schiftingsvraag:

 

In het tennis berekenen zowel de ATP als de WTA elke maandag, behalve tijdens de Grand Slams, de klassementspunten van de spelers en speelsters. Het was nooit eerder gebeurd, maar op 3 en 10 maart van dit jaar hadden de lijstaanvoerders van de ATP- en WTA-ranking exact hetzelfde aantal punten. Hoeveel klassementspunten hadden zowel Roger Federer als Justine Henin op 3 en 10 maart 2008?

 

 

Oplossing opwarmronde :

 

Bij het Romeins cijfer 1 hoort het Arabisch cijfer 9 en de letter A ,de link is Dexter (de tekenfilmfiguur Dexter, de tv-serie Dexter over een seriemoordenaar en schrijver van Inspector Morse Colin Dexter)

Bij het Romeins cijfer 2 hoort het Arabisch cijfer 5 en de letter i, de link is Tom Cruise (Mimi Rodgers en Nicole Kidman zijn met hem gehuwd geweest en Kathy Holmes is zijn huidige vrouw)

Bij het Romeins cijfer 3 hoort het Arabisch cijfer 4 en de letter G, de link is Daisy (Daisy Duck, de bloem margriet in het Engels is Daisy en de rol die actrice Judy Cornwell vertolkt in de tv-serie “Keeping up appearances” is Daisy)

Bij het Romeins cijfer 4 hoort het Arabisch cijfer 6 en de letter C, de link is Wagner (de componist Richard Wagner, de actrice Lyndsay Wagner en de acteur Robert Wagner)

Bij het Romeins cijfer 5 hoort het Arabisch cijfer 2 en de letter H, de link is Flipper (de dolfijn Flipper, de bijnaam van tennisster Kirsten Flipkens is Flipper en een flipperkast)

Bij het Romeins cijfer 6 hoort het Arabisch cijfer 8 en de letter B, de link is carré (het gebak is een carré confiture, een carré in het kaartspel en het theater Carré in Amsterdam)

Bij het Romeins cijfer 7 hoort het Arabisch cijfer 3 en de letter F, de link is Robinson (Ierse politica Mary Robinson, acteur Edward G Robinson en de Engelse keeper Paul Robinson)

Bij het Romeins cijfer 8 hoort het Arabisch cijfer 1 en de letter D, de link is merken van vulpennen (het sterrenbeeld Waterman, (Peter) Parker is de naam van Spiderman en Pelikan is het Duitse woord voor pelikaan)

Bij het Romeins cijfer 9 hoort het Arabisch cijfer 7 en de letter E, de link is Siam (een Siamese kat, een Siamese tweeling en Thailand heette vroeger Siam)

 

Oplossing schiftingsvraag

6.330 punten is het antwoord op de schiftingsvraag

 

 


 

Café René Quiz – Reeks 2 – Gewone Ronde

1

Denkwerk: zie uitgedeelde pagina’s

Welk is de link?

 

2

Taal:

We zoeken een woord van zes letters dat in België een synoniem is voor een infuus. Eigenlijk is het de naam van een Amerikaans bedrijf dat medische apparatuur levert. In Nederland is dit eponiem niet ingeburgerd en gebruikt men meestal het woord “infuus”

 

3

Globo: Geef telkens de titel van de afgebeelde Tv-reeksen

 

A Amerikaanse televisieserie van NBC, later CBS (uitzendingen begonnen in 1995) over de juridische afdeling van de Amerikaanse marine. De hoofdrol van Captain Harmon Rabb wordt gespeeld door David James Elliott.

 

B Amerikaanse komedieserie van ABC die het leven volgt van Betty Suarez (rol gespeeld door America Ferrara).

C Britse cultserie uit 1967 met Patrick McGoohan. Het einde van de serie was zo surrealistisch dat op aanvraag van de kijkers,-die een klassiek slot verwacht hadden-, de laatste episode een tweede maal werd uitgezonden.

4

Actua

Het weekblad Trends stelt jaarlijks naar aanleiding van de internationale Vrouwendag op 8 maart haar lijst van 50 belangrijkste zakenvrouwen in België op. Ingrid Lieten, de gedelegeerd bestuurder van De Lijn, werd dit jaar van haar troon gestoten door de voorzitster van het directiecomité van de financiële holding Arco. Trends vindt haar de machtigste Belgische zakenvrouw, onder andere omdat ze de eindverantwoordelijke is voor het wel en wee van 4,5 miljard euro eigen middelen. Wat is haar naam?

