanging toe aangezien de populatie van Hong Kong bleef groeien. In de jaren negentig werd begonnen aan de bouw van deze moderne luchthaven. De kosten waren bijna 20 miljard euro. Op 6 juli 1998 werd de luchthaven officieel in gebruik genomen. Chek Lap Kok Airport ligt op het grootste kunstmatige eiland ooit gebaggerd, net voor de kust van Hong Kong, ten westen van Kowloon.


fig118.jpg

fig119.jpg

Zie ook website Chek Lap Kok Airport (Engels). Klik hier.


EXTRA OEFENINGEN IN VERBAND MET HET VERKEERSREGLEMENT. Klik hier.

Al de vragen eerst beantwoorden en dan pas via de knop "Controleer" je antwoorden controleren op hun juistheid.
*
Zie grafiek! Sinds 2000 is het aantal passagiers in Zaventem
gestegen met:
*
Een veilige luchtweg is een
*
NAVO wil zeggen:
*
Militair bontgenootschap van EU is de
*
Opstijgen en landen van vliegtuigen is
*
Het aantal vliegbewegingen op Zaventem is sedert 2000
*
De inwoners rond Zaventem hebben vooal 's nachts last van
*
BIAC wil zeggen:
*
Overeenkomsten tussen een aantal Europese landen
om vrij reizen mogelijk te maken.
*
Schengen is een dorp
*
Van de 13 grootste luchthavens ter wereld liggen er
*
De startbanen 25R en 25L op Zaventem worden meestal gebruikt omdat men
*
De grootste luchthaven van Europa is
*
Schiphol telt
*
De Kaagbaan op Schiphol loopt van
*
Op een luchthaven liggen de gebouwen voor vliegtuigonderhoud
*
Vliegtuigcatering zorgt voor de
*
Hong Kong, gewezen Britse kroonkolonie is sedert 1997
*
De oude luchthaven van Hong Kong is
*
De nieuwe luchthaven van Hong Kong heet
*
De nieuwe luchthaven van Hong Kong ligt op het eiland
*
De oude luchthaven van Hong Kong ligt in de miljoenenstad
In Zaventem wordt een deel van de landingsrechten gebruikt
om de omringende woningen
*
In België zijn Deurne, Oostende, Bierset
*
Europese hoofdkantoren van bedrijven liggen