Handels- en dienstencentra

LONDEN
fig143.jpg

BESCHRIJVING VAN ENKELE WIJKEN IN LONDEN

Covent Garden
Covent Garden is een wijk middenin het centrum van Londen die zowel in trek is bij toeristen als de Londenaren zelf. Middenin ligt het eerste plein van de stad dat in de 17e eeuw werd aangelegd en waar het majestueuze Royal Opera House ligt. Ondanks deze grandeur is het buurtgevoel gebleven, vooral rond Neal’s Yard en Endell Street. Nadat in de jaren zeventig de groentenmarkt en de fruitmarkt waren verdwenen werd Covent Garden omgetoverd tot een levendige en populaire wijk. In het weekend is het hier een gezellige drukte rond de winkels en de markt. Er is een overvloed aan bars, cafés en restaurants. Bovendien vind je hier enkele goede musea zoals het Somerset House en de Courtauld Gallery.


Camden en Notting Hill
Camden in het noorden van Londen en Notting Hill in het westen zijn tegenwoordig de hippe wijken van Londen. Camden wordt ook wel de ‘jonge buurt’ genoemd omdat het een ontmoetingsplaats is voor jongeren en mensen die jong van geest zijn. In de jaren zestig was dit een hippiewijk, tien jaar later kwamen hier de punkers en nu veel mensen die van de clubscène houden. Alle stijlen lopen tegenwoordig door elkaar heen. Op de Camden Markets en vooral Camden Lock kun je prima winkelen wanneer je op zoek bent naar kleding, sieraden en zelfgemaakte producten. Ook ’s avonds zul je je hier niet snel vervelen in de vele pubs en clubs.

Hetzelfde geldt voor Notting Hill waar bijna alle huisdeuren een andere kleur hebben. Vroeger een arme buurt maar nu het domein van yuppen en jonge gezinnen waar je veel leuke restaurants en pubs vindt. De hotspot van Notting Hill is Portobello Road Market: de grootste markt van Londen. Hier vind je werkelijk alles! Op zaterdag is hier, zo wordt beweerd, de grootste antiekmarkt van de wereld met meer dan 1500 handelaren. In augustus vindt hier het Notting Hill Carnival plaats: een drie dagen durend spetterend Caribisch feest.


Kensington, Knightsbridge en Chelsea
Kensington, Knightbridge en Chelsea liggen in het westelijke gedeelte van het centrum van Londen. Deze chique en geliefde woonwijken waren ooit lommerrijke dorpen die ver verwijderd lagen van het destijds smerige en vervuilde Londen. Nog steeds woont hier de Londense beau monde en hangt er een sfeer van exclusiviteit en rijkdom. Zo zijn de huizen groot, is het dankzij parken als het Hyde Park en tuinen als de Kensington Gardens erg groen en is deze buurt bezaaid met schitterende consulaten en ambassades.

In het elegante Kensington Palace vestigden aan het einde van de 17e eeuw de leden van het Britse Koningshuis en ook Prinses Diana heeft er lang gewoond. In deze wijken staan ook de wereldberoemde musea als het Victoria and Albert Museum, het Science Museum en het Natural History Museum.

In Knightsbridge bevindt zich het wereldberoemde warenhuis Harrod’s waar de rijken hun boodschappen doen. Voor meer chique mode kun je naar Sloane Street waar veel beroemde modeontwerpers kun winkels hebben. Zit je krapper bij kas, ga dan naar King’s Road in Chelsea. De beste antiekzaken vind je op Kensington Church Street.


West End en Soho
West End, middenin het centrum van Londen, wordt ook wel dé uitgaanswijk van de stad genoemd. Aan Shaftsbury Avenue en Charing Cross Road staan schitterende theaters en op Leicester Square heb je een ruime keus uit bioscopen. West End trekt ook veel mensen aan die tot in de late uurtjes doorgaan in de vele clubs en muziekcafés. Soho ligt in het hart van West End en stond altijd bekend als het ‘homodorp’ en de hoerenbuurt van Londen. Hoewel het grootste deel van de seksindustrie is verhuisd naar andere delen van de stad, zijn er nog steeds wat felle neonlampen en uithangborden van overgebleven stripclubs en seksshops. Tegenwoordig kent Soho een bruisend uitgaansleven en kun je je als nachtbraker goed te buiten gaan. Overdag zijn de National Gallery en de National Portait Gallery een goede optie om te bezoeken.


Mayfair en St James’s
Mayfair en St James’s, het gebied tussen Buckingham Palace en Trafalgar Square, Londense wijken bij uitstek. Wanneer je maar kort de tijd hebt in Londen; ga dan naar deze gezichtsbepalende buurten van de stad. De rijkdom straalt er vanaf met lommerrijke pleinen en enorme huizen in Mayfair, exclusieve clubs, traditionele winkels en hotels in Sint James’s. In dit deel van Londen gaan de leden van het Britse koningshuis dan ook graag winkelen. Bond Street, Cork Street, Saville Row en Oxford Street hebben een keur aan exclusieve winkels en zijn een lust voor het oog, en wat minder voor de portemonnee. In deze wijken bevinden zich ook mooie parken als Sint James’s Park en Green Park en een aantal goede musea en galerieën als de National Gallery en de Royal Academy of Arts. Mis zeker de Changing of the Guards bij Buckingham Palace niet om een typisch Britse ceremonie mee te maken.


