De mens en het industrieel milieu

Bangkok, de hoofdstad van Thailand

gegevens over Bangkok. Klik hier en Klik hier.

Tempels
Bangkok heeft een flink aantal boeddhistische tempels, die men in Thailand ‘Wat’ noemt. Doordat het Boeddhisme nog altijd een een belangrijke rol speelt onder de Thaise bevolking, worden er zelfs af en toe nieuwe tempels bijgebouwd. De meeste tempels hebben mooie gouden puntdaken en zijn rijkelijk versierd zowel van buiten als van binnen. Eén van de oudste tempels van Bangkok is de Wat Pho. Dit is de tempel met de liggende Boeddha en daardoor ook de meest bekende. Deze liggende Boeddha is het grootste Boeddha beeld in heel Thailand. Andere bekende tempels zijn: Wat Phra Kaew bij het koninklijke paleis.

Koninklijk Paleis van Bankok
Het koninklijk paleis van Bangkok heeft de naam Phra Borom Maha Ratcha Wang. De bewoners van dit imposante paleis waren de voormalige koningen van Thailand uit de 18e eeuw. Nog altijd wordt het paleis gebruikt voor koninklijke rituelen en plechtigheden. De bijzondere bouw en vele gouden accenten maken dit paleis tot een fenomenale bezienswaardigheid. Binnen de koninklijke muren bevindt zich ook de tempel ‘Wat Phra Kaew’.

Drijvende markt
Bangkok had vele kanalen die in Thailand ‘Khlong’ worden genoemd. Hierdoor had Bangkok de bijnaam “Venetië van het Oosten”.Je leest het goed, had. Steeds meer van deze ‘Khlong’ worden namelijk dicht gegooid met beton zodat men er straten kan bouwen. Vaak waren deze kanalen gevuld met bomvolle bootjes waarin allerlei kleurige en geurige producten werden aangeboden. Gelukkig zijn er nog altijd een paar van deze drijvende markten te vinden. Bijvoorbeeld net buiten Bangkok is er de Amphoe Damnoen Saduak markt (is een district (Amphoe) in het Centraal-Thailand in de provincie Ratchaburi. De stad is vooral bekend om haar "drijvende markt". Door de nabijheid van de Thaise hoofdstad Bangkok is de markt echter een belangrijke toeristische attractie geworden en heeft daardoor veel van haar authenticiteit verloren.

Chatuchakmarkt
De Chatuchakmarkt wordt genoemd als grootste markt van Bangkok en misschien wel van de wereld. Plaatselijk onder de bevolking wordt deze markt ook wel ‘JJ’ genoemd. Het ligt dan ook dichtbij de J.J. Mall. Wat ook heel vlakbij ligt is het openbare Chatuchak Park met zijn vele bruggetjes en een treinmuseum. Op de markt duizenden kramen, vind je veel locale producten, kunst, levende dieren, boeken, muziek en bloemen. Op zaterdag en zondag is deze markt te bezoeken.

Lumphini Park
In de jaren vanaf 1920 is dit grote stadspark Lumphini Park aangelegd op koninklijk terrein. Toen behoorde dit gebied tot één van de buitenwijken van Bangkok. Nu ligt het park in centrum van het zakelijke district. In de vroege ochtenduren is er al veel beweging in het park. Mensen beoefenen er bijvoorbeeld Tai Chi, een Chinese vechtkunst of joggen het park rond. In de avond zijn er wederom bezigheden in de vorm van onder andere collectieve aerobics lessen. In het park staat een beeld van koning Rama VI, die dit park aan de mensen schonk. Vogel spotters kunnen in het Lumphini Park meer dan dertig verschillende vogels spotten. In dit park vind je ook een oudere ontmoetingscentrum, bibliotheek, centrum voor straatkinderen, eetgelegenheden en een jongeren sportcentrum. Zoals in vele stadsparken, worden hier regelmatig muziek- en andere opvoeringen tentoongesteld.

CentralWorld
Bangkok heeft voldoende winkelcentra aan te bieden. Eén van de grootste is CentralWorld. CentralWorld is een mega groot winkelcentrum in Bangkok, wat voorheen de naam ‘World Trade Centre’ droeg. Je vindt dit winkelcentrum aan de straten Rama I en Ratchadamri. Het gebouw telt 7 verdiepingen met uiteenlopende winkels. In het complex zijn ook bioscopen te vinden.

Vimanmekpaleis
Vimanmek Palace is een voormalig koninklijk paleis, wat geheel verkregen is uit teakhout. Het ligt in het Dusit district, vlakbij de ‘Dusit Zoo’. Vandaag is het paleis een museum met persoonlijke foto’s, kunst en handwerk van koning Rama V. Verder is er een klok museum, souvenirwinkels, restaurant, oude koetsen en prachtige tuinen. Het paleis staat ook bekend als grootste gouden teakhout herenhuis ter wereld.

