Landschappen in wereldzones

DE ARABISCHE WERELD
Kenmerken
Droge klimaten, veel woestijnen, overwegend Arabische taal, islam als godsdienst, veel aardolie en aardgas als grondstof, politiek onstabiel, conflicten met de staat Israël.


fig302.jpg
GEEL en BRUIN = meer dan 80% moslims.
GROEN = tussen de 35% en 80% moslims.

EXTRA UITLEG
"ARABISCHE WERELD", klik hier.
"MIDDEN-OOSTEN", klik hier.
"LEVANT" Klik hier.
"MAGHREB" Klik hier.

Klimaten in de Arabische Wereld

Het warm altijd droog klimaat (woestijnklimaat)
insalah.jpg
Een woestijn bevat naast zand ook vaak steen en kalk. Het is er dikwijls bergachtig. Overdag is het altijd heel warm. Maar 's nachts kan het behoorlijk vriezen. Dat komt doordat de lucht altijd helder is. De warme lucht blijft 's nachts niet hangen onder wolken en stijgt op. In de woestijn is het heel droog. Daarom groeien er ook zo weinig planten en bomen. Maar als het regent (één keer in de paar jaar) komt het met bakken uit de lucht! Het woestijnklimaat komt vooral voor in de Sahara (Noord Afrika), Arabië en Australië.


Het warm gematigd klimaat met natte winter (mediterraan klimaat)
casablanca.jpg
Het Middellands-Zeeklimaat. De zomers zijn heet en droog en de winters warm en nat met veel neerslag.


Extra uitleg over soorten woestijnen. Klik hier.

Een hamada is een soort woestijnlandschap, bestaande uit hoge, grotendeels kale, harde, rotsachtige plateaus met zeer weinig zand. De weinige hoeveelheid zand is het gevolg van deflatie, een eolisch proces waarbij het zand door de wind weggeblazen wordt.
Een reg is een steen- of grindwoestijn.
Een erg (meervoud ergs of ergen) of zandzee is een inlands zandduingebied dat groter is dan 125 km². Samen met duinenvelden beslaan ergs 20% van de moderne woestijnen en 6% van het totale aardoppervlak. In de Sahara komen diverse ergs voor, met oppervlakten tot wel 500.000 km². De grootste erg ter wereld is de Rub al-Khali in Saoedi-Arabië. Deze beslaat 650.000 km².

Selecteer het antwoord dat je het meest juist lijkt en/of vul in.