Recreatie en toerisme in het landschap

TOERISME IS IN VOLLE BLOEI
De jongste 40 jaar is het aantal toeristische overnachtingen in België sterk toegenomen. De groei van de toeristische bedrijfstak is het gevolg van:

grotere materiële welvaart (In de westerse wereld (Europa, Noord-Amerika, Australië, Japan,) zijn de meeste mensen welstellend);
vermindering van de wekelijkse arbeidsduur (In de rijke landen van de westerse wereld kent men voor de werkende klasse de 36 of 40 urenweek);
verlengde weekend (Vele rijke landen kennen als arbeidsduur de 5 dagen week);
betaalde vakantie (In vele rijke landen hebben de werknemers 3 weken of meer betaalde vakantie);
grotere mobiliteit (In de rijke landen kan men zich snel en goed verplaatsen).


BELGIE ALS TOERISTISCHE BESTEMMING
België is een bevoorrechte toeristische bestemming voor alle Europeanen. In België zijn onder meer in de volgende steden culturele en historische schatten te ontdekken.

Vlaanderen
Aan de Schelde ligt Belgiës tweede stad, Antwerpen. Naast een wereldhaven is Antwerpen ook een bloeiend diamantcentrum. Wat cultuur betreft, is het de stad van de schilder Rubens.
Brugge, ook 'het Venetië van het Noorden' genoemd, is een van de drukstbezochte oude steden in Europa en trekt toeristen van overal ter wereld aan. Je kan er op de reien onvergetelijke boottochtjes maken.
Ook Gent telt prachtige historische gebouwen, zoals het middeleeuwse kasteel van de graven van Vlaanderen, het Gravensteen.
Brussel
De federale hoofdstad van België, staat bekend om zijn pleinen, monumenten en prachtige musea. De Grote Markt, met het stadhuis en de omliggende gildenhuizen en straatjes, maken het tot een van 's werelds mooiste pleinen. In Brussel zijn ook talrijke nationale en buitenlandse bedrijven gevestigd, de belangrijkste Belgische politieke instellingen en veel van de Europese instellingen (Europese Commissie, Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie). Brussel is immers het politieke en administratieve hart van Europa.

Wallonië
Langs de oevers van de Maas ligt Namen met haar vallei te schitteren. Wie houdt van geschiedenis en legenden, kan zijn hart ophalen in de citadel en in de kastelen, abdijen en kerken in de buurt.
Waar de Maas en de Ourthe samenvloeien ligt Luik, met haar talrijke historische gebouwen, waaronder het Prinsbisschoppelijk Paleis.
Bergen (Mons) pronkt zowel met haar architecturale schatten (belfort, stadhuis en collegiale Sint-Waldetrudiskerk) als met haar musea en folkloristische optochten en feesten.

België is ook gezegend met toeristische pareltjes van natuurschoon: in het noorden, de Belgische kust met meer dan tien badplaatsen aan een 67 km lang fijn zandstrand; in het zuiden, ontvouwen de Ardennen weids uitgestrekte boslandschappen doorsneden door rivieren, waar 's winters aan langlaufen en alpineskiën wordt gedaan.

Aantal toeristen in België 2014: 15.536.809. (Belgen: 15.536.809. Nederlanders: 4.144.256. Fransen: 2.449.842. Engelsen: 2.108.371. Duitsers: 1.995.660. Amerikanen: 795.300. Spanjaarden: 762.894. Italianen: 626.618. Andere nationaliteiten: 4.185.931). Aantal toeristen in 2016. Klik hier.


AANTAL OVERNACHTINGEN IN BELGIE. Klik hier.

DUURZAAM TOERISME
Het toerisme is wereldwijd een belangrijke economische sector. Het verschaft werk aan heel wat mensen en brengt hen ook dichter bij elkaar. Tegelijk heeft het toerisme in sommige streken een grote impact op het milieu, de cultuur en de samenleving in het algemeen. Duurzaam toerisme probeert een gezond evenwicht te vinden. De Belgische Kust mag zichzelf als schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme beschouwen.
•Er is een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden.
•Een vlot openbaar vervoer.
•Een warme gastvrijheid.


GESCHIEDENIS KUSTTOERISME
Elk jaar trekken enkele miljoenen toeristen naar de Vlaamse Kust, sommigen voor één dag, anderen voor één week of zelfs voor één of twee maanden. De kleine kustgemeenten van weleer zijn uitgegroeid tot grote badplaatsen waar het aangenaam vertoeven is.

Vroeger en nu
Van het oorspronkelijke bijna desolate kustlandschap is niet zoveel overgebleven. Mensen hadden vroeger veel minder tijd voor ontspanning, vaak konden ze zich ook geen vakantie veroorloven. Het waren de Bruggelingen die als eersten water- en strandpret ontdekten. Vanaf 1750 zakten zij sporadisch af naar Blankenberge om er te genieten van de gezonde lucht.

Eerste toeristische exploitaties
Het was ook in Blankenberge dat omstreeks 1778 de eerste strandcabines opdoken. Een Engelsman kreeg in 1784 de toestemming van keizer Jozef II om op het strand van Oostende verfrissingen te verkopen. Met de aanleg van de spoorlijn Mechelen - Oostende in 1839, werd het gemakkelijker om de kust te bezoeken. Zeven jaar later voer men de maildienst Oostende - Dover in. Oostende werd in die periode de Koningin der Badsteden genoemd. Zelfs de Belgische koninklijke familie kwam er kuren omwille van de gezonde zeelucht.

Landschap in beweging
Enkele duizenden jaren voor Christus zag onze kustvlakte eruit als een waddenlandschap, afgescheiden van de zee door een duinengordel. De oude binnenduinen van Adinkerke zijn daar een uniek restant van. Achter de duinengordel ontstonden zoetwatermoerassen met venen. Dat veengebied werd in latere eeuwen vaak overspoeld door omvangrijke en langdurige overstromingen die onze kustvlakte sterk beïnvloedden. Infrastructuurwerken (dijken, grachten, gemalen en sluizen) zorgden er nog later voor dat het polderlandschap, met uitzondering van het mondingsgebied van de Ijzer, gespaard bleef van overstromingen. De abdij- en polderhoeven ontwaterden het gebied en legden zich toe op de verdere agrarische ontwikkeling van de streek. De kustvlakte is een belangrijk landbouwgebied gebleven met kleine vredige dorpjes temidden van het uitgestrekte polderlandschap.

De Vlaamse duinen
Sommige duinen aan de Vlaamse Kust bestaan al meer dan 5.000 jaar. Andere zijn piepjong en pas gisteren ontstaan. Een duin is een dynamisch natuurverschijnsel dat dagelijks aangroeit of afneemt afhankelijk van de wind, de regen, het klimaat, de dierenpopulatie en een menselijk ingrijpen. Zelfs de plantengroei is niet constant.
•De duinen aan de Vlaamse Kust zien er overal anders uit.
•Soms zijn ze bezaaid met helmgras, soms met naald- of loofbomen.


Meer uitleg over het begrip toerisme. Klik hier.

Voor meer cijfergegevens over het toerisme in
Vlaanderen. Klik hier.
Wallonië. Klik hier.

Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.