QUIZ 2005:

 

OPWARMINGSRONDE: zie kopie.

 

+ schiftingsvraag: hoeveel punten denkt u op het einde van de quiz te behalen als u weet dat er 170 punten te verdienen zijn?

 

1) Frans Hals ; 2) Delhi ; 3) N (stikstof) ; 4) knie ; 5) T (T = tera, G = giga, M =  mega) ; 6) moeilijk ; 7) Kiss ; 8) Istanboel (u zag een foto van de “Aya Sofia”).

Van de schiftingsvraag kunnen we om evidente redenen nog geen resultaat mee-geven.

 

Link : Als de link niet moeilijk is is dan boel ?


 

REEKS 1:

 

1.1  Globovraag: literatuur: drie fragmenten: zie kopie.

 

a) Hendrik Conscience (fragment uit “Baas Gansendonck”) ; b) Lewis Carroll (frag-ment uit “Alice in Wonderland”) ; c) Ovidius (fragment uit “Metamorphoses”).

 

1.2 Actualiteit: de Nederlandse regering Balkenende II raakte in maart in grote problemen door de stemming in de Eerste Kamer over de gekozen burgemeester. Nadat het wetsvoorstel voor rechtstreekse burgemeestersverkiezingen werd ver-worpen, trad minister van Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaf af. Tot welke Nederlandse politieke partij behoort de afgetreden de Graaf?

 

Thom de Graaf is bij D66.

 

1.3 Literatuur: de publicatie van de Gangreen-cyclus van Jef Geeraerts deed einde jaren ’60, begin jaren ‘70 het nodige stof opwaaien in het burgerlijke, katholieke Vlaanderen, onder meer door de expliciete seksscènes en de rauwe, kille be-schrijvingen van de gruwelijkheden van het koloniale bewind in Congo. Wij vragen de ondertitel van de eerste Gangreen-roman uit 1967. Het boek zorgde voor beroering, zeker ook omdat een naakte zwarte vrouw het omslag sierde.

 

Black Venus.was het eerste gangreenroman

 

1.4 Aardrijkskunde en toerisme: het meer dat we zoeken was ooit bekend onder de naam Aber-meer en ligt in het Salzburgerland. Dit meer dankt zijn huidige naam aan een bisschop van Regensburg die heilig werd verklaard. Het feit dat de moeder van Mozart hier geboren is, kan u misschien op de goede weg zetten. Anders kunt u zoals keizer Frans-Josef in de operette “In het Witte Paard” het meer oversteken en van een glaasje op het terras van het beroemde “Im Weissen Rössl” genieten.

 

We zaten op het terras aan het Wolfgangmeer.of Sankt Wolfgangsee

 

1.5 Televisie: op het antwoordblad van de opwarmingsronde kon u een afbeelding zien van het gezin Barbapapa, een animatiereeks uit de jaren ’70. U zag er Barbapapa en Barbamama met hun kinderen. Hopelijk heeft u goed gekeken naar die afbeelding, want wij vragen u uit hoeveel kinderen het gezin Barbapapa bestaat.

 

Barbapapa en barbamama hebben 7 kinderen (als u goed naar de afbeelding hebt gekeken, dan zag u dat elk lid van het gezin één letter vormt van het woord Barbapapa).

 

1.6 Wetenschappen: de chemische verbinding met als formule CH3-CO-CH3 is een kleurloze vloeistof met een karakteristieke geur. Het is een veel gebruikt oplosmiddel, onder andere bij nagellak-removers. Andere benamingen voor deze stof zijn 2-propanon en dimethylketon. Het is de eenvoudigste organische chemische verbin-ding die een keton groep bevat. De gangbare naam van deze vloeistof graag.

 

We kunnen nagellak verwijderen met Aceton.

 

1.7 Sport: Mario de Clerq, één van de meest succesvolle veldrijders van de laatste tien jaar, stopte vorige winter met koersen. Zijn vader was medio de jaren zestig ook een meer dan middelmatig veldrijder. Een fameus orgelpunt op zijn goedgevuld palmares kon hij plaatsen in 1969, toen hij op het hoogste schavotje stond op het wereldkampioenschap voor amateurs te Magstadt. Twee jaar later werd hij derde na Eric De Vlaeminck en Berten Van Damme op het WK voor profs in Apeldoorn. Wat is de voornaam van de vader van Mario De Clerq?

 

De vader van Mario is René.

 

1.8 Geschiedenis: in 1296 vóór Christus vond in Noord-Syrië de Slag van Kadesj plaats. Volgens de Egyptische inscripties in Luxor en Aboe Simbel behaalde de farao hier de overwinning. In feite verloor hij van de Hettieten onder leiding van Moe-watallis. Welke farao liet in zijn thuisland zijn nederlaag noteren als een overwinning?

 

De farao was Ramses II.

 

1.9 Film: de acteur die we zoeken is geboren in Casablanca in 1948. Deze week is hij op de affiche in de film “L”empire des loups”, en in “Hotel Rwanda” is hij de voor-zitter van Sabena. Volgend jaar speelt hij mee in de verfilming van de “Da Vinci Code”. Om het niet al te gemakkelijk te maken, vermelden we bij zijn filmografie enkel “Mission Impossible”, “Nikita”, “Godzilla” en “Le Grand Bleu”.

 

De acteur Jean Reno.  

 

1.10 Varia: de gezochte firma is gegroeid uit de banketbakkerij van Marcel Stevens en startte in 1937 op industriële schaal met de productie van kleine cakes in een oranje kuipje, die samen met de Madeleines jarenlang de basis uitmaakten van de Belgische cake-productie. Op 1 januari 1974 fusioneerden de gezochte firma en Lotus.

 

De madeleines zijn van Corona. 

 

1.11 Muziek: we vragen de naam van de zangeres van het lied dat u zo dadelijk gaat horen.

(fragment)

 

U hoorde Kim Wilde (met “Loved”).


