QUIZ CAFÉ RENÉ 2006:

 

REEKS 1: OPWARMINGSRONDE:

 

Voor de opwarmingsronde zou u 3 bladen moeten gekregen hebben.

 

De opdracht kunt u lezen op uw antwoordblad.

 

 

Schiftingsvraag:

 

Wat is het aantal trappen van de IJzertoren, die in 1965 in Diksmuide werd ingewijd?

Als referentie gebruiken we de website van de Ijzertoren.


ANTWOORDEN:

 

REEKS 1: OPWARMINGSRONDE:

 

I) 3 en A (Potemkin)

 

II) 7en F (Miss Schweiz / Swiss Miss / Martina Hingis)

 

III) 8 en H (Schumacher / schoenmaker / Zapatero)

 

IV) 6 en B (de Britse tv-serie “The Champions” / “We are the champions” van Queen / FC De Kampioenen)

 

V) 2 en I (Dalton)

 

VI) 5 en C (Bizet / Brel / Hallepoort)

(Metrostations in Brussel)

 

VII) 4 en G (Nero)

 

VIII) 9 en D (Rossi)

 

IX) 1 en E (Toledo)

 

 

Antwoord schiftingsvraag:

 

Er zijn 462 trappen.

 


 

REEKS 2: GEWONE RONDE:

 

2.1: Globovraag: toerisme: .

 

Van welke 3 Europese hoofdsteden ziet u een foto op de kopie die u heeft gekregen?

a) is een stad die als bijnaam het Parijs van Oost-Europa heeft;

b) is een stad met als bijnaam de Gouden Stad of de Stad van de Honderd Torens;

c) is één van de kleinste hoofdsteden ter wereld, gedomineerd door de burchtheuvel die u op de foto ziet.

 

2.2: 2006:

 

Op 3 mei ging een schilderij van Pablo Picasso bij Sotheby’s in New York onder de hamer voor 95,2 miljoen dollar, bijna het dubbele van de geschatte waarde. Het olieverfschilderij, dat u op uw kopie kunt zien, werd geschilderd in Frankrijk in het oorlogsjaar 1941. Het is niet alleen één van de bekendste, maar ook kunsthistorisch en biografisch één van de belangrijkste van zijn doeken.

Geef de naam van dit portret, dat op een zucht van het wereldrecord sneuvelde.

Het duurste schilderij blijft voorlopig “Jongen met pijp”, een andere Picasso, die in 2004 104,1 miljoen dollar haalde.

 

2.3: Literatuur:

 

De opera “Carmen” van George Bizet is gebaseerd op een novelle van een Frans auteur, historicus en archeoloog die leefde van 1803 tot 1870. In 1825 debuteerde hij met “Théâtre de Clara Gazul”, waarmee hij veel succes oogstte en waardoor hij toegang kreeg tot de bekende ‘salons’ van zijn tijd. Hij maakte een groot aantal reizen, die hem inspireerden tot “Colomba” en “Carmen”, zijn twee beste novellen.

Geef de naam van deze Franse schrijver.

 

2.4: Aardrijkskunde en toerisme:

 

Met een oppervlakte van 500.000 km² is dit het op vier na grootste eiland op aarde, na Groenland, Nieuw-Guinea, Borneo en Madagascar. Er komen bergen voor tot ruim 2.500 meter hoogte. De voornaamste nederzetting is Iqaluit, de hoofdstad van de Canadese provincie Nunavut.

Graag de naam van dit eiland, dat genoemd is naar de Engelsman die het in 1616 “ontdekte”.

 

2.5: Televisie:

 

De “Gouden Roos” is één van de meest prestigieuze tv-prijzen ter wereld. Dit jaar werd voor de eerste keer een product van VTM genomineerd. Het is een reality-reeks waarin drie Vlaamse gezinnen met tienerkinderen alles achterlaten om bij een authentieke primitieve stam in Indonesië, Namibië en Togo te gaan leven.

Geef de titel van dit programma dat vorige lente werd uitgezonden door VTM, en dat waarschijnlijk binnenkort een vervolg krijgt.

 

2.6: Wetenschappen:

 

Het zoogdier dat we zoeken behoort tot de orde van de carnivoren of roofdieren. Dit laatste kan wat vreemd lijken want het dier eet voornamelijk planten. Bij gevaar klimt ons “roofdier” in een boom in afwachting dat de kust terug veilig is. In het Westen kennen we het bestaan van dit roofdier pas sinds 1869 toen het opgemerkt werd door missionaris Armand David. De wetenschappelijke naam van deze bedreigde diersoort is “Ailuropoda Melanoleuca”.

Graag de Nederlandse naam van dit roofdier.

 

2.7: Sport:

 

Voetbal: welke Roemeense club boekte haar grootste Europese successen in de seizoenen 1983/84 en 1989/90, toen ze de halve finale bereikte om respectievelijk de Europa Cup der Landskampioenen en de Europa Cup der Bekerwinnaars. In het seizoen 1983/84 schakelde de club achtereenvolgens Kuusysi Lahti, Hamburg en Dinamo Minsk uit, voordat Liverpool twee keer te sterk was. In de lente van 1990 bleek de latere verliezend finalist Anderlecht een te groot struikelblok. Het werd twee keer 1-0. Daarvóór had de Roemeense club wel Dinamo Tirana, Panathinaikos en Partizan Belgrado verslagen.

Graag de volledige naam van deze ploeg.

 

2.8: Geschiedenis:

 

Volgens de legende behoorde het zwaard van Sainte Catherine de Fierbois toe aan Karel Martel. Het zwaard getooid met 5 kruisen werd door koning Karel VII geschonken aan de persoon die we zoeken. Deze persoon vernielde het legendarische zwaard door er te Saint Denis mee op de rug van een prostituee te slaan.

Wie sloeg het zwaard in 1430 stuk?

 

2.9: Film:

 

We zoeken een geweldfilm uit 2005 van Mikael Hafström met Clive Owen en Jennifer Aniston in de hoofdrollen. Hun schijnbaar perfecte verhouding loopt helemaal fout wanneer een brutale vreemdeling onverwachts hun hotelkamer binnenvalt en een geweer op hen richt. Vincent Cassel, zoon van Jean-Pierre Cassel en echtgenoot van Monica Bellucci, is de slechterik van dienst.

 

2.10: Varia:

 

Voor deze mythologievraag gaan we ten rade bij één van de fabels van Aesopus.

Het paard zegt tegen oppergod Zeus: “Ik ben waarschijnlijk wel het beste dier uit de schepping, maar het kon nog beter. Met langere poten zou ik vlugger kunnen lopen. Met een brede borst zou ik sterker zijn. Met een zwanenhals zou ik verder kunnen zien. En met een aangeboren zadel zou ik vlugger door de mens te bestijgen zijn.” Zeus schiep direct een dier met deze eigenschappen, en toen het paard het resultaat zag, schrok het geweldig. Sindsdien schrikken paarden nog steeds als ze voor de eerste keer dit nieuwe dier zien.

