Handels- en dienstencentra. Bedrijven in de stad en langs verkeersassen.

DIENSTEN EN WINKELS IN EN UIT DE BINNENSTAD

De meeste scholen liggen in een verstedelijkte omgeving: wonen veel leerlingen, goede bereikbaarheid door verkeerswegen en openbaar vervoer. Dit geldt ook voor de diensten (kantoren en administratie) en voor de handelszaken. De straat van het station naar de binnenstad is in de meeste steden een zeer drukke handelsstraat.
In Hasselt (België) is dat de Bampslaan: kledingszaken, voedingswinkels, nachtwinkels, cafés, hotels, museum, vrije beroepen, zoals dokter, tandarts, advocaat. In drukke handelsstraten maakt men verkeersvrije en of verkeersluwe straten. Verkeersvrij = geen auto's. Verkeersluw = weinig auto's. Omdat grotere winkels problemen krijgen met de bevoorrading verhuizen ze naar de invalswegen. Deze herlocatie is beter voor de leveranciers en de klanten. Men heeft meer ruimte om uit te breiden en er is veel parkeerplaats.


HET AGGLOMERATIE-EFFECT

Winkels van een zelfde sector (bv. meubels) vestigen zich steeds meer bij elkaar. Deze aaneenschakeling van filialen met het zelfde soort artikel noemt men: agglomeratie-effect. Een filiaal is een vestiging van een winkelbedrijf op een andere plaats dan de hoofdwinkel. De meeste stedelijke wijken kennen een functievermenging, d.w.z. dat verschillende activiteiten aanwezig zijn. Bv.: administratie, cultuur, sport enz. Soms treft men een wijk aan waar maar 1 functie aanwezig is. Bv.: alleen maar schoolgebouwen.


Voorbeeld van winkelstraten in een stadscentrum

fig125.jpg fig126.jpg

Meervoudige functies in een stadswijk

De Sint-Janswijk te Hasselt (België) heeft 2 zwembaden, een skaterbaan, een klimmuur, tennisvelden en een schaatsbaan. Er staan veel woningen, laagbouw en hoogbouw. Er liggen middelbare scholen en scholen voor hoger onderwijs. waterdistributie, gasverdeling zijn er terug te vinden. Op het einde van de wijk, langs het Albertkanaal, is er een industriezone. Er is ook het kapermolenpark langs de demer, met een Finse piste, speeltuin en een skatepark en een Japanse tuin. Er staan reeds heel wat gebouwen met kamers en studio's voor studenten. Er is ook een grote halte van de Lijn en de nodige parkeerplaatsen. De medische sector is niet aanwezig in deze wijk. De militaire aanwezigheid is nu verdwenen. Het cultuurcentrum ligt in een andere wijk.

Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in. Deze oefening is tijdsgebonden!