 

DUOREEKS:

 

Duovraag 1: film:

Nogal wat filmregisseurs hebben een vaste componist.

Voor a) zoeken we de huiscomponist van Steven Spielberg. Deze Amerikaan leverde de soundtrack van onder meer “Jaws”, “Close encounters of the third kind”, “Raiders of the lost ark”, “E.T.”, “Schindler’s list”, “Jurassic Park” en “Saving Private Ryan”.

Voor b) vragen we de naam van de vaste componist van Pedro Almodóvar. Deze Spanjaard is verantwoordelijk voor de score van onder meer “Todo sobre mi madre”, “Hable con ella”, “Te doy mis ojos” en “La mala educación”.

 

De componisten : a) John Williams ; b) Alberto Iglesias.

 

Duovraag 2: sport:

In 1972 werd één van de meest legendarische schaakwedstrijden gespeeld. De Amerikaan Bobby Fisher, door velen beschouwd als de geniaalste schaker ooit, werd wereldkampioen door de titelverdediger te verslaan. Voor a) vragen we de naam van de Rus die zijn wereldtitel moest afstaan, en voor b) zoeken we de stad waar deze memorabele wedstrijd plaatsvond. 

 

a) Boris Spasski ;verloor zijn wereldtitel in b) Reykjavik.

 

Duovraag 3: wetenschappen:

Een belangrijke rol bij kernfusie spelen de drie waterstofisotopen. De meest voor-komende waterstofisotoop is het licht waterstof, ook wel protium genoemd. Wij gaan op zoek naar de twee andere waterstofisotopen.

Voor a) de zware waterstofisotoop, ontdekt in 1932 door Harold Urey, die wordt aan-geduid met het chemisch symbool D. De belangrijkste verbinding, D2O, wordt ook wel zwaar water genoemd.

Voor b) de nog veel zeldzamere extra zware waterstofisotoop, ontdekt in 1934 door Ernest Rutherford, aangeduid met het chemisch symbool T. Graag de uit het Grieks afgeleide naam van de isotoop van waterstof met massagetal 3. 

 

De isotopen :a) Deuterium ; b) Tritium.

 

Duovraag 4: geschiedenis:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Frankrijk een tijdelijke regering gevormd die onder leiding stond van maarschalk Philippe Pétain. In welk kuuroord in het midden van Frankrijk zetelde deze regering? Dit voor a).

Na de landing van de geallieerden in Frankrijk vluchtte het regime in de zomer van 1944 naar Duitsland waar het een regering in ballingschap vormde. In welke Duitse stad, die gedomineerd wordt door het kasteel der Hohenzollern, zetelde deze regering? Dit voor b).

 

Het kuuroord was a) Vichy ;en de duitse stad  b) Sigmaringen. 

 

Duovraag 5: radio: enkele weken geleden, op zondag 15 mei, werd het Radio 2-programma “Vragen staat vrij” gepresenteerd door twee dames. Eén van hen was de inmiddels 76-jarige dame die “Vragen staat vrij” met haar warme stem in goede banen leidde van 1969 tot 1993. In het kader van 75 jaar openbare radio pre-senteerde ze nog één keer het populaire verzoekplatenprogramma. Geef haar naam voor a). De dame die op 15 mei naast haar zat, is de huidige presentatrice van het programma. Geef haar naam voor b).

 

Radio : a) Lutgart Simoens ; b) Kim Debrie.

 

Duovraag 6: aardrijkskunde: twee eilandengroepen:

Voor a) een archipel in de Indische Oceaan; ruim 100 kleine tot piepkleine eilandjes net ten noorden van de evenaar, ten oosten van Afrika. De bevolking woont voornamelijk op Mahé en Praslin, het grootste en tweede grootste eiland van de archipel. Het natio-nale symbool van de eilandengroep is de ‘coco de mer’.

Voor b) een eilandengroep tussen Australië en Tasmanië, in de Bass-straat. Zij omvat de eilanden Flinders, Cape Barren, Clarke en Preservation, en behoort admi-nistratief bij Tasmanië. De eilanden werden in 1773 ontdekt door een ondercom-mandant van de tweede expeditie van James Cook, en zijn naar hem genoemd.

De eilanden a) Seychellen ; b) Furneaux-eilanden.

 

Duovraag 7: literatuur:

We zoeken de familienamen van twee bekende Emma’s. De eerste wordt geboren als Emma Rouault. Ze is een vrouw uit de provincie die droomt van een harts-tochtelijk bestaan in de stad. Emma trouwt met de plattelandsdokter Charles, die haar echter niet het leven kan geven waar ze naar verlangt. We zoeken voor a) de familienaam die ze krijgt na haar huwelijk met Charles. Je vindt de naam ook terug in de titel van het boek van Gustave Flaubert.

De tweede Emma is de hoofdfiguur in de gelijknamige klassieker van Jane Austen. Ze is een jonge, knappe en pientere vrouw die samen met haar vader in het zuiden van Engeland woont. Haar favoriete hobby is het koppelen van de huwbare jongelui uit haar omgeving. Haar familienaam voor b).

 

De 2 Emma’s : a) Bovary ; b) Woodhouse.

 

Duovraag 8: muziek, meer bepaald klassieke muziek.

Voor a) vragen we de componist van het fragment dat u zo dadelijk gaat horen.

(fragment)

Voor b) zoeken we de naam van een Vlaamse polyfonist die leefde van circa 1495 tot circa 1556 en die bekend werd door zijn motetten en magnificats. Hij was vanaf 1526 in dienst van Karel V, eerst als zanger en later als meester van de koorknapen van de keizerlijke kapel. In 1540 werd hij ontslagen nadat hij een koorknaap had verkracht. Hij werd veroordeeld tot de galeien. In Brugge, zijn ver-moedelijke geboorteplaats, is een straat naar hem genoemd. U hoort een fragment uit een motet, getiteld “Media vita”.  

(fragment)

 

U hoorde a) Wolfgang Amadeus Mozart (“Turkse Mars”) en ; b) Nikolaas Gombert.