 

5

Kunst

In 1886 publiceerde Frances Hodgson Burnett één van haar meest verkochte verhalen.

Na de dood van zijn vader wonen Cedric en zijn moeder in armmoedige omstandigheden in New York.

Zijn grootvader besluit hen te laten overkomen naar Engeland.

Het boek dat we zoeken werd meerdere malen verfilmd en zelfs verwerkt tot een Japanse animatieserie.

In 1912 vertolkte Mary Pickford zowel de rol van Cedric als de rol van zijn moeder.

 

6

Aardrijkskunde

Dit land met een oppervlakte van 86.600 km² omvat twee verschillende delen. Het hoofddeel van het land grenst aan de Kaspische Zee en wordt door een smal stuk Armenië gescheiden van de veel kleinere autonome regio Nachicevan. Het land heeft een zeer gevarieerde topografie, met een uitgebreid laaglandgebied in het oosten, hoge bergen in het noorden en een uitgestrekt hoogland in het westen. Het meest noordelijke deel van het land maakt deel uit van Europa, terwijl de rest van het land in Azië ligt. Over welk land hebben we het hier?

 

7

TV

De IJslander Magnus Scheving is een tweevoudig Europese kampioen aerobics. Bij ons is hij eerder bekend als de held uit het kinderprogramma “Lazytown”.

Wat is de naam van het zeer sportieve personage vertolkt door Magnus Scheving ?

 

8

Wetenschappen – Techniek

Vanaf 2014 moeten alle auto's in Europa uitgerust zijn met een ingebouwd elektronisch systeem dat de wagen onder controle houdt wanneer hij slipt. Vanaf 2012 wordt de elektronica geleidelijk verplicht. In 2014 moet het in alle nieuwe auto's zijn ingebouwd. Met het systeem zouden jaarlijks 5.000 verkeersdoden minder vallen. Het systeem wordt al door de verschillende autoconstructeurs onder andere benamingen in hun modellen gebruikt. Er bestaat echter een overkoepelende engelse benaming en onder die benaming loopt nu ook een Europese campagne namelijk “Choose . . . !” . Tip het antwoord is ook terug te vinden op een PC toetsenbord.

Graag de naam van dit systeem, de afkorting volstaat.

9

Autosport: Welke rally heeft als bijnaam “de rally van de 10.000 bochten”? De wedstrijd wordt al georganiseerd sinds 1956 en maakt deel uit van het wereldkampioenschap. De rally wordt volledig op asfalt gereden en dankt zijn bijnaam aan de vele bochten waardoor het gevaar steeds op de loer ligt. Hij heeft dan ook het leven gekost aan bekende rallyrijders als de Italiaan Attilio Bettega (in 1985) en de Fin Henri Toivonen (in 1986). Dit jaar zal de rally gereden worden van 10 tot 12 oktober.

 

10

Geschiedenis: Het Indianenvolk dat we zoeken leefde oorspronkelijk in Georgia en noordelijk Florida.

In de 19de eeuw werden deze indianen door de Amerikanen naar zuidelijk Florida verdrongen, maar onder leiding van Osceola brachten ze het Amerikaanse leger diverse nederlagen toe. Uiteindelijk werd het merendeel van deze indianen naar Oklahoma gedeporteerd. Momenteel leven er nog ca. 10 000 in Oklahoma en ca. 2000 in Florida. Tip voor de filmliefhebbers:

Humphrey Bogart ontmoet hen in Key Largo en Yul Brynner vecht aan hun zijde in The Buccaneer.

 

11

Wie staat er op de foto afgebeeld naast Judy Garland?

Zijn beperkte bio- en filmografie vind je terug op de uitgedeelde pagina’s.

 

12

Varia

Het gezelschapsspel dat we zoeken wordt met 5 dobbelstenen en een scoreblad gespeeld. Het spel werd uitgevonden in 1954 in Canada. Bedoeling is met de 5 dobbelstenen een bepaald aantal combinaties te maken. Lowe verkreeg van de uitvinders de rechten op het spel in ruil voor 1.000 cadeausets. Volgens producent Hasbro worden er tegenwoordig wereldwijd 50 miljoen setjes per jaar verkocht.