Welk dier werd volgens de Griekse mythe op deze manier door Zeus geschapen?

 


Antwoorden REEKS 2: GEWONE RONDE:

 

2.1: Globovraag:

 

U herkende volgende hoofdsteden :

a) Boedapest

b) Praag

c) Ljubljana

 

2.2: 2006:

Picasso schilderde “Dora Maar met kat “(of: Dora Maar au chat).

 

2.3: Literatuur:

De Franse schrijver is “Prosper Mérimée”.

 

2.4: Aardrijkskunde en toerisme:

Het Baffin Island.

 

2.5: Televisie:

VTM produceerde “Toast Kannibaal.”

 

2.6: Wetenschappen:

Onze carnivoor is een “reuzenpanda” (of bamboebeer).

 

2.7: Sport:

Dinamo Boekarest.

 

2.8: Geschiedenis:

“Jeanne D’Arc” sloeg het zwaard stuk op de rug van een prostituee.

 

2.9: Film:

Vincent Cassel is de slechterik in “Derailed.”

 

2.10: Varia:

 

Het paard schrikt zich een bult telkens het “een kameel” ziet.

 


REEKS 3: TIPRONDE:

 

Alle antwoorden in deze reeks kunnen gelinkt worden aan één van de foto’s op jullie blad.

 

3.1: Globovraag: 3 literatuurfragmenten:

 

We vragen u de namen van de auteurs van de teksten die u zonet heeft gekregen.

 

3.2: 2006:

 

Begin januari vierde één van de oudste, nog bestaande kranten van België haar 150ste verjaardag.

Graag de naam van deze krant, behorende tot de groep Sud Presse.

 

3.3: Literatuur:

 

Deze roman uit 1948 wordt door velen als hét meesterwerk van Johan Daisne beschouwd. Hoofdpersonage is een advocaat, die een bijbaan als leraar heeft op een meisjesschool. Hij koestert een geheime platonische liefde voor een leerlinge, die hem in een neerwaartse spiraal van mentale ontreddering stort. Hij eindigt in een psychiatrische instelling waar hij zich het hoofd breekt over de vraag of hij al dan niet zijn geliefde heeft omgebracht.

Geef de titel van dit boek.

 

3.4: Aardrijkskunde en toerisme:

 

Centraal gelegen in één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland, heeft deze stad met ongeveer 140.000 inwoners alles wat een dagjesmens of een vakantieganger kan verwachten. De grootste bezienswaardigheid is het Paleis Het Loo, gebouwd in 1685 door stadhouder Willem III. Tot in 1975 was dit het buitenverblijf van de Nederlandse koninklijke familie; daarna werd het een Rijksmuseum.

Wat is de naam van deze stad in het centrum van de Veluwe?

 

3.5: Televisie:

 

“Silent witness” was van 1996 tot 2004 een Britse misdaadreeks over Samantha Ryan, een forensisch patholoog die de politie ondersteunt. De serie loopt nog steeds, maar ze moet het sinds twee jaar doen zonder Samantha Ryan, die gespeeld werd door Amanda Burton. De hoofdpersonages nu zijn Dr. Leo Dalton, Dr. Harry Cunningham en Nikki Alexander.

Wat is de naam van de actrice die sinds 2004 de rol vertolkt van Nikki Alexander in “Silent witness”? Ze is een dochter van een Britse acteur, die optrad in films als “A bridge too far” en “Gandhi”.

 

3.6: Wetenschappen:

 

Wat is de merknaam van een groep wasmiddelen die sinds 1907 verkocht wordt door de Duitse firma Henkel? De merknaam is afkomstig van de 2 oorspronkelijke hoofdbestanddelen: natriumperboraat en natriumsilicaat. In Frankrijk wordt het product verkocht onder de naam “Le Chat” omdat er in het Frans een naamsverwarring mogelijk is met een plant.

 

3.7: Sport:

 

Golf: in september vorig jaar vond de zesde editie plaats van een tweejaarlijkse ontmoeting tussen de Verenigde Staten en een internationale selectie, zonder Europeanen. De Verenigde Staten, met als kapitein de afscheidnemende Jack Nicklaus, wonnen voor de vierde keer de wedstrijd. Ze verloren alleen in 1998. De editie in 2003 eindigde gelijk.

Graag de naam van dit tweejaarlijkse golftornooi tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld zonder Europa.

 

3.8: Geschiedenis:

 

We gaan op zoek naar een plaatsje, enkele kilometers ten zuiden van Sebastopol. Reeds in de tijd van Homerus was dit een piratennest, en in de vijftiende eeuw zwaaiden de Genuanen hier de plak. Van hun fort blijven nog restanten over. In oktober 1854, tijdens de Krimoorlog, was deze plek het toneel van een bloedige veldslag, die door Alfred Lord Tennyson werd vereeuwigd in zijn beroemde gedicht “The Charge of the Light Brigade”. 

 

3.9: Film:

 

“Zenobia” is een komedie van Gordon Douglas uit 1939 waarin Oliver Hardy een plattelandsdokter is die overal achtervolgd wordt door een dankbare olifant die hij genezen heeft. Oliver Hardy trad in deze film aan zonder zijn kompaan Stan Laurel, maar had wel het gezelschap van een andere komiek.

Graag de naam van deze acteur met een babyface, die samen met Charlie Chaplin, Buster Keaton en Harold Lloyd tot de grootheden van de slapstick wordt gerekend.

 

3.10: Varia:

 

De Belgische koninklijke familie woont in huizen en kastelen die allemaal aan de staat geschonken werden door Leopold II. Een uitzondering is de villa van Prins Laurent in Tervuren. Die werd in 1993 speciaal voor hem gebouwd.

Wat is de naam van het “optrekje” van prins Laurent?


Antwoorden REEKS 3: TIPRONDE:

 

3.1: Globovraag: 3 literatuurfragmenten:

a) Marcus Tullius Cicero (titel van het werk: de “Eerste Catilinarische Rede” ; of in het Latijn: “Oratio in Catilinam Prima”)

(bij de tip zag u een boek van Richard Wires, waarvan de volledige titel “The Cicero spy affair” is. Het is een boek over Elyesa Bazna, een spion voor de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog wiens codenaam Cicero was) ;

 

b) Bob Mendes (tekst uit de roman “De kracht van het bloed”)

(u zag een foto van het Amerikaanse model en actrice Eva Mendes) ;

 

c) Pierre Corneille (tekst uit de tragedie “Horace”)

(u zag een kraai, een vogel die in het Frans corneille wordt genoemd).

 

3.2: 2006:

Het 150-jarige dagblad is “La Meuse.”

(u zag de rivier de Maas)

 

3.3: Literatuur:

De roman van Johan Daisne is “ De man die zijn haar kort liet knippen”.

