Recreatie en toerisme in het landschap

OPZOEKINGSWERK IN VERBAND MET TOERISME EN WERELDERFGOED
Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen. De lijst wordt jaarlijks samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed, die bestaat uit vertegenwoordigers van 21 landen. Met ingang van juli 2017 bevat de Werelderfgoedlijst 1073 erfgoederen in 167 landen. Plaatsing van een monument op de Werelderfgoedlijst levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Wel is er een speciaal fonds (het Werelderfgoedfonds) voor hulp bij urgente bedreigingen.


ENKELE BELANGRIJKE TOERISTISCHE ATTRACTIES IN EUROPA

Spanje
Het Alhambra is een vesting dat door de Moren gebouwd werd op de top van een heuvel in Granada. Het moest zorgen voor de verdediging van de stad. Tevens was het een veilige residentie voor de koning en zijn onderdanen. Het Alhambra was zelfs een heuse stad waar alle nutsvoorzieningen aanwezig waren (scholen, winkels, moskeeën).


Griekenland
Tussen 447 en 438 voor Christus, tijdens de Gouden Eeuw van Pericles, werd het Parthenon gebouwd ter ere van Athena Parthenos, de godin-patrones van de stad. Toen de bouwwerken klaar waren werd aangevangen met de werken aan de Propyleëen. De bouwheren van deze monumentale toegang in Dorische stijl moesten rekening houden met de aanwezigheid van andere monumenten en de talrijke oneffenheden in het terrein. Het Erechtheion werd slechts een paar decennia later gebouwd, maar toen al in Ionische stijl. In de voornaamste tempel van dit gebouw werden de twee belangrijkste godheden van Attica aanbeden: Athena en Erechtheus.


Italië
San Marco. Deze Byzantijnse kerk is gebouwd in de 11e eeuw om het graf van St. Marcus een waardevolle plaats te geven. In de voorgevel zijn vijf rijk versierde portalen. Boven de hoofdingang staan vier bronzen paarden uit Konstantinopel. De vijf koepels worden gedragen door 500 kolommen. De versieringen van het interieur bestaan uit kostbaar marmer en porfier. De goudkleurige mozaïeken stammen uit de twaalfde en dertiende eeuw. In de apsis troont Christus als Pantocrator. Er onder staan de beschermheiligen van Venetië, Nicolaas, Petrus, Marcus en Hermagoras. Boven het hoofdaltaar zijn profeten afgebeeld. In de centrale koepel zien we de Hemelvaart. De koepel boven het schip stelt Pinksteren voor.


Verenigd Koninkrijk
De Muur van Hadrianus in Schotland. Die is 117 km lang, 5 tot 6 meter hoog, 2 tot 3 meter dik. De muur van Hadrianus werd gebouwd tussen 112 en 128 n.Chr. Sommige delen waren uit hout, andere uit steen. De muur volgde de vormen van het ruwe landschap. De veiligheid werd gewaarborgd door een diepe, steile gracht aan de voorkant en een bredere, de vallum, erachter. Voor de bouw van de muur was er meer dan 1.000.000 kubieke steen nodig. Op regelmatige afstand van elkaar werden versterkingen langs de muur gebouwd. Ze gaven aan maximaal 1000 soldaten plaats.


Denemarken
Kronborg Slot is een renaissanceslot in Noord-Europa met een unieke ligging direct aan het Øresund. De geschiedenis van het slot gaat terug tot 1420, is beroemd vanwege Shakespeare's Hamlet en thans één van de belangrijkste cultureel historische attracties van Denemarken. Het slot is een mix van een elegant koninklijk slot en een moeilijk in te nemen vesting, maar binnen de muren van het slot kun je de prachtige renaissance en barokkunst bewonderen.


Bulgarije
Het Piringebergte is een gebergte in het zuidwesten van Bulgarije, ten zuiden van het wat hogere Rilagebergte en in het westen en oosten begrensd door de rivieren Stroema en Mesta. De hoogste top is de Vihren (2914 m) in de noordelijke Pirin. Het gebied is een nationaal park.


Nederland
Kinderdijk: de molens en waterlopen vormen een netwerk waarmee het water in het gebied kan worden beheerd. In de middeleeuwen werd hiermee al op eenvoudige wijze begonnen. Het gebied bevat allerlei elementen uit vroegere tijden, zoals dijken, boezems (waterplassen waarin polderwater wordt geloosd) en goed bewaard gebleven molens met bijbehorende gebouwen en erven. De open omgeving, noodzakelijk om de wind te kunnen benutten, is grotendeels nog oorspronkelijk. Ook de moderne wijze van waterbeheersing door middel van elektrische en dieselgemalen is hier zichtbaar.


Duitsland
De Dom van Keulen is in Duitsland de grootste gotische kathedraal. In 1248 werd de bouw gestart, 80 jaar later werd het wereldberoemde koor gewijd. Maar het zou duren tot 1880 vooraleer de kerk volledig af was. De dom is 144 meter lang, 86 meter breed en heeft torens van 157 meter hoog. Het bekendste is de gouden sarcofaag achter het altaar, die als de grootste van het westen wordt beschouwd (1181).