 

 


 

Café René Quiz – Reeks 2 – Gewone Ronde

Antwoorden

1

Denkwerk:

De groene chinees, de groene patreel, de blauwe toekan, de zwarte voeten, de witte parel en de rode keizer zijn allen  ALBUMS VAN NERO

 

2

Taal: BAXTER

 

3

Globo

 

 

A Amerikaanse televisieserie JAG

 

B Amerikaanse komedieserie UGLY BETTY

C Britse cultserie THE PRISONER

4

De voorzitster van Arco is Francine SWIGGERS

 

 

5

Kunst : Burnett schreef LITTLE LORD FAUNTLEROY

 

6

Aardrijkskunde: We zochten Azerbeidzjan

 

7

TV Magnus Scheving  is SPORTACUS

 

8

Vanaf 2014 moeten alle auto's in Europa uitgerust zijn met

ESC = Electronic Stability Control

 

9

Autosport: “de rally van de 10.000 bochten ”? is de RALLY VAN CORSICA (of “TOUR DE CORSE” of “RALLYE DE FRANCE”)

 

10

Geschiedenis: Humphrey Bogart ontmoet de SEMINOLE

 

11

U herkende MICKEY ROONEY (echte naam: JOE YULE JR.)

 

12

Varia Het gezelschapsspel dat we zoeken is YAHTZEE

 

 


 

Café René Quiz – Reeks 3 – Tip Ronde

Bij deze tipronde krijgen jullie naast de gewone pagina ook nog een pagina met foto’s, iedere foto is een tip voor één van de volgende 14 vragen. De volgorde van de foto’s is willekeurig.

1

Denkwerk: Het antwoord op de afgebeelde vraag?

2

Taal

Een zeshoek wordt ook wel een hexagoon genoemd, een vijfhoek, een pentagoon.

Hoeveel hoeken heeft een ENNEAGOON? 

3

Globo

A Naam van deze cartoonist wiens cartoons onder andere in de Gazet van Antwerpen en P‑Magazine gepubliceerd worden

B Naam van deze strip tevens de naam van de stripheld van Guy Bara

C Naam van het personage gecreëerd door Reginald Smythe, voor het eerst verschenen in de Daily Mirror in 1957

4

Actua

Op 20 april trokken de Paraguayanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Fernando Lugo van de Patriottische Alliantie voor Verandering kwam als grote overwinnaar uit de bus. De uitslag was historisch: voor het eerst in 61 jaar kwam er in Paraguay een einde aan de dominantie van een rechts populistische partij. Wat is de naam van die partij, die de langst regerende ter wereld was? In Uruguay bestaat een conservatieve politieke partij met dezelfde naam.

5

Kunst

De Engelse romanschrijver en essayist E.M. Forster leefde van 1879 tot 1970. Zijn bekendste romans zijn “A room with a view” uit 1908, “Howards End” uit 1910 en “A passage to India” uit 1924. Daarna publiceerde hij lange tijd geen romans meer. Volgens critici droogde Forsters creatieve bron na 1924 op doordat hij niet de moed had zich te uiten over zijn homoseksuele geaardheid. Forster, die uit de gegoede burgerij voortkwam, voelde zich aangetrokken tot jongens uit het arbeidersmilieu. Precies dat cultuurverschil kwam ten tonele in een autobiografische roman die Forster schreef in 1913 en 1914. Wat is de titel van zijn enige roman met een openlijk homoseksuele thematiek, die pas postuum mocht verschijnen.

6

Toerisme

We zoeken het – in oppervlakte - tweede grootste plein van Frankrijk. Het is gelegen te Parijs en veranderde dikwijls van naam: Place Louis 15 - Place de la Révolution - Place Louis 16.

Tijdens de Revolutie werden 1.119 van de 2.498 onthoofdingen hier volbracht.

Zowel Lodewijk 16, Marie Antoinette, Lavoisier als Robespierre werden hier geguillotineerd.

Tegenwoordig pronkt de Obelisk van Louxor op het plein.

Wat is de huidige naam van het Parijse plein waar koning Lodewijk 16 werd onthoofd? 