(u zag een foto uit de gelijknamige film van André Delvaux uit 1965)

 

3.4: Aardrijkskunde en toerisme:

“Apeldoorn”.

(u zag een reusachtige telefoon die staat bij het hoofdkantoor van het Nederlandse verzekeringsbedrijf Centraal Beheer Achmea in Apeldoorn, dat bekend werd met de innovatieve reclamespotjes met als motto “Even Apeldoorn bellen”)

 

3.5: Televisie:

Emilia “Fox” (een dochter van de Britse acteur Edward Fox).

(u zag een vos)

 

3.6: Wetenschappen:

natriumPERboraat en natriumSILicaat.gaven de naam “Persil”.

(u zag een bos peterselie, en persil is het Franse woord voor peterselie)

 

3.7: Sport:

Het golftornooi zonder Europeanen is de “Presidents Cup”.

(u zag een foto van de presidenten Bush en Poetin)

 

3.8: Geschiedenis:

“The Charge of the Light Brigade” greep plaats te “Balaklava”.

(u zag een bivakmuts, en balaklava is een ander woord voor bivakmuts)

 

3.9: Film:

De tegenspeler van Oliver Hardy is “Harry Langdon”.

(het hoofdpersonage in het boek “De Da Vinci Code” is Robert Langdon)

 

3.10: Varia:

 

Prins Laurent woont in « Villa Clémentine ».

(u zag een clementine)

 


REEKS 4: FOTORONDE:

 

Zie kopie.

We vragen telkens de naam van de persoon of de figuur op de foto. Op foto 15 ziet u twee meisjes, maar zoeken we één familienaam.

 


Antwoorden fotoronde

 

1) Anthony Quinn (filmacteur)

2) Père Samuel (dissidente katholieke priester ; officiële naam: Charles Boniface)

3) Johan Stollz (pianist en zanger)

4) Eric Cantona (Franse ex-voetballer)

5) Gary Glitter (zanger + pedofiel ; echte naam: Paul Francis Gadd)

6) Ariel Sharon (Israëlisch politicus)

7) Lauren Graham (tv-actrice ; speelt Lorelei Gilmore in “Gilmore Girls”)

8) Tatiana Golovin (Franse tennisster, geboren in Rusland)

9) Joost Prinsen (Nederlandse acteur en presentator van Met het Mes op tafel)

10) Lance Armstrong (ex-wielrenner)

11) Julien Put (radiomaker en -presentator)

12) Gerty Christoffels (tv-presentatrice)

13) De Mesmaeker (zakenman in de stripreeks “Guust Flater”)

14) Gordon Ramsay (Britse kok)

15) Ashley en Mary-Kate Olsen (actrices)


REEKS 5: GEWONE RONDE:

 

5.1: Globovraag: flora:

 

Zie kopie.

Geef de Nederlandstalige naam van :

A)    een éénjarige saprofyt die meestal groeit op stronken en takken van loofbomen;

B)     een boom die duizenden jaren oud kan worden.  Men vindt hem voornamelijk op Madeira, de Canarische en de Kaapverdische Eilanden. Als de bast wordt ingesneden, scheidt de boom een roodachtig hars uit;

C)    een plant die behoort tot de Teunisbloemfamilie.  Het geslacht is genoemd naar de tovenares Circe, vandaar haar Engelse benaming “Enchanter’s Nightshade”.

 

5.2: 2006:

 

Begin januari raakte de relatie van Rik Daems met PS-kamerlid Sophie Pécriaux bekend. Daems gaf eerst het VLD-fractieleiderschap in de Kamer op en nam daarna ontslag uit de Leuvense gemeenteraad omdat hij ging verhuizen.

In welke Vlaams-Brabantse gemeente zal Rik Daems bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de VLD-lijst duwen?

 

5.3: Literatuur:

 

Eén van de beroemdste werken van de Amerikaanse schrijver Irving Stone, is “Lust for life”.

Wie is het hoofdpersonage van dit boek? In de verfilming uit 1956 werd de rol vertolkt door Kirk Douglas.

 

5.4: Aardrijkskunde en toerisme:

 

Sinds 1843 draagt dit dorpje in de Camargue een naam die verwijst naar een legende: Maria Magdalena, Maria Jacobé en Maria Salomé zouden hier aan land gegaan zijn na hun vlucht uit Palestina. Het dorp is in de loop der eeuwen verschillende malen van naam veranderd. Zowel Vincent Van Gogh, Ernest Hemingway, Pablo Picasso als Bob Dylan zouden er enkele dagen verbleven hebben.

Graag de huidige naam van de – in oppervlakte – tweede grootste gemeente van Frankrijk, die bekend is als een bedevaartplaats van zigeuners.

 

5.5: Televisie:

 

De eerste mannelijke tv-omroeper in Vlaanderen maakte zijn debuut op 20 april 1972. Hij werkte toen al twee jaar bij de BRT als presentator van het wekelijkse “Ziet u er wat in?”. Later presenteerde hij literaire en toeristische programma’s, en zelfs programma’s voor de derde leeftijd. Dan werd hij researcher voor “Met Mike in zee” en “Mike”. Daarnaast was hij nog redacteur bij “Klasgenoten” en “Viersprong”. En ook de onverbiddelijke scheidsrechter in “Rap Klap”. Maar bekend werd hij vooral als het rekenwonder in het VTM-programma “Cijfers en letters”. Zijn naam graag.

 

5.6: Wetenschappen:

 

Informatica: in België wordt meestal een azerty-toetsenbord gebruikt. Mensen die kunnen blindtypen bekijken het klavier niet, maar om toch referentiepunten te hebben staan op twee toetsen van het alfanumerieke klavier een klein voelbaar streepje.

Bij welke twee lettertoetsen komt zo een klein voelbaar lijntje voor?

 

5.7: Sport:

 

Motorsport: in de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80 behaalde een Nederlands trio grote successen in de koninginneklasse van de wegracesport, de 500 cc. Naast Wil Hartog en Boet van Dulmen was er een motorcoureur die vanwege zijn onbesuisde rijstijl al jong de bijnaam “Jumping Jack” kreeg. In 1980 won hij met een nog niet volledig geheeld gebroken been de TT van Assen. Een jaar later versloeg hij wereldkampioen Kenny Roberts tijdens de Grote Prijs van Engeland. De bij het publiek zeer populaire motorsporter overleed in 1984 na een val tijdens een race in het Nederlandse plaatsje Tolbert.

Wat is zijn naam, tevens een Nederlandse provinciehoofdstad?

 

5.8: Geschiedenis:

 

Wat is de naam van de dynastie die van 206 vóór Christus tot 220 ná Christus regeerde over China? Tijdens deze dynastie maakte China een belangrijke ontwikkeling door. Het land werd rijk door de buitenlandse handel én machtig door het grote leger dat de keizers er op na konden houden. Door voortdurende opstanden van de boeren die geen enkel aandeel in de welvaart kregen kwam de dynastie ten val.