Dream World
Dream World is een attractiepark in Bangkok met verschillende zones als Dream World Plaza, Dream Tuinen, Fantasy Land en Adventure Land. De hoofdingang doet je onmiddellijk denken aan Disneyland’s Main Street. Verschillende achtbanen, spookhuizen, sprookjes thema’s en rafting attracties sieren dit gezellige familiepark.

Transport mogelijkheden
De Skytrain (BTS, Bangkok Transport System) is de benaming voor twee geheel bovengrondse metrolijnen in Bangkok. Het is Bangkoks eerste moderne massavervoersproject. Bangkok heeft ook een metro. Werd op 3 juli 2004 geopend. De watertaxi, Chao Phraya Express, is een leuke en goedkope manier om Bangkok te verkennen. Saamlaw, tuk-tuk en sanghtaew: Een tuk-tuk is een gemotoriseerde driewieler, een saamlaw is een tuk-tuk zonder motor (een veredelde fiets dus). Beide transportmiddelen neem je naar om het even waar, er is dus geen vaste route. Onderhandel wel steeds op voorhand over de prijs. Een sangthaew is een soort kleine pick-up met bankjes achteraan. Vaak rijden ze een vaste route, een beetje zoals een bus dus, maar op toeristische plaatsen vervullen ze dikwijls ook dezelfde rol als een tuk-tuk of saamlaw.

Zie ook openbaar vervoer in Thailand. Klik hier.

Uitgaansleven
Bangkok kent een zeer gevarieerd uitgaansleven. De Thai zelf is van mening dat het leven plezierig moet zijn en dat zie je terug. Vele bars, restaurants, karaoke tenten, opera’s en verschillende clubs maken Bangkok tot een pretpark qua uitgaansleven. Je vindt deze bars en clubs in de Sukhumvisitstraat en Khao Sanstraat. Maar eigenlijk heeft elke wijk wel zijn eigen uitgaansgebied. Prostitutie is een veelvuldig voorkomend gebeuren in Bangkok. Helemaal zielig is het te weten, dat dit voornamelijk arme plattelandsmeisjes treft, die soms letterlijk zijn ontvoerd om in de prostitutie geld op te gaan leveren. In de uitgaansstraten van de wijk Silom, bij Nana Plaza en Soi Cowboy zie je meisjes genummerd en al de aandacht trekken van de voorbij struinende mannen. Silom is ook bekend in de homoscène. In de wijk Patong zijn vele go-go bars te vinden.

Chinatown
De wijk Chinatown is een druk bezochte attractie in Bangkok. In de smalle straten van dit gebied gebeurt van alles. Vele kleine winkeltjes, Chinese tempels, marktkramen, restaurants, eetkraampjes, geneeskundige winkels en goud winkels maken Chinatown tot wat het is. Een uniek en kleurrijke smeltkroes. In Chinatown ligt aan het einde van Yaowarat Road de Wat Trimit tempel. Hier is de vijf meter hoge gouden Boeddha te bezichtigen. ‘s Avonds is het het drukst in Chinatown. Het uitgaansleven begint dan, wat ook weer vele toeristen aantrekt.


Voor extra uitleg over Thailand. Klik hier.

Vul eerst al de gaten in door te klikken op een witte opening en het juiste woord aan te klikken. Druk dan op "Controleer" om uw antwoorden te controleren.
   auteursrechtelijk      auto      boeddhistische      busnet      effectenbeurs      exportproducten      express boat service      express ways      financiële crisis      hoofdstad      illegaal gekopieerd      kanalen      knooppunt      luchthaven      Luchtvervuiling      markten      metrosysteem      oostelijke      openbaar vervoer      scheepswerven      Skytrain      sloppenwijken      tempels      Toerisme      verkeerschaos   
BANGKOK