7

TV

We zoeken de titel van een Amerikaanse detectiveserie waarin de hoofdrol wordt vertolkt door Tony Shalhoub. Hij speelt een briljante detective die voor de politie van San Francisco werkte, tot zijn vrouw bij een autobomaanslag omkwam. Haar dood leidde bij hem tot een zenuwinzinking. Hij nam ontslag bij de politie en kwam drie jaar lang zijn huis niet uit. Met de hulp van zijn verzorgster is hij in staat om op freelance basis voor de politie te werken. Telkens de politie van San Francisco moeite heeft om een zaak op te lossen, wordt de neurotische detective ingeschakeld. De naam van de detective is meteen de titel van de serie, die voor het eerst werd uitgezonden in 2002.

8

Elektriciteit:

Wat is de SI-eenheid voor zelfinductie en wederzijdse inductie? Ze is vernoemd naar een Amerikaanse natuurkundige die leefde van 1797 tot 1878. Verwar niet met de magnetische inductie, waarvan de SI-eenheid Tesla is.

 

9

Sport:Dit jaar won in januari de Zwitser Didier Cuche de  wereldbekerafdaling alpijns skiën in het Oostenrijkse Kitzbühel. Door de lengte van de piste,  de steile stukken, de onvoorspelbaarheid van de wind en het hobbelige parcours wordt deze klassieker gevreesd door elke skiër. Al tijdens de trainingen liepen 2 deelnemers en twee voorlopers breuken op na spectulaire valpartijen. Tijdens de wedstrijd zelf maakte de Amerikaan Scott Macartney een doodsmak maar de fortuinlijke skiër zou volgens de artsen hieraan niets overhouden. Wat is de officiële benaming van deze beruchte en sensatierijke skiwedstrijd in Kitzbühel?

10

Geschiedenis: Van 1792 tot 1815 was de huidige Benelux opgesplitst in 17 departementen die deel uitmaakten van Frankrijk. Zo lag Brugge in het departement Lys en Gent in het departement Escaut. In welk departement, gesticht in 1795, waren toen zowel Brussel, Leuven, Tienen als Waterloo gelegen?

11

Anthony Hopkins mag dan wereldwijd bekend zijn als dokter Hannibal Lecter, hij was niet de eerste die in de troebele geest van de verfijnde kannibaal stapte. In “Manhunter”, Michael Manns versie van “Red dragon” uit 1986, werd de rol van Dr. Lecter gespeeld door een Schotse acteur, die later ook optrad in onder andere “Rob Roy”, “Braveheart”, “Desperate measures”, “For love of the game”, “The Bourne identity”, “Troy” en “The Bourne supremacy”. Geef zijn naam.

12

Varia

Fauna en flora : We zoeken de Nederlandse naam van een apensoort,behorende tot de meerkatten, die voorkomt in een aantal landen in Afrika ten zuiden van de Sahara en ten noorden van de regenwouden van West-Afrika en in het Kongobekken.  In tegenstelling tot de meeste andere apen leeft deze apensoort niet in wouden of dicht beboste gebieden, maar eerder in de open savanne. De lichaamslengte bedraagt 60 tot 80 centimeter, de vacht is voornamelijk roodbruin met grijs en het gezicht hoofdzakelijk zwart. U ziet op het uitgedeelde blad een foto van de aap met als wetenschappelijke naam “Erythrocebus Patas”

 


 

Café René Quiz – Reeks 3 – Tip Ronde

Antwoorden

1

Denkwerk

De vraag stond in spiegelschrift,:

Hoeveel is 925 tot de macht 0 ?

Een getal tot de macht nul is altijd 1.

Als tip kreeg u de aas.

 

2

Taal

een ENNEAGOON heeft 9 hoeken

Als tip kreeg u de Pont Neuf

 

3

Globo

A  QUIRIT Als tip kreeg u de La vache qui rit

B  MAX (de ontdekkingsreiziger) Als tip kreeg u Mad Max

C ANDY CAPP Als tip kreeg u het logo met de rolstoel

(Linke Loetje in het Nederlands, ook goedkeuren)

 

4

Actua

Coloradopartij (Partido Colorado). Als tip kreeg u de Coloradokever

 

5

Kunst

Maurice Als tip kreeg u Maurice uit FC de kampioenen

 

 

6

Toerisme

Place de la Concorde Als tip kreeg u de Concorde

 

7

TV

. Monk Als tip kreeg u de monnik

 

 

8

Elektriciteit:

Joseph HENRY Als tip kreeg u de voetballer Henry

 

9

HAHNENKAMMRENNEN Als tip kreeg u een hanekamkapsel

 

10

DIJLE Als tip kreeg u de rivier de Dijle

 