Oostenrijk
De Semmeringspoorlijn is 41 kilometer lang en overwint een hoogteverschil van 460 meter. Onderweg zijn 14 tunnels , waaronder de 1,4 kilometer lange Scheiteltunnel, 16 viaducten , meer dan 100 stenen bruggen en 11 kleinere spoorwegbruggen gebouwd. Van de totale lengte heeft 60% van de lijn een stijgingspercentage van 20 tot 25 per 1000. De lijn is bijna geheel gelegd in bochten en geheel dubbelsporig. Het hoogste viaduct is de Kalte Rinne met een hoogte van 43 meter.De spoorlijn werd tussen 1848 en 1854 gebouwd en op 23 oktober 1853 reden de eerste locomotieven over de pas. Op 17 juli 1854 was het eerste personenverkeer mogelijk.


Noorwegen
De rotskust van Alta. De eerste vondsten werden blootgelegd in 1973. De rotstekeningen werden gemaakt in de periode vanaf ongeveer 4000 jaar geleden tot ongeveer 500 jaar voor Chr. Er staan meer dan 3000 figuren op de ontdekte rotstekeningenvelden en het grote aantal van figuren alsmede de variatie aan beelden maken de velden speciaal. De meeste beelden zijn van dieren, vooral van rendieren en elanden. Maar andere dieren zoals beren, vogels, vissen en voorwerpen als vistuig, speren en boten, maar ook mensen, voorgesteld in verschillende activiteiten, zijn ook vaak afgebeeld.


Polen
De Wieliczka Zoutmijn. Een uitstap van 3 uren; 15 km vanuit de stad Krakow; 1,5 uur ondergrondse wandeling. Bezoekers wandelen 2,5 km door 3 verschillende niveaus tot 136 meter onder het grondniveau, uitgegraven in de 17de eeuw. Onderweg zien we uitgegraven kamers, een uitgehouwen kapel, gebeeldhouwde heiligenbeelden uit zout en zoutmeren.


Romenië.
Houten kerken in Maramures. Maramures is wereldwijd bekend voor zijn prachtige en impressieve houten kerken en zijn authentische houten boerderijen. De bewoners claimen dat ze van de Daciers, (Roemenie's oer-bevolking) zouden afstammen en dat ze nooit door de Romeinen werden onderworpen. De Houten kerken van Maramureş zijn een selectie van verschillende houten kerken met andere bouwstijlen en van verschillende periodes. Deze karakteristieke kerken zijn smal maar hoog en hebben een klokkentoren, heel bijzonder, aan de westkant van de kerk. In het beboste gebergte van de regio Maramureş in Roemenië zijn deze 8 kerken gebouwd.


Rusland
Met de bouw van het Kremlin begint de geschiedenis van Moskou. Het was de site vanwaar de stad werd uitgebreid en gedurende vele eeuwen het geestelijke en wereldlijke centrum van het land. De naam komt uit het Grieks en betekent ‘burcht’ of ‘vesting.’ Momenteel beslaat het Kremlin 28 hectare. Rondom loopt een rode bakstenen muur van 2235 meter lang. De vestingmuur werd op bevel van Ivan III aan het einde van de 15e eeuw gebouwd door Italiaanse bouwmeesters (1462 – 1505).


Finland
Suomenlinna is een groot Zeefort gebouwd op vijf eilanden voor de haven van Helsinki. In 1748 werd er begonnen met het bouwen van het fort. Het was pas na veertig jaar klaar! Tijdens de bouw van het fort was Finland nog deel van Zweden en hete het fort, Sveaborg, (Fort van Zweden). Het bouwen van Suomenlinna was een enorme opgave, zo enorm zelfs dat Zweden het fort niet alleen bouwen kon. Gelukkig wilde Frankrijk, dat bang was voor Rusland, 40 kisten met goud aan Zweden betalen om zo toch de bouw van dit fort mogelijk te maken.


Georgië
In 1106 stichtte David de Bouwer het Kloostercomplex van Gelati. Het Klooster en de Akademie werden gebouwd op de Ukimerion heuvel nauwelijks op 12 km afstand van Kutaisi. Kutaisi is het hart van West-Georgië en is een van de oudste steden van de wereld. In het kloostercomplex van Gelati ontstond het belangrijkste centrum voor filosofie en opvoeding van de feodale middeleeuwen.


Zweden
In Zweeds Lapland ligt Laponia, het bestaat uit de ongerepte natuur van diverse bergachtige nationale parken, waaronder Sarek, Padjelanta, Stora Sjäfallet en Abiska Nationaal park. Hier bevinden zich diverse toppen boven de 2000 meter en een glooiend subarctisch berglandschap. Door een groot aantal van deze parken loopt een bekende bergroute, de koningsroute. Deze route, over 425 kilometer van Noord naar Zuid, loopt dwars door de prachtige natuur van Laponia.