Bangkok vanaf Baiyoke Tower II, het hoogste gebouw van de stad. fig27.jpg Bangkok is de van Thailand. Bangkok is tevens de grootste stad, met een bevolking van naar schatting 8.500.000 (2014). De stad is gevestigd op de oever van de Menam (Chao Phraya-rivier), dicht bij de Golf van Thailand. Bangkok was tot de jaren '80 van de twintigste eeuw nog een stad waar je, vanaf een hoog punt, de talloze gouden daken van kon zien. Nu - aan het begin van de eenentwintigste eeuw - kost het moeite om in sommige delen het oude Bangkok nog te herkennen. De tempels zijn niet verdwenen. fig28.jpg Er komen zelfs nog regelmatig nieuwe tempels bij. Maar door de (wegen op pijlers) en de Skytrain, die beide op betonnen pijlers boven straatniveau liggen, is veel zicht aan het oog onttrokken. Een straat als Silom was in de jaren '90 van de twintigste eeuw nog een open straat. Nu lijkt hij door de meer op een tunnel. Het voordeel van deze veranderingen is wel dat de enigszins is verlicht. Was de stad vroeger één grote file, nu beweegt het verkeer er langzaam door. Het rijden in een geeft de bewoners van Bangkok aanzien. Wie niet met zijn auto naar het werk komt, verdient blijkbaar niet genoeg, in de gedachten van de Thai. Er is in Bangkok echter een zeer behoorlijk stelsel van , los van de verhoogde wegen en de Skytrain. Er is een uitgebreid , over het water van de Chao Phraya-rivier is een prima en taxi's zijn er goedkoop en in overvloed aanwezig. Het stadsbeeld van Bangkok kenmerkt zich niettemin, voor de wandelaar die zijn ogen open houdt, door de aanwezigheid van de vele Wats. Ook Chinese tempels zijn op veel plaatsen aanwezig. Een rondgang door de stad toont grote tegenstellingen. Wijken met grote hotels en dure kantoorgebouwen worden afgewisseld door arme wijken en ook . Ook de bevolking is divers van samenstelling. Naast Thais uit alle delen van het land ziet men er ook veel Chinezen, immigranten uit India en vele expatriates. Bangkok telt vele winkelgelegenheden en wordt door de Tourism Organisation of Thailand dan ook in het buitenland aangeprezen als winkelbestemming. Er zijn vele en in elke buurt zijn er vele, kleine min of meer gespecialiseerde winkeltjes, vaak geconcentreerd langs grote wegen, of rond grote - luxe - warenhuizen en winkelcentra.

VERVOER

Toen al het transport nog per boot geschiedde, bezorgde een uitgebreid netwerk van kanalen (khlong gaf) de stad de bijnaam Venetië van het Oosten. Tegenwoordig zijn bijna alle gedempt; fig29.jpgze zijn omgebouwd tot drukke straten. Tal van wegen op pijlers en een gedeeltelijk voltooide ringweg rond Groot-Bangkok moeten de verkeersopstoppingen oplossen. Enkele belangrijke verkeersaders zijn onder andere Silom en Sukhumvit. Bangkok telt ook een efficiënt busnet van geairconditionde bussen dat alle grote wegen beslaat. In 1999 is een hooggelegen Skytrain, een maar dan op palen in plaats van onder de grond, geopend. Een ondergrondse metro is in bedrijf vanaf het jaar 2004. De overblijfselen van een mislukt spoorproject (het Hopewell-project) zijn te zien vanaf het hoofdstation richting de Don Muang luchthaven. Als gevolg van de in Azië werd de bouw gestaakt. De betonnen pijlers staan er nu verlaten bij. Bangkok is ook het centrale van alle spoorlijnen van Thailand, het belangrijkste station is het Hua Lamphong-station, dat ook het knooppunt is voor veel buslijnen die de steden verbinden. De Don Muang , de drukste in Zuidoost-Azië, ligt ten noorden van de stad, en is nu al ingesloten door stedelijke gebieden. De bouw van de nieuwe Suvarnabhumi luchthaven in het district Bang Phli van de provincie Samut Prakan ten zuidoosten van de stad is in 2002 begonnen en geopend in 2006.

ECONOMIE

Bangkok is het economisch centrum van Thailand. Dankzij de Chao Phraya-rivier fungeert Bangkok als haven. Ook de van Thailand (SET) is in Bangkok gevestigd.
De belangrijkste zijn bewerkt voedsel, hout, en textiel. De bedrijven in Bangkok bestaan onder meer uit rijstmolens, cementfabrieken, zaagmolens, olieraffinaderijen, en . De stad is een beroemd juwelierscentrum waar zilveren en bronzen voorwerpen worden gekocht en verkocht.
Bangkok telt verder diverse universiteiten, een kunstacademie, een nationaal theater, en een nationaal museum. is een belangrijke bron van inkomsten voor Bangkok. De stad bevat vele uitbundig versierde boeddhistische tempels.

ACTUELE PROBLEMEN
Luchtvervuiling
is een belangrijk probleem in Bangkok. De enorme verkeersopstoppingen worden hiervoor verantwoordelijk gehouden. De recente bouw van hooggelegen snelwegen heeft het probleem enigszins verlicht.

Auteursrechtschendingen
De verkoop van illegaal gekopieerd materiaal dat is beschermd, is in Bangkok wijdverspreid. Meestal gaat het om software, en films op dvd. Één van de populaire plaatsen in Bangkok om illegale software te kopen is Pantip Plaza. Hoewel er veel halfhartige pogingen zijn gedaan om de piraterij op Pantip door razzia's de kop in te drukken, neemt de verkoop van materiaal nog steeds een hoge vlucht.