 

Duovraag 9:

We gaan op zoek naar twee Brusselse cafés.

Voor a) een café aan de Warmoesberg 7 dat uitgebaat wordt door de familie Vossen en dat nog de sfeer van de Belle Epoque oproept. De naam van dit café is afkomstig van het pietjesbakken. Men speelde wegens tijdsgebrek vaak nog een partijtje in één enkele beurt en de verliezer werd dan zo genoemd.  Naam van dit café of de ver-liezer van het pietjesbakken in één beurt, dit voor a) dus.

Het adres van een ander Brussels café is Haringstraat 10, dicht bij de Grote Markt. Het zou wel eens het lievelingscafé van Mr. Alphonse uit “Allo Allo” kunnen geweest zijn. In een decor van doodskisten een drankje nuttigen uit een doodskop: een typische trekpleister voor toeristen. Geef de toepasselijke naam van dit café.

 

De brusselse cafés :a) A La Mort Subite ; b) Le Cerceuil.

 

Duovraag 10: mythologie:

In de Griekse mythologie is Thetis een zeenimf. Zowel oppergod Zeus als zijn broer Poseidon zijn verliefd op haar.Tot een voorspelling zegt dat zij een zoon zal baren die machtiger is dan zijn vader. Beide goden zorgen er dan voor dat ze uitgehuwd wordt aan een sterveling, de koning van de Myrmidonen. De voorspelling komt uit en de zoon van Thetis wordt machtiger dan zijn vader. A) Wie is deze Griekse held, zoon van Thetis? B) Wie is zijn vader, koning van de Myrmidonen en ook één van de Argonauten?

 

De zoon van Thetis was a) Achilles en ze huwde ; b) Peleus.

 

Duovraag 11: televisie:

In 1979 startte “Hart to Hart”, een Amerikaanse reeks over het rijke en gelukkige echtpaar Jennifer en Jonathan Hart. In hun vrije tijd lossen Jennifer, een schrijfster van detectiveromans, en haar echtgenoot vlug een paar mysterieuze gevallen op, met of zonder de hulp van hun chauffeur.

Voor a) zoeken we de vertolker van Jonathan Hart. Hij is 2x gewezen echtgenoot van Natalie Wood. Zijn bijnaam “The Brylcreem Kid” is onvoldoende.

Voor b) zoeken we de vertolkster van Jennifer Hart. Haar echte naam is Stefania Zofia Federkiewicz, maar wij hadden graag haar acteursnaam.

 

Jonathan is a) Robert Wagner en Jenifer is  b) Stephanie Powers.

 

Duovraag 12: actualiteit:

Op 1 maart stelde Vlaams minister van Sport Bert Anciaux de allereerste Vlaamse Topsportmanager voor. Geef de naam van deze manager, die voordien technisch directeur was bij de Vlaamse Tennisvereniging en coach van het Belgisch Fedcup-team. Dit voor a).

Op 7 april stelde Anciaux ook een topsportexpert aan. Deze rechterhand van de nieuwe topsportmanager behaalde als bondscoach van de triatlon- en duatlon-federatie vele successen, waaronder de Europese titels van Kathleen Smet, die ook nog goed was voor een vierde plaats op de vorige Olympische Spelen. Geef de naam van de nieuwe topsportexpert voor b).

 

Bert Anciaux stelde a) Ivo Van Aken en b) Jul Clonen.voor

 

Duovraag 13: fauna en flora: twee giftige vissen.

De Tetraodon is een giftige eetbare vis die leeft in de Indische en de Stille Oceaan. Hij scheidt een gifstof af dat 1250 keer dodelijker is dan cyanide. Als deze vis op de juiste manier bereid wordt, is hij een Japanse delicatesse met de naam fugu. We vragen de Nederlanse naam van deze vis. Dit voor a). 

B) Een van de giftigste vissen ter wereld leeft op de bodem van de Indische en de Stille Oceaan. De Synanceia verrucosa heeft de grootste gifklieren van alle bekende vissen. Direct contact met de vinstekels, die een sterk zenuwgif bevatten, kan fataal zijn. Geef de Nederlandse naam van deze vis. Dit voor b).

 

De giftige beestjes : a) de kogelvis ; b) de steenvis.


 

REEKS 2: (tweede gewone ronde)

 

2.1 Globovraag: fauna en flora: drie planten: zie kopie.

Voor a) zoeken we de Nederlandse naam van de “Quercus Suber”.

Voor b) zoeken we de Nederlandse naam van de “Tilia Ulmifolia”. De kleinbladige en de grootbladige zijn in Nederland en België inheems.

Voor c) een plant die deel uitmaakt van de familie der orchideeën.

 

 Op de afbeelding herkende U a) een eik, meer bepaald de kurkeik ; b) een linde ; c) een vanilleplant.

 

2.2 Actualiteit: op 6 mei overleed de aalmoezenier van de luchthaven van Zaventem aan een hartaanval. De man was zeventien jaar werkzaam op Zaventem, waar hij zich ontfermde over de asielzoekers en de wantoestanden aanklaagde waarin ze moesten leven. Geef de naam van deze aalmoezenier die dood werd aangetroffen in de kapel van de luchthaven.

 

Herman Boon was de aalmoezenier

 

2.3 Literatuur: de Engelse advocaat Anthony Hope werd op het einde van de 19de eeuw een populair schrijver. Dit succes dankte hij aan zijn boeken die zich af-speelden in een fictief land in het zuidoosten van Europa. “The prisoner of Zenda” uit 1894, dat meermaals verfilmd werd, maar ook “Rupert of Hentzau”, uit 1898, waren enorm populaire boeken in die tijd. Kent u de naam van het fictieve land waar beide historische romans zich afspelen?

 

Het fictieve land : Ruritania.