Verenigd Koninkrijk
Tower of London. Toen Willem de Veroveraar naar Engeland trok (1066 - Battle of Hastings) als wettige erfgenaam, had hij niet zoveel vertrouwen in de bevolking. Hij trok dan ook een vestiging op, aan de Thames, in London. In de loop der eeuwen werd deze burcht altijd maar uitgebreid en versterkt.


La Louvière België
De sectie La Louvière-Thieu bezit vier hydraulische scheepsliften, één van 15,40 m geopend in 1888 en drie van 16,93 m geopend in 1917. Door de opening van deze liften sloot het Centrumkanaal voortaan aan op het ondertussen gedempte kanaal Mons-Condé die de Borinage reeds verbond met de Schelde. Deze liften die een hoogte van 66 meter overwinnen zijn slechts geschikt voor schepen tot 350 ton.


Frankrijk
De Eiffeltoren, sinds 1889, is ongeveer 324 meter hoog, heeft een gewicht van ongeveer 10 000 000 kilo, waarvan 70 procent staal. Elke zeven jaar is er 60.000 kilo verf nodig om het gevaarte te schilderen. Er is een restaurant op de eerste verdieping (95 meter) en op de tweede verdieping (125 meter hoog). Het aantal bezoekers is bij de 6 000 000 per jaar.
De geschiedenis van Mont-Saint-Michel begint in 708, het jaar dat Aubert, bisschop van Avranches, op de Mont-Tombe een heiligdom ter ere van de Aartsengel laat bouwen. In de 10de eeuw vestigen Benedictijnen zich in de abdij en wordt lager een dorp gebouwd, dat in de 14de eeuw tot aan de voet van de rots strekt. Mont-Saint-Michel is echter ook een militaire vesting die tijdens de Honderdjarige Oorlog onneembaar blijkt te zijn.
Na de ontbinding van de religieuze gemeenschap tijdens de Franse revolutie wordt de abdij tot in 1863 als een gevangenis gebruikt.


Sint-Petersburg in Rusland
Het Hermitage Museum is het grootste kunstmuseum in Rusland. Ooit begonnen als privé-collectie van de keizerlijke familie werd het genationaliseerd en uitgebreid na de revolutie van 1917. Het museum is gehuisvest in het voormalig keizerlijk paleis in Sint-Petersburg. Het complex omvat het barokke winterpaleis, gebouwd door Bartolomeo Rastrelli voor keizerin Elizabeth, de neoklassieke Kleine Hermitage, de oude Hermitage en het Hermitage Theater. In de 19e eeuw werden deze gebouwen nog eens uitgebreid met de Nieuwe Hermitage. Dit gebouw, van de hand van Leo von Klenze, werd in 1852 door Nicholaas I voor het publiek geopend als museum voor de topstukken uit de keizerlijke collectie.


Verenigd Koninkrijk.
Sommigen denken dat Stonehenge een begraafplaats was. Anderen denken aan een tempel of offerplaats. Nog andere wetenschappers zoeken hun verklaring in de sterren. De opstelling van de stenen schijnt rechtstreeks verband te houden met de stand van de zon, de maan en de planeten.


Griekenland
Het archeologische Delfi, met het heiligdom en het orakel van de God van het licht Apollo, werd door de klassieken als de "navel der aarde" beschouwd. Delfi was het grootste religieuze en geestelijke centrum van het oude Griekenland.


Italië
Tivoli. Tussen het jaar 118 en het jaar 134 na Chr. liet keizer Hadrianus de villa Adriana bouwen. Hij was eigenlijk alleen maar van plan om een buitenverblijf te laten maken, maar hoe verder de bouw vorderde, des te meer uitbreidingen erbij werden gebouwd. Iedere keer als keizer Hadrianus een reis had gemaakt, naar bijvoorbeeld Griekenland, liet hij een aandenken aan die reis bouwen in zijn villa.


Romenië
De Donaudelta is met een oppervlakte van 3446 km² de grootste Europese rivierdelta. De delta bevindt zich grotendeels in Roemenië; een kleiner deel ligt in Oekraïne. Elk jaar wordt de delta 40 meter breder, als gevolg van het alluvium dat door de Donau langs de rivier wordt afgezet. Dichtbij Tulcea vertakt de Donau zich in drie riviertakken alvorens de rivier in de zee uitmondt: Chilia, Sulina en Sfântu Gheorghe (Heilige Gregorius). Ook zijn er aantal kanalen aangelegd, waardoor de delta bestaat uit een gebied met veel riet, moerassen en bossen, die tijdens de lente en de herfst overstromen.

Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu, dan klikken op het juiste antwoord. Via de toets CONTROLEER kan je de gegeven antwoorden controleren op hun juistheid.
fig253.jpg
fig254.jpg
fig255.jpg
fig256.jpg
fig257.jpg
fig258.jpg
fig259.jpg
fig260.jpg
fig261.jpg
fig262.jpg
fig263.jpg
fig264.jpg
fig265.jpg
fig266.jpg
fig267.jpg
fig268.jpg
fig269.jpg
fig270.jpg
fig271.jpg
fig272.jpg
fig273.jpg
fig274.jpg
fig275.jpg
fig276.jpg
fig277.jpg