handels- en dienstencentra

GROOT LONDEN. Klik hier

DE BINNENSTAD KENT VOORAL TERTIAIRE ACTIVITEITEN

fig143.jpg

De site van Londen is een overbrugbare plaats op de rivier de Theems. De stad is cirkelvormig en telt ongeveer 8.787.892 inwoners (2016). De ruimtelijke structuur van Londen bestaat uit 5 cirkels, van binnen naar buiten:


fig144.jpg

BINNENSTAD = centraal Londen (met 3 wijken: Westminster, Soho, City).
URBANE RINGZONE uit de 19de eeuw;
SUBURBANE RANDZONE uit 2de helft van de 20ste eeuw;
GREEN BELD = groene zone; Klik hier.
BUITENZONE

WESTMINSTER
Misschien wel het bekendste deel van Londen is de wijk Westminster. Hier vind men immers vele bekende gebouwen zoals House of Parliament, Westminster Hall, Westminster Abbey en the Big Ben. Londen wordt al vanaf de 11e eeuw bestuurd vanuit deze statige wijk op de linkeroever van de Thames. Het grootste deel van deze wijk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoekt men Westminster, maak dan een wandeling over Whitehall, vernoemd naar het voormalige Paleis van Henry de 8e dat in 1698 volledig afbrandde. De kantoren van het Britse Parlement liggen aan Whitehall en zo ook Downing Street. Het is nog altijd de thuisbasis van de Minister President (Prime Minister). Verderop in Whitehall vindt men ook de Horse Guards, het hoofdkwartier van de Cavalerie met een lange traditie als beschermers van de koningin. Ook vindt men hier het Guards Museum en het Household Cavalry Museum.

SOHO
Oorspronkelijk was de wijk een industrieël complex: vele gebouwen waren ingericht als fabriek of als opslagplaats. In de jaren '60 en '70 werden vele fabrieken gesloten, maar zij werden overgenomen door kunstenaars die de goedkope ruimtes inrichtten als studio's. Echter, in de jaren '80 viel de wijk ten prooi aan armoede, verpaupering en criminaliteit, waardoor vele kunstenaars weer wegtrokken. Desalniettemin staat SoHo nog steeds bekend als een hippe wijk, die trendsettend is op het gebied van mode en architectuur. Men spreekt ook van het "SoHo effect", als een goedkope en armoedige wijk flair krijgt door de komst van kunstenaars. Het zuidelijke deel van SoHo begint de laatste tijd steeds meer deel uit te maken van Chinatown, waardoor vele Chinese winkeltjes en restaurants zich hier vestigen.

CITY
De City kent 3 hoofdfuncties die herinneren aan de koloniale tijd van het V.K.: de grondstoffenbeurs, de banksector, het verzekeringswezen.
The City wordt door velen vaak verward met het centrum van Londen en dat is het niet, tenminste niet het huidige centrum. Wel is dit de plaats waar 2000 jaar geleden de Romeinen de eerste basis legde voor wat nu de wereldstad Londen is. Op het eerste gezicht is nu haast niet meer voor te stellen dat hier een basiliek, amfitheater en badhuis stonden die beschermd werden door een stadsmuur. De fameuze St. Paul's Cathedral en de toeristentrekker Tower of London herinneren nog aan deze Romeinse tijd.
The City is vandaag de dag een echt zakendistrict. Van de bijna 800.000 mensen die hier dagelijks naartoe reizen werkt het overgrote deel in de financiële sector. Hier treft men bankiers, verzekeraars, advocaten en beursjongens die rondom de kerstperiode hun excessieve bonussen vieren door een enorme hoeveelheid champagne te drinken. De drukte door de weeks staat in schril contrast met de rust in het weekend, in The City wonen slechts een kleine 10.000 mensen. Hoewel er veel oude gebouwen moesten wijken voor de bouw van de grote kantoren, zijn de overblijfselen van eeuwen geleden voornamelijk verwoest door een grote brand in 1666 en de verwoestende bombardementen in het begin van de 2e wereldoorlog. Ter herdenking van de grote brand en om de wederopbouw te vieren werd 'the Monument' gebouwd. Deze 61 meter hoge pilaar heeft dus niets te maken met het Romeinse verleden maar vormde het symbool van de wederopbouw van The City.
Verder naar het westen richting the Strand ligt Fleet Street. Deze straat kent een rijke historie vanwege de eerste krantendrukpers die hier heeft gestaan en de basis legde voor de vele kranten die Londen heeft gehad. Tegenwoordig is Fleet Street bekender vanwege de vele pubs waaronder the Tipperary (66 Fleet Street), de eerste Ierse pub van Londen die stamt uit 1700. The City is ideaal te combineren met een bezoek aan de Tower of Londen, Tower Bridge en de St-Pauls kathedraal.

In Londen zijn er veel kopstations die dagelijks honderdduizenden pendelaars uitbraken. WHITEHALL en WESTMINSTER zijn toeristische trekpleisters. Rond PARLIAMENT SQUARE ligt de politieke en religieuze macht. Vanaf Charing Cross Station tot Oxford Street bevinden zich de levendige stadsdelen SOHO en TRAFALGAR SQUARE, met veel bioscopen, theaters, nachtclubs, restaurants, en winkeltjes. Ten oosten van SOHO ligt COVENT GARDEN, vroeger een wijk met vervallen warenhuizen maar nu opgeknapt. In de wijk BLOOMSBURY liggen veel boek- en antiekwinkels. In de wijk KENSINGTON, ten zuiden van de parken Hyde Park en Kensington Gardens, liggen veel musea.


ONTVOLKING
Door de drukte, de luchtvervuiling, de dure gronden en de verkrotting is de City ontvolkt. Veel inwoners van Londen gingen buiten de stad wonen in de New Towns. Hier is er veel groen en veel werkgelegenheid. Om de mensen weer in het centrum te krijgen renoveerde men langs de Theems oude fabrieksterreinen tot woon- en werkzones, zoals de DOCKLANDS die niet zo ver liggen van de luchthaven Londen City. Londen telt veel treinstations. In het noorden zijn de 3 belangrijkste eindstations: King's Cross, St. Pancras, Liverpool. In het zuiden liggen Waterloo, Victoria, Charing Cross.


TOERISME
In het westelijk deel van de City, namenlijk West End in de wijk MAYFAIR overheerst nu de tertiaire sector. Vroeger was het een residentiële woonwijk. De REGENTSTREET in West End is een zeer drukke winkelstraat met veel boetiekjes. In de Bond en King Street vind je ook de vermaarde verkooplokalen van o.a. CHRISTIE'S. Theaters en bioscopen liggen vooral rond PICCADILLY CIRCUS, terwijl SOHO de wijk is van de restaurants en cabarets. In de wijk WESTMINSTER vindt men de adminstratie en het paleis BUCKINGHAM. Langs het drukste verkeersplein, HYDE PARK CORNER, het verlengde van PARK LANE de drukste verkeersas, rijden dagelijks 150 000 auto's, LONDON EYE.


Voor meer gebouwen met uitleg. Klik hier.

Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.