 

2.4 Aardrijkskunde en toerisme: in de Amerikaanse staat Kansas bevindt zich Kansas City, een stadje met zowat 170.000 inwoners. In een staat die grenst aan Kansas bevindt zich eveneens een stad met de naam Kansas City, ditmaal met een inwonertal van 500.000. Geef de naam van de Amerikaanse staat waar zich de grootste stad met de naam Kansas City bevindt.

 

Kansas City ligt in Missouri.  

 

2.5 Televisie: nogal wat tv-series proberen hun kijkcijfers op te schroeven door één of andere beroemdheid te strikken voor een klein rolletje. Maar het kan ook anders. Een tv-serie kan zo populair zijn dat beroemdheden vragen om te mogen meespelen. Zelfs een genie als Stephen Hawking ontsnapt hier niet aan. In een aflevering van zijn favoriete tv-serie “Star Trek: The Next Generation” wint Hawking een spelletje poker tegen Albert Einstein, Isaac Newton en een bemanningslid van de USS Enter-prise. Wat is de naam van dit bemanningslid, dat gespeeld werd door Brent Spiner?

 

Commander Data speelde een spelletje poker.

 

2.6 Wetenschappen: computervraag: zie kopie.

 

Als de datum is cel A2 recenter is dan 1 januari 1990 dan komt in cel B2 : 90.

 

2.7 Sport: paardensport: de Vlaamse en Brusselse hippodromen staan te verkom-meren of worden voor de golfsport gebruikt. Dit in tegenstelling tot Wallonië, waar een gloednieuwe hippodroom gebouwd werd en waar nu zowel de draf- als de galop-sport intensief beoefend worden. In welke gemeente bij Mons, in de achtertuin van Elio de Rupo, bevindt zich de “Hippodrome de Wallonie”?

 

De nieuwe hippodroom staat in Ghlin

 

2.8 Geschiedenis: bij het uitbreken van de Belgische revolutie werden er op 27 september 1830 twaalf identieke letters op de Brusselse straatmuren gekalkt. Het was een boodschap gericht tot de Nederlandse koning. Als u het bericht kent, dan weet u ook welke letter 12 maal op de straatmuren werd gekalkt.

 

12 maal de letter W (Wij willen Willem weg, wil Willem wijzer worden, wij willen Willem weer).

 

2.9 Film: dat de in 2002 overleden Amerikaanse acteur Harold Russell slechts in drie films speelde, is waarschijnlijk te wijten aan zijn handicap. Tijdens een ontmijnings-poging verloor hij beide handen. Toch is hij de enige acteur ooit die twee Oscars kreeg voor dezelfde rol. Hij kreeg ze voor de rol van Homer Parrish, een veteraan uit WO II, in een film van William Wyler uit 1946. We zoeken de titel van deze film waarin ook Fredric March, Dana Andrews, Myrna Loy en Virginia Mayo mee-speelden.

 

De film met de gehandicapte acteur = The best years of our lives.

 

2.10 Varia: wat zijn Ganache, Manon, Tosca, Louise en Casanova ?

 

Ganache enz… zijn Pralines.

 

2.11 Muziek: naam van de uitvoerders.

(fragment)

 

U hoorde The Sheila Divine (met “Countrymen”).


 

COMBINATIE-ALFABETRONDE:

 

Zie kopie.

Bijkomende uitleg:

De vragen staan niet alfabetisch gerangschikt. De antwoorden komen in het antwoordvak met de corresponderende beginletter.

Voorbeeld: vraag 1: Deze film met Urbanus is een Trojaanse held. Het antwoord Hector komt in het vakje H.

 

(het vervolg dient niet te worden voorgelezen door de presentator)

Combinatievraag 1: dit model van Ford is het brandpunt van een lens.

Focus.

Combinatievraag 2: de naam van de Franse olietanker die op 6 oktober 2002 voor de kust van Jemen werd aangevallen door extremisten, is tevens de naam van een Bel-gische provincie met iets meer dan 800.000 inwoners.

Limburg.

Combinatievraag 3: deze Italiaanse wielrenner, spurter bij Domina-Vacanza met bijnaam “Il Ghepardo”, is ook voetbaltrainer bij tweedeklasser Wezet.

Quaranta.

Combinatievraag 4: dit lekker mals stuk vlees schreef “Mémoires d’Outre-Tombe”.

Chateaubriand.

Combinatievraag 5: deze fabrikant van de ZX-80 homecomputer is de familienaam van Roger Moore in “The Persuaders”.

Sinclair.

Combinatievraag 6: bij 1 per seconde kun je een wagen huren.

Hertz.

Combinatievraag 7: de coach van de Franse nationale voetbalploeg tijdens het WK in 1998 is tevens een herenjas met weggesneden panden.

Jacquet.

Combinatievraag 8: dit soort hangslot is een universiteit in Connecticut.

Yale.

Combinatievraag 9: dit liedje van Jacques Brel is de voornaam van Leonardo DiCaprio in “Gangs of New York”.

Amsterdam.

Combinatievraag 10: de ontwerper van deze motor was niet stabiel.

Wankel.

Combinatievraag 11: deze spaarzegels regeerden van 1328 tot 1498 over het Franse rijk.

Valois.

Combinatievraag 12: een zoete, kruidige vanillelikeur uit Italië met een goudgele kleur is tevens de naam van de Britse modeontwerper van Dior.

Galliano.

Combinatievraag 13: dit Afrikaanse land, waarvan Sylvanus Olympio in 1961 de eerste president werd, voerde in 1904 de Japanse vloot aan.

Togo.

Combinatievraag 14: de componist van één van de bekendste wiegeliedjes is verkoopster in de tv-serie “Are you being served”, een rol gespeeld door Wendy Richard.

Brahms.

Combinatievraag 15: deze aap uit Zuid-Amerika, die ook bosduivel of zwarte slinger-aap genoemd wordt, is een merk van choco.

Kwatta

Combinatievraag 16: deze film met Olivia Newton-John is het zomerpaleis van Kublai Khan.

Xanadu.

Combinatievraag 17: deze Engelse haan is een traliewerk.