 

5.9: Film:

 

Deze Britse filmregisseur, geboren in 1965, debuteerde in 1999 met “American beauty”, een zwarte komedie met Kevin Spacey in de hoofdrol. Met deze debuutfilm won hij meteen een Oscar voor beste regisseur. In 2002 volgde het misdaaddrama “Road to perdition”, waarin Tom Hanks een huurmoordenaar speelt. En vorig jaar maakte hij de anti-oorlogsfilm “Jarhead”, met onder andere Jake Gyllenhaal.

Wat is de naam van deze regisseur, die sinds 2003 gehuwd is met actrice Kate Winslet?

 

5.10: Varia:

 

Strips: in dit album maken we voor het eerst kennis met Rataplan, de waakhond in de gevangenis waar de Daltons opgesloten zitten. Als de Daltons ontsnappen wordt Rataplan ingezet om hun spoor te volgen. Helaas heeft het beest een uitermate slechte neus en weet het absoluut niet waar het mee bezig is.

Graag de titel van dit stripverhaal in de reeks Lucky Luke.


Antwoorden REEKS 5: GEWONE RONDE:

 

5.1: Globovraag:

Voor de planten met sprookjesboekfiguren:

a) elfenbankje ; b) drakenboom of drakenbloedboom ; c) heksenkruid.

 

5.2: 2006:

Rik Daems duwt de lijst in Herent.

 

5.3 Literatuur:

Vincent Van Gogh.

 

5.4: Aardrijkskunde en toerisme:

Vincent Van Gogh verbleef in Saintes-Maries-de-la-Mer.

 

5.5: Televisie:

Walter De Meyere was het rekenwonder.

 

5.6: Wetenschappen:

De F en de J hebben referentiepunten.

 

5.7: Sport:

Jack Middelburg (Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland).

 

5.8: Geschiedenis:

De Han-dynastie regeerde over China.

 

5.9: Film:

De regisseur is Sam Mendes.

 

5.10: Varia:

Het antwoord zat in de vraag want Rataplan volgt het spoor van de Daltons in ”In het spoor van de Daltons.”


REEKS 6: COMBINATIE-ALFABETRONDE:

 

Zie kopie.

Bijkomende uitleg:

De vragen staan niet alfabetisch gerangschikt. De antwoorden komen in het antwoordvak met de corresponderende beginletter.

Voorbeeld: Bij een vraag als “Deze film met Urbanus is een Trojaanse held.” Komt het antwoord Hector in het vakje H.

 


Antwoorden REEKS 6: COMBINATIE-ALFABETRONDE:

 

6.1:

De Nationale Plantentuin van België bevindt zich in Boechout.

6.2:

De 10de planeet van ons zonnestelsel Xena.

6.3:

“De Moor van Venetië” was Othello.

6.4:

De ontvlambare kapitein is Haddock.

6.5:

De vroegere RTBf-sportjournalist is Vaillant (Arsène).

6.6:

Het hondje van Brusselmans is Woody.

6.7:

De planeet is Uranus.

6.8:

Het schaakprobleem is een Miniatuur.

6.9:

Het Mechels farmaceutisch bedrijf is Galapagos.

6.10:

De codenaam van de eerste atoombom is Trinity.

6.11:

De dochter van prinses Anne heet Zara.

6.12:

Mr. Schoonpaard is de echte naam van stripheld Nero.

6.13:

Met 28 stenen speel je Domino.

6.14:

Kabouters leven in daksparren.

6.15:

De cycloon was Larry.

6.16:

Het register is een index.

6.17:

Fran Fine werkt voor mister Sheffield.

6.18:

Jumbo botste tegen een trein.

6.19:

Het muziekalbum van Quincy Jones is Exodus.

6.20:

Het paard van Little Joe luistert naar de naam Cochise.

6.21:

In de Himalaya vinden we de Yeti.

6.22: 

Paul Newman was Ben Quick en Hergé tekende Quick en Flupke.

6.23:

Een fiasco is een Italiaanse buikvormige fles en ook een mislukking.

6.24: 

De oude trouwe hond was Argos.

6.25:

Kolonel Toulouse wordt vertolkt door Rochefort (Jean).

6.26:

“De apostel der heidenen” is Paulus en het personage Paulus de Boskabouter.

 


REEKS 7: GEWONE RONDE:

 

7.1: Globovraag: geschiedenis:

 

Zie kopie.

Geef telkens de letter die overeenstemt met de “oudste” gebeurtenis.

 

7.2: 2006:

 

Eind maart werd het eerste Nationaal Park van Vlaanderen officieel geopend. Het park is 5.700 hectare groot en strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Bezoekers kunnen er fietsen, wandelen, paardrijden of een begeleide tocht maken.

Graag de naam van dit park.

 

7.3: Literatuur:

 

We zoeken een Engelse schrijfster die leefde van 1897 tot 1968. Ze was in de twintigste eeuw één van de meest gelezen kinderboekenschrijfsters ter wereld. Ze werd vooral bekend met “De Vijf”, een serie van 21 boeken over vier kinderen en een hond, die allerlei spannende avonturen meemaken. De verhalen van deze avontuurlijke kinderen waren een goed uitgangspunt voor verfilming. Zo verschenen er door de jaren heen 3 speelfilms en 2 televisieseries.

 

7.4: Aardrijkskunde en toerisme:

 

Het Zuid-Amerikaanse land Ecuador heeft meer dan 13 miljoen inwoners. 1,8 miljoen mensen wonen in de hoofdstad Quito, in de Andes op zo’n 2.850 meter hoogte. De grootste stad van Ecuador ligt echter ongeveer 250 kilometer zuidwestelijk van Quito. Deze stad, met 2,4 miljoen inwoners, is de belangrijkste havenstad én ook het belangrijkste financiële centrum van Ecuador.

Graag de naam van die stad.

 

7.5: Televisie:

 

De tv-serie “’Allo ‘Allo” was een parodie op “Secret army”, een dramatische reeks over een vluchtroute tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hoofdkwartier van “Lifeline” was een eersteklasrestaurant in Brussel dat veelvuldig bezocht werd door Duitse officieren. Wat is de naam van dat restaurant, waarvan Albert Foiret de eigenaar was?

 

7.6: Wetenschappen:

 

Na een wandeling in de natuur zat de broek van de Zwitser Georges de Mestral onder de klitten van de grote en de kleine klis. Zo bedacht hij de klittenband, een verbinding bij onder andere kledingstukken die weer losgetrokken kunnen worden. Hij vroeg een patent aan in 1951. Het product is misschien wel bekender onder de naam van het bedrijf in het Zwitserse Fribourg dat de klittenband produceerde. De naam komt van 2 Franse woorddelen die fluweel en haakjes betekenen

 

 

7.7: Sport:

 

Basketbal: sedert vijf maanden speelt basketbalclub Oostende haar thuiswedstrijden in een prachtige multifunctionele zaal: 5.000 zitjes, waarvan 800 business-seats, voor iedere toeschouwer een evenwaardig beeld, een warme sfeer door rijen rode en zwarte zitjes, en een foyer in de vorm van de boeg van een zeilboot.