11

Brian COX Als tip kreeg u een Cox-appel

 

 

12

Varia

HUZAARAAP Als tip kreeg u een huzaar

 

 


 


Café René Quiz – Reeks 4 – Foto Ronde

 

1

AMERICAN AIRLINES

 

2

BENNO BARNARD, auteur

 

3

CLAUDIA CARDINALE (CLAUDE CARDINALE), actrice

 

4

DOMENIQUE DERUDDERE, filmregisseur

 

5

ERIKA ELENIAK, actrice uit onder andere Baywatch

 

6

FRANK FOCKETYN, acteur

 

7

GUIDO GEZELLE, dichter

 

8

HARRY HOUDINI, boeienkoning

 

9

ISAAC ISRAELS (zelfportret met Javaanse prins Jodjana), schilder

 

10

JELENA JANKOVIC, tennister

 

11

KRIS KRISTOFFERSON (KRISTOFFER KRISTOFFERSON), country-zanger en acteur

 

12

LAA-LAA, teletubbie

 

13

MAX MOSLEY voorzitter is van FIA (Fédération Internationale de l’automobile)

 

14

NISSAN NOTE

 

15

OZZY OSBOURNE (JOHN MICHAEL OSBOURNE), zanger

 

16

PALAZZO PITTI

 

17

RINTJE RITSMA, schaatser

 

18

SANDRA STALS, ex-atlete

 

19

TURKSE TORTEL

 

20

UNIVERSITEIT UTRECHT

 

21

VINCE VAUGHN, acteur

 

22

WOODROW WILSON, 28ste president van de Verenigde Staten

 

23

YOHJI YAMAMOTO, modeontwerper

 

24

ZHANG ZIYI (ZHANG is de familienaam in het Chinees), actrice

 


 

Café René Quiz – Reeks 5 – Gewone Ronde

1 Denkwerk: Cryptogram :

Een knaagdier in het straatje van een tacticus (8 letters)

 

2 Taal: Als je een kruiswoordraadsel oplost ben je een cruciverbalist.

Maar wat is de bezigheid van een verbicrucist?

 

3 Globo : onder het motto “ook de rest van de familie is beroemd;

 

A Zijn tante Rosemary zong in de film White Christmas.

Zijn oom José Ferrer won de Oscar voor zijn vertolking van Cyrano de Bergerac. Zijn vader Nick was een TV presentator. Hijzelf won de oscar voor beste bijrol in Syriana.

 

B Zijn vader, Paul, was een verdienstelijk beeldhouwer zijn zoon, ook Paul, was een F1-piloot.

Graag de naam van deze 75 jarige filmster die als bijnaam Bebel heeft.

 

C Zijn vader, Sir William, was eerste minister van Australië. Hijzelf was getrouwd met Dannii Minogue de zus van Kylie. Hij is vooral gekend door zijn vertolking van Cole Turner in het feuilleton Charmed. en van zijn rol als plastisch chirurg in Nip Tuck.

 

4 Actualiteit: In februari pleegden twee tieners zelfmoord in een stadje in Zuid-Wales. Daarmee kwam het aantal zelfdodingen in dit stadje van amper 40.000 inwoners op zestien in goed een jaar tijd. Volgens de politie zijn de zelfmoorden niet direct gelinkt, maar de Britse media verwezen naar websites waar zelfmoord zou worden geromantiseerd. Wat is de naam van het mijnwerkersstadje dat door de Britse media bestempeld wordt als “suicide town”?

 

5. Literatuur: Tot onze grote verbazing is er in de Nederlandstalige Wikipedia nog geen artikel gewijd aan deze Franse toneelschrijver. Nochtans is hij zo typerend dat er in de Franse taal zelfs een nieuw werkwoord ontstaan is uit zijn naam. Het werkwoord betekent (vrij vertaald) “iemand het hof maken met zeer elegant en uiterst verfijnd woordgebruik” Enkele van zijn bekendste werken:La Double Inconstance » uit 1723 en « Le Jeu de l’amour et du hasard” uit 1730.

Een vroegere bioscoopzaal in Brussel had dezelfde naam.

