Recreatie en toerisme in het landschap

HET TOERISME ROND DE MIDDELLANDSE ZEE

Benidorm, één van de vele populaire Europese vakantiebestemmingen. fig213.jpg Voor meer info, Klik hier fig214.jpg

Klimaat
Gemiddelde temperatuur tijdens zomermaanden
aprilmeijunijuliaugustusseptemberoktober
gemiddelde dagelijkse max t° C21°24°28°31°32°29°24°
gemiddelde dagelijkse min t° C10°13°17°20°21°18°14°
gemiddelde neerslag per maand in mm40311204144144

Gemiddelde temperatuur tijdens de wintermaanden
novemberdecemberjanuarifebruarimaart
gemiddelde dagelijkse max t° C20°17°17°18°20°
gemiddelde dagelijkse min t° C06°06°05°04°06°
gemiddelde neerslag per maand in mm3836363538

Gemiddeld aantal uren zon per dag
janfebmaaaprmeijunjulaugsepoktnovdec
Benidorm6779101112118766
Oostende1,12,32,84,27,97,27,35,42,71,21,21,8


TERRA MITICA
Terra Mitica is een Spaans themapark gelegen in Benidorm, Costa Blanca. Het park is verdeeld in 5 thematische zones: Egypte, Griekenland, Rome, Iberia en de Eilanden. Toen in 2000 Paramount de meeste aandelen kocht van het park, kreeg het park de naam Paramount Parks Terra Mitica. In 2004 besloot Paramount Parks om de aandelen te verkopen en hiermee besloot het Comunitat Valenciana om het park over te nemen en zo te denken aan de toekomstplannen voor het park en de uitbreiding en verbetering van de attracties.

Park structuur
Egypte - De geheimen van de farao's. Dit themagebied is volledig beïnvloed door de oud-egyptische cultuur. Panoramabeeld van Egypte.
Griekenland - Olympische gevoelens en een blik op Athene. Dit themagebied toont de oud-Griekse cultuur.Panoramabeeld van Griekenland.
Rome - De machten van het oude keizerrijk. Dit themagebied geeft het oude Rome weerPanoramabeeld van Rome.
Iberia - De overweldigende kusten van het Iberisch schiereiland. Dit themagebied gidst je door de Iberische cultuur. Panoramabeel van Iberia.
De Eilanden - Het pracht en praal van de eilanden. Dit themagebied is eveneens een schets van de oud-Griekse cultuur, alleen hier met behulp van de Griekse eilandencultuur.Panoramabeel van de Eilanden


KOSOVO
(Albanees: Republika e Kosovës, Servisch: Република Косово/Republika Kosovo) is een de facto onafhankelijke staat op het Balkanschiereiland. Kosovo riep eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit op 17 februari 2008. Deze onafhankelijkheid wordt echter niet volledig door de internationale gemeenschap erkend. Kosovo is volgens Servië een autonome provincie van Servië, ook al heeft dat land in de praktijk vrijwel geen gezag in Kosovo.
Kosovo heeft een geschatte bevolking van 1.895.250 (2017) inwoners, die voor ongeveer 92% uit etnische Albanezen, 5,3% uit Kosovo-Serviërs en 2,7% uit andere minderheden bestaat. Het gebied grenst naast Centraal-Servië aan Montenegro, Albanië en Macedonië. De hoofdstad is Pristina, dat tevens het economisch en cultureel centrum is.

Kosovo ligt in het zuidoosten van Europa op het Balkan schiereiland en is met een oppervlakte van 10,887 km² een relatief klein land. Het land is een zogenaamde binnenstaat; dit bekent dat het land volledig wordt omgeven door het vasteland van buurlanden Albanië, Macedonië, Montenegro en Servië en geen directe toegang heeft tot een open zee. Hoewel er een aantal grote vlaktes zijn in Kosovo wordt het landschap vooral beheerst door de omringende bergen die deel uitmaken van de Dinarische Alpen. Naast bergen heeft Kosovo ook een aantal noemenswaardige meren en rivieren. De belangrijkste en grootste rivier is de Witte Drin die later, in Albanië, samenvloeit met de Zwarte Drin. De Drin is één van de belangrijkste rivieren in de regio en speelt een belangrijke rol in de lokale economie, vooral in buurland Albanië. De hoofdstad van Kosovo is Pristina. Deze stad is met een geschat inwonersaantal van rond de 200.000 (2017) niet alleen de grootste stad van het land maar ook het culturele en economische centrum.

De toetreding van Kosovo tot de Europese Unie speelt nu nog geen rol, maar is reëler geworden nadat Kosovo op 17 februari 2008 eenzijdig zijn onafhankelijkheid uitriep. Op 21 juli 2010 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de afsplitsing volkenrechtelijk gerechtvaardigd is. De status van Kosovo is nog onzeker: het gebied staat nu nog onder het bestuur van de VN -missie UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo), terwijl de NAVO toezicht houdt op de openbare orde. In 2008 wordt de rol van de VN geleidelijk overgenomen door een EU-missie. Nederland heeft in mei 2008 ingestemd met de EU-politiemissie.
Kosovo neemt deel aan het Stabilisatie- en Associatieproces van de Europese Unie. Op 12 juni 2004 besloot de raad een Europees Partnerschap op te stellen met Servië en Montenegro, inclusief Kosovo. Deze stabilisatie en associatieovereenkomst moest op 25 februari 2005 in werking treden. In november 2007 kwam de Europese Commissie met een rapport over de voortgang van Kosovo in het toetredingsproces. Hierin kwam naar voren dat Kosovo te maken heeft met een groot democratisch tekort en een zwakke rechtsstaat. Corruptie komt nog vaak voor door het gebrek aan middelen om de wet te handhaven. Tevens valt er op economisch gebied nog veel te verbeteren. Daarentegen is de politieke stabiliteit de afgelopen jaren wel beter geworden.
Het voortgangsrapport over 2009 laat zien dat Kosovo nog steeds voor een aantal zware opgaven staat. Zo moet de rechtsstaat worden gewaarborgd en corruptie en georganiseerde misdaad worden bestreden. Ook moeten etnische minderheden in het land beter worden beschermd. Servië toonde zich in september 2010 wel - onder druk van de EU - bereid tot een dialoog te komen met Kosovo.
In 2010 luidde het commentaar van eurocommissaris Füle (Uitbreiding) dat Kosovo nog altijd grote stappen moet zetten. De dialoog met Servië is van wezenlijk belang voor een mogelijke toetreding van Kosovo tot de Europese Unie.


Meer info over Kosovo, klik op KOSOVO.

Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.