Geef de naam van de nieuwe thuishaven van Oostende, die zich in de wijk Mariakerke bevindt.

 

7.8: Geschiedenis:

 

We zoeken een Europees land. Na het einde van hun onafhankelijkheid in 1795 vluchtten heel wat edellieden naar het revolutionaire Frankrijk. Ze stelden zich ter beschikking van Bonaparte in zijn oorlog tegen de Oostenrijkers in Italië. Ze vormden een eigen legereenheid en ontwierpen een eigen oorlogslied waarin Bonaparte wordt vermeld. Een in 1927 aangepaste versie van dit lied werd het huidige nationale volkslied.

In welk land zingt men nog steeds “Bonaparte heeft ons het voorbeeld gegeven, hoe wij moeten overwinnen”?

 

7.9: Film:

 

“Don Juan ou si Don Juan était une femme”, ook wel gekend als “Don Juan 1973”, is een Franse film van Roger Vadim uit 1973. De film zou waarschijnlijk totaal vergeten zijn als hij niet de scène bevatte waarin twee bekende actrices samen naakt in bed liggen.

Geef de naam van de in Londen geboren actrice die een lesbische relatie heeft met Brigitte Bardot in “Don Juan ou si Don Juan était une femme”.

 

7.10: Varia:

 

Taal: met welke term wordt een zin aangeduid waarin alle letters van het alfabet ten minste één keer voorkomen? Het wordt bijvoorbeeld bij tekstverwerkingsprogramma’s gebruikt om te tonen hoe een lettertype er uit ziet. Zo kent u zeker en vast de Engelse zin “The quick brown fox jumps over the lazy dog”, die als voorbeeld gebruikt wordt bij Windows.  

 


Antwoorden REEKS 7: GEWONE RONDE:

 

7.1: Globovraag:

a) Het antwoord was A.

Julius Caesar werd vermoord in 44 vóór Christus.

Het Tweede Triumviraat begon in 43 vóór Christus, dat is eveneens het jaar waarin Cicero werd vermoord ; de zelfmoord van de verdedigers van Massada was in 73 ná Christus ; en de uitbarsting van de Vesuvius vond plaats in 79 ná Christus;

b) Het antwoord was B.

El Cid overleed in 1099 na Christus.

Richard Leeuwenhart werd opgevolgd in 1199, de Guldensporenslag vond plaats in 1302, Jan Zonder Vrees werd geboren in 1371 en Jeanne d’Arc belandde op de brandstapel in 1431;

c) Het antwoord was C.

Benjamin Franklin overleed in 1790 ná Christus.

Napoleon won de Slag bij de Piramiden in 1798, Nelson won de zeeslag van Trafalgar in 1805, Koningin Victoria van Engeland werd geboren in 1819 en Champollion publiceerde “Précis du Système Hiëroglyphique” in 1824.

 

7.2: 2006:

Hoge Kempen is de naam van het park.

 

7.3: Literatuur:

De Engelse kinderboekenschrijfster is Enid Blyton.

 

7.4: Aardrijkskunde en toerisme:

De havenstad is Quayaquil

 

7.5: Televisie:

Het eersteklasrestaurant was niet “Café René” maar “Le Candide”.

 

7.6: Wetenschappen:

Het antwoord is Velcro, afgeleid van velours, wat fluweel betekent, en crochets, wat haakjes betekent.

 

7.7: Sport:

Oostende speelt basketbal in de Sea’rena.

 

7.8: Geschiedenis:

In Polen zingt men nog steeds over “Bonaparte”.

 

7.9: Film:

Jane Birkin was in bed met BB.

 

7.10: Varia:

Een zin met alle letters van het alfabet is een pangram (of holo-alfabetische zin).

 


REEKS 8: MUZIEKRONDE:

 

Voor de vragen 1 tot en met 10 vragen we telkens de naam van de uitvoerder of uitvoerders van de fragmenten die u zo dadelijk gaat horen. Bij vraag 11 noteert u de titel van de film waaruit het fragment komt, en bij vraag 12 de naam van de componist.

 


Antwoorden muziekreeks :

 

1. Marijn DEVALCK (Vannacht wil ik alleen zijn)

2. The EAGLES (One of these nights)

3. Chesney HAWKES (The one and only)

4. Lieutenant PIGEON (Mouldy old dough)

5. Sheryl CROW (If it makes you happy)

6. COUNTING CROWS (Colorblind)

7. Christopher CROSS (Ride like the wind)

8. Carène CHERYL (Garde moi avec toi)

9. CHINA CRISIS (Working with fire and steel)

10. Costa CORDALIS (Anita)

11. Panzerlied kwam uit de film “BATTLE OF THE BULGE”

12. Johann STRAUSS Jr. was de componist van het Nonnenkoor uit de operette Casanova


 

REEKS 9: GEWONE RONDE:

 

9.1: Globovraag: puzzels:

 

Zie kopie.

 

9.2: 2006:

 

Begin januari overleed Sjeik Maktoum Rashid al-Maktoum op 62-jarige leeftijd. Hij maakte van zijn emiraat een toeristische trekpleister en bracht er zo nieuwe welvaart. De sjeik stond ook bekend als een groot liefhebber van raspaarden. Hij fokte zelf raspaarden en dankzij hem werden de paardenraces in het emiraat wereldbekend. Van welk emiraat was Sjeik Maktoum Rashid al-Maktoum leider?

 

9.3: Literatuur:

 

“Kiplings keuze” is een jeugdroman uit 2002 die handelt over John Kipling, zoon van de wereldberoemde schrijver Rudyard Kipling, die wil deelnemen aan de Eerste Wereldoorlog, maar sneuvelt in zijn allereerste veldslag. Het boek verscheen in juni vorig jaar in Engels-Amerikaanse vertaling en stond in de lijst van 10 beste jeugdboeken die in 2005 in de VS verschenen. De Vlaamse auteur van “Kiplings keuze” is gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Hij schreef ook “Zomer in Passendale”, “Age 14” en “Man tegen de muur”.

Graag de naam van deze schrijver die ook gekend is als Radio 1-journalist.

 

9.4: Aardrijkskunde en toerisme:

 

Muizen is een deelgemeente van Mechelen met o.a.het dierenpark Planckendael.

Er is in België echter nog een tweede plaats met de naam Muizen.

Van welke Haspengouwse gemeente, die het kasteel van de eerste regent van België, baron Surlet de Chokier, herbergt, maakt dit tweede Muizen deel uit?

Tip: oud-minister Eddy Baldewijns was er burgemeester van 1989 tot 2004.