Rooster.

Combinatievraag 18: deze roman van James Joyce is de voornaam van de 18de president van de Verenigde Staten.

Ulysses.

Combinatievraag 19: de uitvinder van de rekenmachine is een programmeertaal.

Pascal.

Combinatievraag 20: een Caribische witte rum met een kokosnootsmaak is tevens een stad aan de Californische kust waar vele beroemdheden wonen.

Malibu.

Combinatievraag 21: deze maan van Jupiter werd door Hera in een koe veranderd.

Io.

Combinatievraag 22: de regisseur van “The day after tomorrow” stond in de voet-balsport bekend als “Emma mit der linken Klebe”.

Emmerich.

Combinatievraag 23: dit Japanse jachtvliegtuig is een chocolade van Meurisse met unieke koude vulling die je doet rillen van plezier.

Zero.

Combinatievraag 24: de indianenstam waarvan Pontiac opperhoofd werd in 1755, is tevens de hoofdstad van een land dat tot stand kwam op 1 juli 1867.

Ottawa.

Combinatievraag 25: deze film van Steven Spielberg was de doodsoorzaak van Alexander Pushkin.

Duel.

Combinatievraag 26: deze Amerikaanse zanger die overleed tijdens een vliegtuig-crash op 31 december 1985, is tevens een Engelse admiraal.

Nelson.


 

REEKS 3: (derde gewone ronde)

 

3.1 Globovraag: drie muziekfragmenten. We vragen telkens de naam van de uitvoer-der of uitvoerders. Tip: elk antwoord heeft vier letters.

 

U hoorde a) Moby (met “Natural blues”) ; b) Eden (met “Wonderland”) ; c) Rofo (met “Flashlight on a disconight”).

 

3.2 Actualiteit: “The Gates”, het nieuwste werk van inpakartiest Christo, lokte dit voorjaar miljoenen kunstliefhebbers naar Central Park in New York. De meer dan 7.500 stalen poorten waren stuk voor stuk behangen met doeken. Weet u nog welke kleur deze doeken hadden? We geven u vijf mogelijkheden: blauw, groen, paars, oranje of rood.

 

U gokte het best op de kleur Oranje.     

 

3.3 Literatuur: Sara Linton is kinderarts en lijkschouwer in Grand County. Haar ex-echtgenoot Jeffrey Tolliver, hoofd van politie, en de eigenwijze politie-agente Lena Adams zijn andere hoofdpersonages van deze populaire schrijfster. Enkele titels van haar boeken zijn “Nachtschade”, “Zoenoffer”, “Een lichte koude huivering”, “Vervloekt geluk”, “Onzichtbaar” en “Trouweloos”. Geef de naam van deze Amerikaanse schrijf-ster.

 

Karen Slaughter.is de Amerikaanse schrijfster

 

3.4 Aardrijkskunde en toerisme: van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel is Wezembeek-Oppem de enige die niet grenst aan Brussel. Welke gemeente bevindt zich tussen Brussel en Wezembeek-Oppem

 

De gemeente is Kraainem.

 

3.5 Televisie: In 1972 speelde Rob de Nijs de rol van Simon Bierenbroodspot in een fantasierijke televisieserie van Harrie Geelen. De 45 afleveringen en meer dan 120 liedjes waren gebaseerd op o.a. het verhaaltje van “De Rattenvanger van Hamelen”. Graag de volledige naam van deze televisieserie op de KRO.

 

De televisieserie : Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?

 

3.6 Wetenschappen: hoeveel liter water kan in een kubus met een oppervlakte van 6 vierkante decameter? (Bij normale druk en temperatuur natuurlijk)

 

In de kubus kan 1 miljoen liter.

 

3.7 Sport: autosport: het Zuid-Afrikaanse Kaapstad is kandidaat om in 2007 een Grote Prijs Formule 1 te organiseren. Voor die gelegenheid zal een nieuw circuit, nabij de internationale luchthaven van Kaapstad, aangelegd worden. Tussen 1967 en 1993 was er al 20 keer een Grote Prijs van Zuid-Afrika op een circuit op 25 km van Johannesburg. Geef de naam van dat oude circuit.

 

Het sportcircuit in Zuid Afrika is Kyalami

 

3.8 Geschiedenis: in 1032 werd Theophylactus van Tusculum paus. De Romeinse adel kwam echter in opstand en koos een tegenpaus. “Theo” moest vluchten, maar in 1045 kocht hij het pausschap terug om het hetzelfde jaar te verkopen aan zijn petekind. Drie pausen, dat vond Keizer Hendrik te veel. Hij zette ze alle drie af en benoemde Clemens II tot paus. Toen Clemens overleed kocht onze “Theo” voor de derde maal het pausschap. In 1048 verdreef de Keizer definitief “Theo”. Graag de pausnaam van deze “Theo” die dus maar liefst drie maal paus werd. Zijn rang-nummer geven we u cadeau, hij was de 9de paus met deze naam.

 

Benedictus (IX).werd 3 maal paus

 

3.9 Film: na een laatste diamantroof besluiten meesterdieven Pierce Brosnan en Salma Hayek zich terug te trekken op een tropisch eiland. De komst van FBI-agent Woody Harrelson en van een cruiseschip met een zeldzame diamant aan boord zorgen ervoor dat niet alles volgens plan verloopt. Titel van deze pretentieloze komedie uit 2004 van Brett Ratner.

 

De diamantroof gebeurt in de film: After the sunset.

 

3.10 Varia: landen als India en China snoepen steeds meer jobs voor hoog-geschoolden af van oude industrielanden. Een Britse econoom, die leefde van 1772 tot 1823, legitimeerde echter de vrije handel met zijn “Theorie van de comparatieve voordelen”. Zijn stelling was dat wanneer elk land zich toelegt op zijn meest efficiënte productiesectoren, iedereen daar wel bij vaart. Wat is de naam van de econoom wiens theorie van de comparatieve voordelen steeds meer in vraag wordt gesteld?