Bloomsbury en Fitzrovia
Ten noorden van Covent Garden liggen de wijken Bloomsbury en Fitzrovia, de wijken van schrijvers, rechtsgeleerden en studenten die gedomineerd worden door het British Museum, de Biritsh Library, de London University en de Inns of Court. Hier liggen prachtige en verzorgde pleinen, Georgian gevels, bibliotheken, boekhandels en uitgeverijen. Bloomsbury dankt zijn naam aan de befaamde Bloomsbury-groep: een groep schrijvers en kunstenaars, onder wie romanschrijfster Virginia Woolf, die hier in het begin van de 20e eeuw woonden.

Breng ook een bezoek aan het museum over de grote Victoriaanse schrijver Charles Dickens in het Dickens House Museum en het Sir John Soane’s Museum. Het losbandige Fitzrovia heeft zijn reputatie te danken aan de stamgasten van de Fitzroy Tavern, onder wie dichter Dylan Thomas en schilder Augustus John. In deze wijk bevindt zich onder andere het beroemde speelgoedmuseum Pollock’s Toy Museum.


Regent’s Park en Marylebone
Regent’s Park en Marylebone liggen in het noordwestelijke gedeelte van Londen, boven Oxford Street. Marlylebone was ooit een middeleeuws dorp omringd door velden maar nu omringd door de stad en is een trendy en charmante wijk van Londen. In de 19e eeuw was dit de wijk van artsen met rijke patiënten en nog steeds is er een band met de medische wereld met discrete praktijken in Harley Street van particuliere specialisten. In deze wijk ligt het beroemde Madame Tussaud’s, BBC Broadcasting House en de Wallace Collection.

fig175.jpg

Achter Marlylebone Road ligt Regent’s Park, een van de leukste groene plekken van Londen. Het park is verfraaid met de grootse architectuur van John Nash en is zeer populair onder Londenaren en bezoekers. Vooral vanwege de rozentuin, het openluchttheater, het meer met bootjes en de London Zoo.


Westminster en Bankside
Westminster en Bankside, bestaande uit South Bank en Southwark, liggen in het zuidoostelijke gedeelte van het centrum van Londen langs de rivier de Thames. De twee oevers van de rivier in dit gebied vormen een groot contrast. Op de noordelijke oever staan voornamelijk statige gebouwen die met geld, macht en overheid te maken hebben zoals de Houses of Parliament, de Westminster Abbey, het Savoy Hotel en Somerset House waarin veel administratieve kantoren zitten.


Docklands

fig172.jpg

De Docklands is een gebied ten oosten van het centrum van Londen aan de rivier de Theems. Van oudsher was het gebied een haven- en industriegebied. De havens zijn in de loop der jaren steeds meer verplaatst naar locaties buiten de stad, waardoor de Docklands in verval raakten. In de jaren '80 ontstonden plannen om het gebied andere bestemmingen te geven. Sinds die tijd is het gebied in een hoog tempo omgevormd in een gebied met voornamelijk (dure) woningen en kantoren. De toplocatie werd Canary Wharf, in het midden van de Docklands. Met het openbaar vervoer is het gebied bereikbaar via de Docklands Light Railway.
WIL JE MEER WETEN OVER "de Docklands Light Railway"! Klik hier


London City Airport
London City Airport (LCY) ligt op ongeveer 9,5 kilometer ten oosten van het centrum van Londen en op slechts 4,8 kilometer van Canary Wharf. Er is één korte landingsbaan voor alle korte afstandsvluchten, en de nadruk ligt hier op zakenreizen. In 2012 passeerden 3 miljoen passagiers deze luchthaven. Er zijn vluchten naar 20 Europese steden en naar acht bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk. De luchthaven is bereikbaar met taxi, bus of metro/DLR. Je vindt hier één terminal met winkels, informatie- en taxibalies, een wisselkantoor en een bagagedepot.


De Bankside
Was voor de Tweede Wereldoorlog nog een gebied vol zware industrie, maar is omgetoverd tot een culturele hotspot. Hier vind je tegenwoordig het beroemde museum het Tate Modern, Shakespeare’s Globe en het South Bank Centre dat bestaat uit theaters, concertzalen, bioscopen, bars en restaurants. Tegenwoordig staat hier ook een van de nieuwste attracties van Londen: the British Airways London Eye. Met 135 m in doorsnee is dit het grootste reuzenrad van de wereld!


Nog meer bezienswaardigheden in Londen. Klik hier.

TOERISTISCH LONDEN.
Lees aandachtig de bovenstaande teksten! De foto's en kaarten in de opgave hebben betrekking op de onderstreepte woorden. Al de getoonde gebouwen staan op bovenstaande kaart! De vraag verschijnt als je de muispijl op de foto plaatst.
Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu en dan klikken op het juiste antwoord.
*
fig157.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig158.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig159.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig160.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig161.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig163.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig164.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig165.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig166.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig162.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig167.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig168.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig169.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig170.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig171.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig173.jpgUITLEG. Klik hier
*
fig174.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig176.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig177.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig178.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig179.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig180.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig181.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig182.jpg UITLEG. Klik hier
*
fig183.jpg UITLEG. Klik hier