 

9.5: Televisie:

 

Dit Brits tv-programma wordt uitgezonden op BBC 1, meestal om 13u15. Kort samengevat: twee ploegen van 2 personen, elk bijgestaan door een expert, proberen met 300 Britse pond 3 voorwerpen te kopen op een rommelmarkt en daarna met de grootst mogelijke winst te verkopen in een veilinghuis. De antiquiteitexpert én oorspronkelijk presentator David Dickinson is nu vervangen door de niet minder excentrieke Tim Wonnacott.

Naam van dit programma.

 

9.6: Wetenschappen:

 

De eigenlijke radiogeschiedenis in België begon met de eerste uitzending van Radio Belgique op 24 november 1923. Op 28 maart 1914 had reeds de eerste TSF-uitzending vanuit het Koninklijk Paleis in Laken plaats. Het concert, opgedragen aan koningin Elisabeth, werd rechtstreeks uitgezonden. Dit succesvolle experiment werd gevolgd door wekelijkse paleisconcerten op zaterdagavond, tot het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Waarvoor staat TSF in TSF-uitzending?

 

9.7: Sport:

 

In welke sporttak worden de volgende voorwerpen gebruikt: de Babolat Pure Drive, de Wilson nCode nTour en de Dunlop M-Fil 300? U kunt alle namen nakijken op het blad dat u gekregen heeft.

 

9.8: Geschiedenis:

 

Verzetstrijders tijdens WOII gebruikten meestal een schuilnaam. De Franse politicus die we zoeken kwam op het idee voor zijn schuilnaam toen hij een kat op een bank zag zitten Als jongste generaal sinds het Napoleon-tijdperk, organiseerde hij het Franse verzet. Deze gewezen eerste-minister van president Georges Pompidou is onafscheidelijk verbonden met de stad Bordeaux waarvan hij 48 jaar burgemeester was. Alain Delon vertolkte zijn personage in de film "Paris Brule-t-il?" en het stadion van voetbalclub Girondins Bordeaux is sinds 2000 naar hem genoemd.

 

9.9: Film:

 

Bij deze vraag kunt u op de kopie de namen en jaartallen nalezen.

Welk historisch personage werd vertolkt door zowel Wallace Beery, Pedro Armendáriz, Yul Brynner, Telly Savalas, Pedro Armendáriz Junior als Antonio Banderas ?

 

9.10: Varia:

 

De verschijnselen van de ziekte die we zoeken, werden 145 jaar geleden beschreven door een Franse arts. De verschijnselen die hij beschreef waren aanvallen van duizeligheid met een wisselend gehoorverlies, een belgerinkel in het oor en een gevoel van spanning in het aangedane oor. De ziekte tast vaak één oor aan en in ongeveer 25 tot 50 procent van de gevallen wordt uiteindelijk ook het tweede oor aangetast.  


Antwoorden REEKS 9: GEWONE RONDE:

 

9.1: Globovraag: puzzels:

a) Pasteur; b) CDXCIV; c) Harry Mulisch.

 

9.2: 2006:

De sjeik kwam uit “Dubai”.

 

9.3: Literatuur:

De schrijver isGeert Spillebeen”.

 

9.4: Aardrijkskunde en toerisme:

Muizen bevindt zich ook te “Gingelom”.

 

9.5: Televisie:

Op de BBC kunt u “Bargain Hunt” volgen

 

9.6: Wetenschappen:

TSF staat voor “Télégraphie Sans Fil”.

 

9.7: Sport:

Het antwoord is “tennis”. De Babolat Pure Drive is de tennisracket van Kim Clijsters, de Wilson nCode nTour is deze van Justine Henin-Hardenne en de Dunlop M-Fil 300 deze van Amélie Mauresmo.

 

9.8: Geschiedenis:

We zochten “Jacques (Pierre Michel) Chaban-Delmas”.

 

9.9: Film:

Yul Brynner en Antonio Banderas vertolkten “Pancho Villa”.

 

9.10: Varia:

De Ziekte van Ménière.

 


REEKS 10: DUORONDE:

 

10.1: Wetenschappen:

 

Scheikunde: de formule van deze chemische verbinding is C6H6. Het is een heel goed oplosmiddel. Voordat de kankerverwekkende gevaren bekend waren, werd het door mensen die met ruwe olie werkten gebruikt om de handen te wassen.

Welk is deze eenvoudigste aromatische verbinding? Dit voor a).

Voor b) vragen we de naam van de ontdekker van de structuur van C6H6. Deze Duitse chemicus, die leefde van 1829 tot 1896, beweerde dat zijn ontdekking te danken was aan een droom waarin hij een slang in zijn eigen staart zag bijten.

 

10.2: Strips:

 

We vragen de namen van de twee stripfiguren die u kunt zien op de kopie. Ze komen uit een stripreeks van Marten Toonder.

 

10.3: Radio:

 

De persoon die we zoeken voor a) kwam in 1956 in Londen aan, als correspondent voor de “Gazet van Antwerpen”. Vanaf 1961 werd hij er radiocorrespondent voor de BRT. Tot april 2002 – hij was toen 75 jaar – oefende hij die functie uit. Vorig jaar werd hij nog ingeschakeld door de VRT voor een verslag over het huwelijk van prins Charles en Camilla Parker-Bowles.

Voor b) vragen we de naam van de huidige VRT-correspondente in Londen. Vooral na de bomaanslagen in Londen, in juli vorig jaar, was ze regelmatig te horen op de radio.

 

10.4: Muziek:

 

U hoort een muziekfragment.  Voor a) vragen we de klassieke componist van dit concerto en voor b) de zanger.

 

10.5: Toerisme:

 

Djerba is een eiland in de Middellandse Zee dat zeer populair is bij toeristen. Door de nabijheid van de woestijn heerst er een droog klimaat met hete zomers en zachte winters. Aan de noordzijde van het eiland bevinden zich de meeste vakantiehotels. Geef voor a) de naam van het land waartoe Djerba behoort.

Voor b) gaan we op zoek naar de hoofdstad van het eiland. Bezienswaardigheden zijn het pittoreske haventje en de 15de-eeuwse versterkte vesting Bordj el Kebir, een van de mooiste uitzichtpunten van het eiland. De hoofdstad heeft ook een Museum voor Volkskunst en enkele moskeeën.

 

10.6: Fauna:

 

We zoeken twee papegaaiensoorten.

Voor a) ziet u de ‘nestor notabilis’, een vogel die in Nieuw-Zeeland in het wild leeft. Hij behoort tot de lori’s, dat zijn papegaaien die hoofdzakelijk van nectar en stuifmeel leven. Hij is op het eerste gezicht donkergroen, maar onder de vleugels is hij oranje. Wat is voor a) de Nederlandse naam van deze papegaai, die u ongetwijfeld al bent tegengekomen in kruiswoordraadsels?

Voor b) ziet u een foto van een merkwaardige Nieuw-Zeelandse vogel, met als wetenschappelijke naam ‘strigops habroptilus’. Met een gewicht van ongeveer 3,5 kilogram is hij ’s werelds zwaarste papegaai, en de enige die niet vliegt.