 

De Britse econoom David Ricardo.

 

3.11 Muziek: we vragen de naam van de bekende orkestleider.

(fragment)

 

U hoorde « Tout va très bien Madame la Marquise » van Ray Ventura (et ses Collégiens).


 

FOTOREEKS:

 

Zie kopieën.

We vragen telkens de naam van de persoon op de foto.

 

1) Peter Alexander ; 2) Rachel Blakely ; 3) John Cleese ; 4) Louis de Funès ; 5) Anna Enquist (Christa Widlund-Broer) ; 6) Philippe Geluck ; 7) Milla Jovovich ; 8) Kevin Keegan ; 9) Robert Mugabe ; 10) Kate Ryan (Katrien Verbeeck) ; 11) Sheila (Annie Chancel) ; 12) Rudolph Valentino ; 13) Franziska Van Almsick ; 14) Peter Van de Veire ; 15) Wilhelmina


 

REEKS 4: (vierde gewone ronde)

 

4.1 Globovraag: 3 puzzels: zie kopie.

 

a) 21 dagen (het uitbroeden is niet afhankelijk van het aantal hokken of kippen) ; b) AL (van Abraham Lincoln ; u zag immers de initialen van de Amerikaanse presidenten die afgebeeld staan op de dollarbiljetten) ; c) pion van H7 naar H8 wordt gepromoveerd tot paard.

 

4.2 Actualiteit: ook dit seizoen zorgen de Belgische pretparken voor nieuwe attracties. Bellewaerde Park in Ieper kon dit voorjaar zelfs een nieuwe attractie in wereldprimeur voorstellen: een tuimelende toren van 20 meter hoog, die tot 60 graden kan tuimelen en bovendien draaiende zitjes heeft. Bovenaan prijkt een Mexicaanse vogelkop. Geef de naam van deze attractie, die met enkele weken vertraging werd geopend voor het publiek omdat de bouwwerken en de veiligheidstests vertraging hadden opgelopen.

 

De nieuwe attractie is El Volador.

 

4.3 Literatuur: geef de titel van het literair-documentair werk van Alexander Solzje-nitsyn dat de geschiedenis behelst van de Russische strafkampen van 1918 tot 1956 en voor de eerste maal werd gepubliceerd in 1973. Het boek veroorzaakte een hevige polemiek zowel binnen als buiten de Sovjetunie. Dit leidde in 1974  tot de verbanning van de schrijver.

 

Solzjenitsyn schreef De Goelagarchipel.

 

4.4 Aardrijkskunde en toerisme: in 1804 gaf de Franse generaal De Marmont de opdracht een 36 meter hoge piramide op te richten en daarop een houten obelisk van 13 meter hoogte te plaatsen. Generaal De Marmont was een eerzuchtige en am-bitieuze man. De piramide heette aanvankelijk “Marmontberg” en het nabij gelegen gehucht werdMarmontville genoemd. Twee jaar later kreeg dit bouwwerk de naam “Pyramide van Austerlitz”. In welk land staat deze “Pyramide van Austerlitz”? 

 

De pyramide staat in Nederland. 

 

4.5 Televisie: vorige winter zond VTM elke zaterdagavond het kookprogramma “Kasteelkeuken” uit. Een gast, die recent een adellijke titel heeft gekregen, werd ontvangen bij een kasteelheer van de oude adel. In de kasteelkeuken werden smaakvolle gerechten bereid door chef-kok Felix Alen. De presentatrice van het programma is tevens omroepster bij VTM. Haar naam graag.

 

De omroepster Tess Goossens.

 

4.6 Wetenschappen: meestal associeert men ATP met “Association of Tennis Professionals”. In de chemie staat ATP voor iets totaal anders. Het is een verbinding die in de celstofwisseling een sleutelrol vervult als drager van chemische energie. Waarvoor staat in de chemie het acroniem ATP?

 

ATP staat voor Adenosine-trifosfaat.

 

4.7 Sport: volleybal: de Belgische competitie: welke volleybalploeg was het voorbije seizoen de enige niet-Vlaamse club in de eredivisie bij de mannen? De club, die getraind werd door de Bulgaar Georgi Tunchev, eindigde twaalfde en laatste met nauwelijks 5 punten, en degradeerde dan ook naar eerste nationale.

 

De Volleybalploeg :Volley Smash Sankt-Vith

 

4.8 Geschiedenis: het Mongoolse rijk was het grootste aller tijden en kwam tot bloei toen een jonge nomadenleider er in het begin van de 13de eeuw in slaagde om alle Mongoolse stammen te verenigen. Die man werd na de eenmaking van Mongolië Dzjengis Khan genoemd, ‘de grote heerser’, maar wat was zijn oorspronkelijke naam? In het Mongools zou het “de smid” betekenen.

 

Dzjengis Khan’s naam was voordien :Temudjin.

 

4.9 Film: van welke acteur is volgende filmografie?

1960 Un Taxi pour Tobrouk (met Lino Ventura)

1962 Hatari! (met John Wayne)

1965 Flight of the Phoenix (met James Stewart)

1975 Barry Lyndon (met Ryan O’Neal)

1977 A Bridge too far

en in 1988 War and remembrance (in de rol van Field Marshal Erwin Rommel).

 

Hardy Kruger speelde Erwin Rommel.

 

4.10 Varia: misschien wel de kortste vraag van de avond: we zoeken de eigenaar van een rode Duckati met nummerplaat 313.

 

De rode DUCKati is van Donald Duck. Het nummer 313 zou staan voor 3 maal 13 of dus 3 maal ongeluk

 

4.11 Muziek: we vragen de naam van de zangeres.

(fragment)

 

U hoorde Diana Krall (met S’Wonderful”). 


 

TRIOREEKS:

 

Triovraag 1: literatuur: drie vragen over trilogieën.

A) Geef de naam van de trilogie die bestaat uit “The fellowship of the ring”, “The two towers” en “The return of the king”.

