HET RELIËF

Invuloefening!

Voor extra uitleg over de Hoge Venen, klik hier.
Voor extra uitleg over Botrange, klik hier.

De Baraque Michel
Kapel bovenop de Baraque Michel. De Baraque Michel is een skigebied en is met 674m boven de zeespiegel de tweede hoogste top van België, na de Signaal van Botrange. Voor de Eerste Wereldoorlog was het de hoogste top van België. Geografische coördinaten: 50°31′07″N 6°03′45″E


Bergpas
Een bergpas (ook: zadel, col) is een lager gelegen deel van een bergrug. Je kunt de bergrug op die plaats makkelijker oversteken en bergpassen zijn daarom al sinds mensenheugenis belangrijke verbindingsroutes. Zo legden de Romeinen al wegen aan over bergpassen in de Alpen. Ook in de moderne tijd lopen wegen en spoorlijnen in bergachtige gebieden dan ook vaak over bergpassen, hoewel de laatste jaren ook vaak tunnels zijn aangelegd. Een weg over een bergpas wordt een pasweg genoemd.
Voor zo'n weg of spoorlijn is de pas dan ook het hoogste punt in de route en veelal wordt op dat punt ook een waterscheiding gepasseerd. In relatief veel gevallen bevindt zich ook een grens op de bergpas, omdat bergruggen al eeuwenlang natuurlijke grenzen vormen.
Veel bergpassen zijn in de winter gesloten vanwege grote hoeveelheden sneeuw, zeker voor het wegverkeer. Paswegen kunnen overigens vaak wel sneeuwvrij gehouden worden in de winter, maar dat is een kostbare zaak. Zeker als er ook al een tunnel door de bergrug loopt wordt er daarom vaak voor gekozen de weg in de winter niet sneeuwvrij te houden.

Vul eerst al de gaten in. Druk dan op de knop "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik indien aanwezig de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kunt ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!

Reliëfvormen (ATLAS GEBRUIKEN!)

Middelhoge Vlakte

foto42.jpg

Middelhoog Plateau

foto40.jpg

Middelgebergte

foto45.jpg

Voor extra uitleg over haarspeldbocht, klik hier.
   10 tot 100 m      afgeronde      Baraque Michel      bergpassen      Botrange      bulten      Condruzisch plateau      diep ingesneden      effen      gering      grote      haarspeldbochten      Haspengouws plateau      Hoge Venen      Maas      middelgebergte      middelhoge vlakte      middelhoog plateau      sneeuw en ijs      steil      sterk golvend      tunnels      vrij vlak      winter      zeer klein   
Middelland (tussen 200 m en 2000 m)

Zie foto van de Amerikaanse prairie! De behoort tot het middelland. De horizon is , de hoogteverschillen zijn , de hellingen zijn . Zie foto van de Ardennen in België! De rivier De Semois is hier te zien. Hij stroomt in een . De horizon is , de valleien zijn . De hoogteverschillen gaan van . Zie foto van het Centraal Massief in Frankrijk! De horizon is hier . Er zijn hoogteverschillen en de hellingen zijn . De bergkammen vormen ruggen en de toppen hebben de vorm van . Het is een . In het gebergte is het verkeer moeilijk. Tussen de bergtoppen zijn er kronkelende met . In de winter zijn vele bergpassen niet toegankelijk vanwege . Om het verkeer ook in de mogelijk te maken heeft men in berggebieden aangelegd.

ATLASKAART "Reliëf België"! In België stroomt de rivier de van de stad Namen naar de stad Luik tussen een laagplateau met de naam en een middelhoog plateau met de naam . Het hoogste punt van België ligt in het gebied met de naam en is 694 m hoog. De naam is . In de onmiddellijke omgeving ligt , 675 m boven de zeespiegel.