Geef voor b) de Nederlandse naam van deze papegaai die bijna uitgestorven is door de introductie van roofdieren door de mens.

 

10.7: Sport:

 

Atletiek: Reeds 10 keer werd op de Memorial Ivo Van Damme een wereldrecord verbeterd. In 1981 sneuvelde het eerste wereldrecord. Een Britse atleet zette een wereldtijd van 3’47”33 neer op de mijl.

Geef voor a) de naam van deze atleet, die gedurende zijn sportieve carrière vier Olympische medailles won, waaronder 2 gouden, en 8 wereldrecords brak op de middellange afstanden.

Voor b) gaan we naar de memorabele meeting in 1997. Voor het eerst in de geschiedenis van de atletiek sneuvelden op dezelfde meeting twee klassieke wereldrecords op de langeafstandsnummers. De Kenyaan Paul Tergat verbeterde het wereldrecord op de 10.000 meter, maar wat is de naam van diens landgenoot die met een tijd van 12’39”74 het wereldrecord op de 5.000 meter verpulverde?

 

10.8: Film:

 

We geven u één scenario. We zoeken twee films. Het scenario is als volgt: 4 broers vinden elkaar terug bij de begrafenis van hun moeder. De oudste is een beruchte vechtersbaas en lokt de problemen aan. Terug thuis proberen ze te achterhalen wat er juist gebeurde met hun moeder.

Voor a) de film van John Singleton uit 2005. Mark Wahlberg is de oudste broer.

En voor b) de film van Henry Hathaway uit 1965. John Wayne is de oudste broer van Dean Martin.

 

10.9: Taal:

 

Oriëntaal betekent oostelijk en meridionaal betekent zuidelijk. Wat is dan volgens dezelfde logica

a) het synoniem voor westelijk, en

b) het synoniem voor noordelijk?

 

10.10: Aardrijkskunde en kunst:

 

Het Winterpaleis in het Russische Sint-Petersburg, dat het wereldberoemde museum Hermitage herbergt, werd tussen 1754 en 1762 gebouwd in opdracht van tsarina Elisabeth I van Rusland.

Aan de oever van welke rivier ligt het Winterpaleis? Dit voor a).

En voor b) vragen we de naam van de Italiaanse architect die de opdracht kreeg dit paleis te bouwen dat de andere Europese, koninklijke paleizen moest overtreffen in schoonheid. Hij leefde van 1700 tot 1771 en was de belangrijkste bouwmeester in Rusland in de 18de eeuw.

 

10.11: Mythologie:

 

Kort na haar stichting had Rome af te rekenen met haar buur Alba Longa. Tijdens een oorlog tussen beide steden werd besloten om de strijd te beslechten via een duel tussen een Romeinse drieling en een Albaanse drieling. In het begin van het gevecht wisten de drie uit Alba Longa twee van de Romeinen te doden, maar zij raakten daarbij zelf gewond. De laatste Romein vluchtte en werd door de 3 uit Alba Longa achtervolgd. Omdat deze gewond waren konden ze de Romein niet bijhouden. Hierdoor kon de Romein zijn tegenstanders één voor één doden. Deze legende werd op doek vereeuwigd door Louis David en Pierre Corneille maakte een tragedie gebaseerd op het verhaal.

Voor a) de naam van de Romeinse drieling, en

voor b) de naam van de drieling uit Alba Longa.

 

10.12: PC-spelletjes:

 

In maart van dit jaar bracht de firma Bethesda Softworks een DVD met het lang verwachte vervolg op “Morrowind” uit. Het betreft een RPG in de serie “The Elder Scrolls IV”.

a) Waarvan is RPG in deze context de afkorting?

b) De naam van deze recentste versie van “The Elder Scrolls” graag. Als het kan helpen: een Argentijnse tango van Astor Piazzolla draagt dezelfde naam en het is ook het Engels voor “vergetelheid”.

 

10.13: Geschiedenis:

 

We zoeken twee geradbraakte Franse bendeleiders uit de 18de eeuw.

a) Hij was één van de bendeleiders aan de “Cours des Miracles” te Parijs. Zijn aanvallen op koetsen tussen Parijs en Versailles waren zo berucht dat deze route later als eerste verlicht werd. Hij werd geradbraakt op 28 november 1721. Zijn personage werd vertolkt door Jean-Paul Belmondo.

b) De tweede bendeleider die we zoeken vervoerde goederen voor het Franse leger naar Italië. Hij verloor heel wat draagdieren in de Alpen en toen hij aankwam bleek de oorlog gedaan. Men weigerde hem uit te betalen. Hij besloot zich te wreken op de Franse Staat door vooral de belastingontvangers te bestelen, wat hem zeer populair maakte. “La complainte de …” is een liedje dat zijn daden ophemelt. Hij verschool zich na ieder van zijn aanvallen in Savoy dat toen nog niet tot Frankrijk behoorde. Moegetergd stuurden de Fransen 500 soldaten vermomd als boeren de grens over en wisten hem gevangen te nemen. Hij werd geradbraakt te Valence op 26 mei 1755.


Antwoorden REEKS 10: DUORONDE:

 

10.1: Wetenschappen:

a) “Benzeen”; b) Friedrich August “Kekulé”.

 

10.2: Strips:

a) “Panda”; b) “Joris Goedbloed”.

 

10.3: Radio:

a) “Roger Simons”; b) “Lia Van Beckhoven”.

 

10.4: Klassieke muziek:

U hoorde het “Concierto de Aranjuez” van Joaquín “Rodrigo” en de zanger was “Richard Anthony”.

 

10.5: Toerisme:

a) « Tunesië »; b) « Houmt Souk ».

 

10.6: Fauna:

De papegaaien :

a) “kea”; b) “kakapo” (of uilpapegaai).

 

10.7: Sport:

a) “Sebastian Coe”; b) “Daniel Komen”. 

 

10.8: Film:

a) “Four Brothers”; b) “The sons of Katie Elder”.

 

10.9: Taal:

a) “occidentaal”; b) “septentrionaal”.

 

10.10: Aardrijkskunde en kunst:

Het Winterpaleis ligt aan de a) “Neva” en werd ontworpen door b) Bartolomeo “Rastrelli”. 

 

10.11: Mythologie:

a) Zoals vermeld werd in het uittreksel van Corneille : voor Rome de “Horatii” en voor Alba Longa de ”Curiatii”. 

 

10.12: PC-spelletjes:

a) “Role Playing Game”; b) “Oblivion”.

 

10.13: Geschiedenis:

a) Louis Dominique Bourguignon of « Cartouche »; b) Louis « Mandrin ».

 

 


 

REEKS 11: GEWONE RONDE:

 

11.1: Globovraag: 3 schilderijen.

 

Zie kopie.