B) Wat is de naam van de schrijver van de “Foundation”-trilogie. Zijn werk verscheen in de jaren 1951-1953 op de markt.

C) Naast “La Trilogie des Valois” schreef Alexandre Dumas ook “La Trilogie des Mousquetaires”. Deze bestaat uit ‘’Les Trois Mousquetaires’’, ‘’Vingt ans après’’ en ? Wij vragen het derde deel bestaande uit 268 hoofdstukken. Het verhaal eindigt met de dood van D’Artagnan

 

De trilogieën :a) Lord of the Rings (of: “In de ban van de ring”); b) Isaac Asimov ; c) Le vicomte de Bragelonne.

 

Triovraag 2: drie spelletjes: zie kopie.

 

De 3 spelletjes :

a) Pacman ; b) Knights of the Old Republic ; c) Diplomacy.

 

Triovraag 3: strips: zie ook kopie.

We zoeken drie genieën uit de stripwereld.

Voor a) de weggever van de avond: de naam van deze stripheld van Marc Sleen.

Voor b) de naam van dit genie die evenveel last heeft van zijn opdringerige domme zus “DeeDee” als van zijn al dan niet werkende extravagante uitvindingen.

Voor c) de naam van deze laboratoriummuis. In het Frans heet hij “Cortex”; wij zoeken de Engelstalige naam. 

 

De 3 genies:

a) Adhemar ; b) Dexter ; c) Brain (uitPinky and the Brain” of “Minus et Cortex”).

 

Triovraag 4: sport: wielrennen:

Lotto was twintig seizoenen actief als hoofdsponsor van een professionele wieler-ploeg, maar nooit werd Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Enkele Belgische Lotto-renners waren wel ooit dicht bij de overwinning in de Waalse klassieker. We gaan op zoek naar drie van hen.

Voor a) gaan we op zoek naar de Waal uit Lessines die als Belgisch kampioen in 1991 tweede werd achter de Italiaan Moreno Argentin na een spurt met vier.

Voor b) gaan we naar 1993. Een klimmertje uit Ninove reed toen erg sterk en viel ook aan, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in het trio Sörensen, Rominger en Fondriest.

Voor c) tenslotte zoeken we een Waal uit Nijvel. In 1988 deed hij op Les Forges de wedstrijd in haar definitieve plooi vallen met een stoutmoedige aanval. Alleen de Nederlander Adri Van der Poel en de Schot Robert Millar konden volgen, maar in de straten van Luik moest de Waal in Van der Poel zijn meerdere erkennen, hij werd dus tweede.

 

De 3 lotto-renners.

a) Claude Cricquielion ; b) Jan Nevens ; c) Michel Dernies.

 

Triovraag 5: actualiteit:

In 2004 was Ralph Nader weer eens kandidaat bij de Amerikaanse presidents-verkiezingen. Ditmaal was zijn rol minder belangrijk. Bush en Kerry waren de grootste slokoppen. De 3 Amerikaanse presidentskandidaten hadden ook een run-ningmate. Voor a) vragen we de runningmate en dus ook de nieuwe vice-president van George W. Bush. Voor b) de runningmate van John Kerry. Voor c) de running-mate van Ralph Nader.

 

De runningmates :

a) Dick Cheney ; b) John Edwards ; c) Peter Miguel Camejo.

 

Triovraag 6: fauna en flora: drie insecten. Zie ook kopie.

Voor a) zoeken we de Nederlandse naam van de “Coccinella septempunctata”.

Voor b) de Nederlandse naam van de vlinder.

En voor c) de Nederlandse naam van de “Panorpa communis” van de orde Mecoptera.

 

De 3 beestjes: a) (Zevenstippelig) lieveheersbeestje ; b) dagpauwoog ; c) schorpioenvlieg.

 

Triovraag 7: televisie:

In januari van dit jaar vierde het spelprogramma “Cijfers en Letters” zijn 40ste verjaardag op de Franse tv. De gelegenheid bij uitstek voor een triovraag over dit onverslijtbare spelprogramma.

A) In België kende het programma minder lang succes. Spelleider was Jackie Dewaele. Jackie Dewaele is natuurlijk beter bekend onder zijn artiestennaam, dewelke?

B) 17 jaar lang was hij de Franse spelleider van “Des Chiffres et des Lettres”. Deze zoon van een bekende uitgever begon zijn carrière met een bijrolletje in “Le Gendarme de Saint Tropez”. Na zijn “Cijfers en Letters”-periode was hij ook nog spelleider van onder andere “Pyramide” en “Fort Boyard”.

C) De naam van de huidige Franse spelleider, die ook de weerman is in het ochtendprogramma “Télé-Matin”.

 

Jackie Dewaele is beter bekend als a) Zaki ;

De vroeger presentator  b) Patrice Laffont

En de huidige ; c) Laurent Romejko.  

 

Triovraag 8: drie detectives: zie blad.

 

De 3 detectives :

a) Sherlock Holmes ; b) Commissaris Maigret ; c) Inspecteur Wens (of: Wenceslas Vorobeïtchik) (van de belg Stanislas Steeman)

 

Triovraag 9: recente geschiedenis: drie vragen over vandaag, 3 juni:

A) In 1963 overleed op 3 juni de paus die in 2000 zalig verklaard werd. Graag de pausnaam van Angelo Roncalli.

B) Vandaag wordt deze acteur 80. Hij speelde in o.a. "Spartacus" en in "Some like it Hot". Janet Leigh was de eerste van zijn 5 echtgenotes. Graag de artiestennaam van Bernard Schwartz.

C) De Rus Aleksei Leonov was uiteraard de eerste mens die een ruimtewandeling maakte. Wij zoeken de astronaut die als eerste Amerikaan een ruimtewandeling maakte, nu precies 40 jaar geleden.

Antwoorden  op de 3 juni vraag

a) Johannes XXIII ; b) Tony Curtis ; c) Edward White.

 

Triovraag 10: muziek: drie muziekfragmenten. We vragen telkens de naam van de uitvoerder of de uitvoerders.

