Recreatie en toerisme in het landschap

De belangrijkste costa's langs de oostkust van Spanje

fig219.jpg

Costa Brava: (woeste kust) van Frankrijk tot Lloret de Mar
Costa del Maresme: van Blanes tot Barcelona
Costa del Garraf: van vlak na Barcelona tot voor Tarragona
Costa Dorada: (gouden kust) van Tarragona tot Castellon de la Plana
Costa del Azahar: (oranjebloesemkust) van Castellon de la Plana tot voor Benidorm
Costa Blanca: (witte kust) van Benidorm tot Cartagena
Costa Calida: van Cartagena tot Almería
Costa del Almería: De Costa de Almería strekt zich uit tussen Adra, rond Cabo de Gata tot aan Mojácar.
Costa del Sol (Zonnekust): van Sotogrande via Marbella en Málaga tot net voor Almería.
Straat van Gibraltar: tussen Sotogrande en Cádiz
Costa de la Luz (Lichtkust): voorbij Gibraltar, van Cádiz tot de grens met Portugal


Les Arcs (Savoie) in Frankrijk

plaatsen Bourg-Saint-Maurice
Arc 1600
Arc 1800
Arc 1950
Arc 2000
Villaroger
Plan Peisey
Vallandry
Aansluiting op skigebied La Plagne
hoogte 1200m - 3226m
200 km pisten, blauw 90 km, rood 70km, zwart 40 km
aantal liften 50
Tandradbaan 1
Kabinebanen 2
Gondels 5
Stoeltjesliften 26
Sleepliften 16

Les Arcs is een skioord in het departement Savoie in de Franse Alpen op het grondgebied van gemeente Bourg-Saint-Maurice en is in gebouwd door Robert Blanc en Roger Godino. De gebieden van Les Arcs liggen tussen de 810 en 3225 meter hoogte, skiën kan echter alleen boven 1200 meter. Het skigebied bestaat uit 106 pistes (met een totale lengte van 200 kilometer), en er zijn 54 skiliften.

Les Arcs bestaat uit de dorpen Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 en Arc 2000. De vier Arcs zijn sinds 1968 (één voor één) speciaal gebouwd voor het wintersporttoerisme. Hier bevinden zich vele appartementen- en hotelcomplexen, en is alles gericht op het skiën. Peisey, Vallandry en Villaroger zijn oorspronkelijke dorpen die verbonden zijn aan het skigebied. Het gebied is per kabelspoorweg verbonden met de plaats Bourg-Saint-Maurice. Sinds de opening van de nieuwe Vanoise Express-kabelbaan in december 2003, is het skigebied verbonden met dat van La Plagne. De twee gebieden gaan vanaf dat moment samen verder onder de nieuwe naam Paradiski. Met de in totaal 425 km piste en 143 liften behoort het skigebied Paradiski nu tot de top-3 van 's werelds grootste skigebieden.

Het heeft de reputatie van een Frans “mega-resort” met moderne architectuur en een uitgebreid netwerk van pistes. Er is een goede mix tussen open pistes (vooral boven Arc 2000) en pistes met bebossing (rondom de onderste dorpen). Het skigebied bestaat uit blauwe, rode en zwarte pistes. Ook snowboarders kunnen er terecht, zo is er bijvoorbeeld een speciaal snowboardpark en zijn er enkele sleepliften.

In het skigebied ligt een brede vallei, met onderaan Arc 2000 en Arc 1950. Één van de kanten van de vallei is de bergrug van de hoogste berg uit het gebied, de Aiguille Rouge. Aan de achterkant van een andere berg in de vallei ligt een breed gebied met pistes die reiken tot Arc 1600 en Arc 1800.

De skischolen in Les Arcs hanteren de ‘evolutif-methode’, waarbij leerlingen vanaf het begin op korte ski’s parallelbochten leren maken. Les Arcs’ gebieden worden voor beginnende skiërs als uitstekend beschouwd.

In Les Arcs wordt ook het speedskiën beoefend in het Stade de vitesse de l'Aiguille Rouge. Het 1.740 meter lange parcours begint op een hoogte van 2.710 meter en eindigt op 2.145 meter. Het steilste deel van de piste heeft een hellingspercentage van 76%. Het is de snelste piste ter wereld en hier is dan ook het wereldrecord behaald met een snelheid van 251,400 km/uur. Dit record staat sinds 2006 op naam van de Italiaan Simone Origone. In 2005 zette Merijn Vunderink het Nederlandse record hier op 243,900 km/uur.


fig218.jpg

De skipistes van Les Arcs in de Franse Alpen liggen ongeveer 13 km van de stad Moutiers (nr. 10) op onderstaande kaart van Frankrijk.

fig217.jpg

Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.