 

a) is een Franse schilder, die leefde van 1791 tot 1824

b) is een schilder uit Moravië, 1860-1939. Jugendstilstijl. Bekend om zijn affiches voor Job-sigarettenpapier ;

c) een rijke Franse schilder, kunstverzamelaar en mecenas, 1848-1894. Bekend om zijn Parijse stadsgezichten en taferelen uit het arbeidersleven Het schilderij op de kopie werd vernietigd in Dresden tijdens WO II.

 

11.2: 2006:

 

Op 6 februari besliste de arbeidsrechtbank in Brussel dat Maria Vindevoghel in juli van vorig jaar onrechtmatig werd ontslagen door haar werkgever. Het bedrijf, dat instaat voor de afhandeling van bagage op de luchthaven van Zaventem, werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en kreeg 30 dagen om de ACV-vakbondsafgevaardigde weer in dienst te nemen. Omdat de reïntegratie juridisch niet kan afgedwongen worden, kreeg ze haar job toch niet terug.

Geef de naam van het bedrijf dat zich volgens de arbeidsrechtbank schuldig gemaakt heeft aan discriminerend gedrag.

 

11.3: Literatuur:

 

De Colombiaanse auteur Gabriel García Márquez werd geboren in 1928 in Aracataca, een dorp waar hij ook opgroeide. Het plaatsje stond model voor een fictief dorp waar veel verhalen van García Márquez zich afspelen. Voor het eerst gebruikte hij het verzonnen plaatsje in het verhaal “Monólogo de Isabel”, maar bekend werd het pas na de publicatie van de roman “Honderd jaar eenzaamheid”, waarin de geschiedenis van het dorp wordt verteld.

Naar welke naam luistert dit fictieve dorp?

 

11.4: Aardrijkskunde en toerisme:

 

We gaan op zoek naar een bergmeer in Karinthië op een hoogte van 960 meter boven de zeespiegel. Het meer is 90 tot 110 meter diep en ligt tussen de Alpen en de Dolomieten. Elk jaar rond medio december vriest het meer dicht en vormt met 6,5 km² de grootste natuurijsvlakte van Europa. Jaarlijks trekt een legioen Nederlanders erheen om te schaatsen. Sinds 1989 wordt elk jaar op dit Oostenrijkse meer een alternatieve elfstedentocht gehouden.

 

11.5: Televisie:

 

“Dallas” is waarschijnlijk de soap die wereldwijd de grootste populariteit ooit heeft verworven. De meest bekende aflevering kwam aan het einde van het derde seizoen, waarbij iemand het kantoor van J.R. binnendrong en hem neerschoot. Welke actrice, die de rol van Kristin Shepard speelde, werd bekend als degene die in 1980 J.R. neerschoot in “Dallas”? Filmfanaten herkenden haar misschien als de echtgenote van de gouverneur in de recente “The legend of Zorro”.

 

11.6: Wetenschappen:

 

We zoeken een nog zelden gebruikte methode om planten te vermeerderen. Kenmerkend voor deze werkwijze is dat de nieuwe plant vast blijft aan de moederplant. Men verwondt de bast onder een knop of een blad. Rondom de verwonding wordt vochtig mos of vochtig gemaakte watten aangebracht. In tegenstelling tot “afleggen” wordt er geen aarde gebruikt. Wanneer de plant voldoende wortels aangemaakt heeft wordt ze losgemaakt van de moederplant. Het grote voordeel van deze methode is dat men heel vlug volwassen planten heeft. Graag de naam voor deze werkwijze die ook wel “vegetatief vermeerderen” wordt genoemd.

 

11.7: Sport:

 

Wielrennen: van Parijs-Roubaix zijn er inmiddels 104 edities gereden. Toch zijn er reeds 105 winnaars. In 1949 reed de Fransman André Mahé lange tijd aan de leiding, maar door toedoen van de wedstrijdleiding reed hij verkeerd. De jongere broer van Fausto Coppi won de sprint van de achtervolgers, maar Mahé kreeg ook de eerste prijs toebedeeld.

Wat is de voornaam van de broer van Fausto Coppi, die hier zijn enige grote zege behaalde? In 1951, op amper 28-jarige leeftijd, stierf hij na een val in de Ronde van Piëmonte aan een hersenletsel.

 

11.8: Geschiedenis:

 

Middeleeuwse figuren kregen vaak een bijnaam. Zo is koning Richard I van Engeland beter gekend als Richard Leeuwenhart of in het Engels Richard the Lionheart. Zijn jongere broer en opvolger Jan had een iets minder heldhaftige bijnaam; behalve “John Soft Sword” wordt hij meestal “Jan Zonder Land” genoemd. Hoe luidt deze bijnaam in het Engels?

 

11.9: Film:

 

Toen de eerste geluidsfilms ontstonden waren er niet alleen technische maar ook praktische en commerciële problemen. Daar waar een stom-en-dove film in alle landen van de wereld getoond kon worden, waren de films nu plots taalgebonden. In sommige landen werd de originele versie ondertiteld, in andere landen gaf men de voorkeur aan gedubde films, maar in een Duits studiocomplex werd een andere – nu vergeten manier – uitgedokterd. Een film werd 3x opgenomen, eens met Duitse en daarna met Engelse en Franse acteurs. Decors en scenario’s bleven dezelfde zodat heel wat geld werd uitgespaard.

Graag de naam van deze nog steeds bestaande Duitse studio’s uit Babelsberg nabij Berlijn; gesticht in 1917.

 

11.10: Varia:

 

Een weggever om deze quiz af te sluiten:

Welke van de volgende persoonlijkheden ligt niet begraven op de “Père Lachaise” te Parijs?

Benjamin Franklin, Frédéric Chopin, Jim Morrison, Maria Callas of Oscar Wilde.


Antwoorden REEKS 11: GEWONE RONDE:

 

11.1: Globovraag: 3 schilderijen.

a) . “Het vlot van Medusa” van Theodore “Géricault”

b) Alphonse “Mucha”

c) “De steenhouwers” van Gustave “Caillebotte”.

 

11.2: 2006:

“Flightcare”

 

11.3: Literatuur:

Het fictief dorpje is “Macondo”.

 

11.4: Aardrijkskunde en toerisme:

De alternatieve elfstedentocht gaat door op de “Weissensee”.

 

11.5: Televisie:

J.R. werd neergeschoten door Mary “Crosby”.

 

11.6: Wetenschappen:

“Marcotteren” (of marcotten).

 

11.7: Sport:

“Serse” is de broer van Fausto Coppi.

 

11.8: Geschiedenis:

“Jan Zonder Land” in het Engels is John “Lackland”.

 

11.9: Film:

“UFA” (of “Universum Film Aktiengesellschaft”).

 

11.10: Varia:

 

Een weggever want Franklin was reeds vermeld in de globo geschiedenis. Ook hier was het antwoord Benjamin “Franklin” (Franklin ligt niet begraven in Parijs, maar wel in de Christ Church Burial Ground in Philadelphia.)