Tip: in elk antwoord zit een boom verborgen.

 

a) Ricky Nelson (met “Hello Mary Lou”) ; b) Sparks (met “This town ain’t big enough for both of us”) ; c) Ron van den Beuken (met “Endless”).


 

REEKS 5: (vijfde gewone ronde)

 

5.1 Globovraag: 3 schilderijen: zie kopie.

A) titel : “Au café” – 1878 – van een Franse impressionist;

B) titel : “The fighting TEMERAIRE tugged to her last berth to be broken up” – 1838 – van een Engelse landschapschilder;

C) titel : “de Wolgaslepers”  -1871– het beroemdste Russische doek uit de 19e eeuw;

 

De schilders

a) Edouard Manet ; b) William Turner ; c) Ilya Repin.

 

5.2 Actualiteit: begin dit jaar ontstond er enige commotie nadat was gebleken dat het boek "Kavgam" een bestseller is in Turkije. Onder welke naam is dit boek in het Nederlands bekend ?

Kavgam is de turkse titel van :

Mein Kampf  - Mijn Kamp.

 

5.3 Literatuur: in 1998 overleed de Nederlandse schrijfster Margaretha Drooglever Fortuyn-Leenmans. Deze dichteres debuteerde in 1940 met de novelle “Onweer”. Direct daarna verscheen haar eerste dichtbundel “Parken en Woestijnen”. In 1947 verscheen de bundel “De Vogel Phoenix” en in 1954 “Vergezichten en Gezichten”. De poëzie van mevrouw Fortuyn-Leenmans werd verschillende malen bekroond. Wat was haar Latijnse pseudoniem, onder dewelke zij bekend werd?      

 

De dichteres was :Vasalis.

 

5.4 Aardrijkskunde en toerisme: welke stad is met ongeveer 1,8 miljoen inwoners na Parijs de grootste Franstalige stad van de wereld? De gehele agglomeratie heeft een inwonertal van 3,6 miljoen. Tot de bezienswaardigheden in deze stad behoort zeker de Place Jacques Cartier, met het bekende stadhuis en het standbeeld van Admiraal Nelson.

 

Montréal is de 2de grootste Franstalige stad..

 

5.5 Televisie: Jos Brink en Sandra Reemer presenteerden twintig jaar geleden een immens populaire spelprogramma op de Nederlandse TV. Op 7 mei van dit jaar kropen ze nog een keer in hun toenmalige rol. Enkele spraakmakende wedden-schappen die destijds mislukten, kregen een herkansing. De opbrengst van de show ging naar het goede doel. Graag de naam van het succesrijke spelprogramma.

 

Het TV programma :Wedden dat.

 

5.6 Wetenschappen: zie kopie.

(volgens de vierde slingerwet kunnen we volgende formule schrijven: T = 2pi * vierkantswortel van (l/g). In deze formule staat de l voor de slingerlengte en de g voor de valversnelling. Waarvoor staat de T?)

 

De T staat voor de Periode.

 

5.7 Sport: voetbal: in Nederland zijn Ajax en Feyenoord dé aartsrivalen. Er zijn dan ook weinig voetballers die in de loop der jaren voor beide clubs uitkwamen. Johan Cruijff, Ronald Koeman en Simon Tahamata zijn de bekendste onder hen. Slechts één speler diende de twee aartsrivalen als buitenlander. Het betreft een Deense linkermiddenvelder die midden jaren tachtig in 25 competitiewedstrijden aantrad voor Feyenoord en 5 voor Ajax. Tijdens de periode 1977-1983 trad hij voor Club Brugge aan in de Belgische eerste klasse. In 156 competitiewedstrijden scoorde hij 50 doelpunten. Graag zijn naam.

 

De voetballer :Jan Sörensen.

 

5.8 Geschiedenis: in 623 benoemt zijn vader hem tot koning van Austrasië, zes jaar later wordt hij koning der Franken en verovert Bourgondië en Neustrië. Wie is deze koning die in de Franse liedjes bijgestaan wordt door “Saint Eloi”?

 

Koning Dagobert I.

 

5.9 Film: “Sleepless in Seattle” is een romantische film uit 1993 met Tom Hanks en Meg Ryan in de hoofdrollen. De chemie tussen de twee acteurs was zo over-weldigend dat de regisseuse van “Sleepless in Seattle” ze opnieuw engageerde voor You’ve got mail”, eveneens een romantische film uit 1998. Geef de naam van de regisseuse van beide films.

 

De regisseuse Nora Ephron

 

5.10 Varia: een theatervraag. We zoeken een romantische dijenkletser uit 1910. Het stuk werd oorspronkelijk geschreven door Jean-François Fonson en Fernand Wicheler, om als vervangingsstuk te dienen voor een weggevallen productie van Sacha Guitry. Het stuk werd onmiddellijk een groot succes en is inmiddels een echte volksklassieker geworden. Regisseur Roger Van de Voorde hertaalde het stuk reeds vroeger naar het Vlaams Brussels. Het Brussels Volkstheater brengt deze klassieker opnieuw tot leven.

 

Het theaterstuk : Le Mariage de Mademoiselle Beulemans (of: De Traafiest van Mademoiselle Beulemans).

 

5.11 Muziek: naam van de zanger.

(fragment)

En ten slotte hoorde u Peter Orloff (met “Ein Mädchen für immer”). 


 

 

 

 

 

Eventueel bijkomende schiftingsvraag: (als er in de strijd voor de eerste plaats nog een ex-aequo is na de schiftingsvraag)

 

Op 1 februari werd de 28ste Empire State Building-loop gewonnen door de Oosten-rijker Rudolf Reitberger. Hij liep de trappen van het 320 meter hoge gebouw in New York op in 10 minuten en 37 seconden. Hoeveel trappen moesten de deelnemers aan de loop bedwingen? Met andere woorden: hoeveel trappen telt de Empire State Building?

1.576.