6

Slovenië heeft maar één eiland, maar de unieke omgeving maakt dat eiland zo aantrekkelijk dat toeristen uit de hele wereld dit bezoeken. Het eilandje, met de Maria Hemelvaartskerk uit de negende eeuw, ligt in een 2.120 meter lang, 1.380 meter breed en 30,6 meter diep meer dat vooral bekend is bij roeiers en zeilers. Het meer is genoemd naar een nabijgelegen stad die na de Tweede Wereldoorlog bekend werd als de plaats waar het Joegoslavische staatshoofd Tito zijn zomerresidentie had. Wat is de naam van het meer waarin het enige eiland van Slovenië ligt?

In het Frans betekent een homoniem “een afgelegen boerendorp waar niets te beleven valt”.

7 TV:

De naam Karin Inger Monica Nilsson is U misschien onbekend.

De nu 49 jarige secretaresse uit Stockholm is nochtans afgebeeld op een Duitse postzegel uit 2001. Bovendien is Karin Inger Monica Nilsson wereldwijd bekend door haar hoofdrol in een televisieserie.

Welk personage vertolkte ze van 1969 tot 1973

 

8 Wetenschappen:

Toen de eerste PC-XT op de markt verscheen was het toestel uitgerust met een harde schijf van 10 Megabyte en vroeg iedereen zich af hoe we zo een grote opslagplaats zouden kunnen vol krijgen. Ondertussen zijn we de harde schijven van honderden Giga's gewoon en is sinds verleden week een externe harde schijf van liefst 1 Terabyte in promo bij de Makro.

Na de mega's kwamen dus de giga's en na de giga's komen de tera's

Welk is de volgende stap? Of beter gezegd met welk voorvoegsel uit het SI wordt 1.000 Tera aangeduid?

 

9 Zeilen: de legendarische America’s Cup wordt telkens betwist tussen een ‘defender’ en een ‘challenger’. De defender is het team dat de vorige editie van de America’s Cup won. De challenger is de winnaar van een wedstrijd die de beste van de elf uitdagers van de defender bekroont. Wat is de naam van de beker die de uitdagers eerst moeten veroveren alvorens ze zich mogen meten met de houder van de legendarische America’s Cup?

 

10 Vraagje over Egyptische mythologie:

De zon reist ’s nachts door de onderwereld.

Bij zonsopgang en zonsondergang probeert een reusachtige slangendemon haar op te slokken.

Moest de slangendemon hierin lukken dan zou de zon nooit meer opkomen.

Gelukkig wordt de zonnegod beschermd door Seth die de demon verjaagt.

Deze reusachtige slangendemon staat dan ook symbool voor de duistere machten.

 

Graag de naam van deze slangendemon. Fans van de tv-reeks “Stargate SG1” kennen deze Egyptische god als de voornaamste vijandige “goa’uld” uit de eerste series

 

11 Film:

“Vlak voor zijn dood bestelde uw echtgenoot deze luxe uitgave van de Bijbel” Met deze smoes proberen Ryan O’Neal en Tatum O’Neal goedgelovige weduwen op te lichten. Deze film van Peter Bogdanovich speelt zich af in de VS tijdens de grote depressie. Tatum O’Neal won de Oscar voor beste actrice in deze prent. Naam van deze film uit 1973 met een gelijknamig feuilleton in 1974 met Christopher Connelly en Jodie Foster in de hoofdrollen?

 

12 Varia: Een vraag met verschillende invalshoeken:

We zoeken een stad en gemeente in de Bourgogne streek.

De stad ligt aan de samenvloeiing van de Nievre et de Loire.

De Romeinen noemden de stad Noviodunum Aeduorum.

Verschillende graven van Vlaanderen en hertogen van Bourgondië droegen eveneens de titel van graaf van deze stad.

 

Voor de sportkenners onder u : Steegmans won hier dit jaar de eerste etappe van Parijs-Nice.

 

In deze stad werd de heilige Bernadette Soubirou (van Lourdes) begraven en eerste minister Pierre Beregovoy was er burgemeester.

In de literatuur is ze vooral bekend om de “botte secrette” van de hertog van deze stad.

In zijn roman “Le Bossu” verhaalt Paul Fléval hoe de hertog zijn beruchte schermtechniek aan Henri de Lagardère aanleert. Dankzij deze techniek kan Lagardère de moord op de hertog wreken.

 


 

Café René Quiz – Reeks 5 – Gewone Ronde

Antwoorden

1 Denkwerk

Cryptogram :

Een knaagdier = een rat

het straatje = een steeg

het woord rat in het woord steeg plaatsen geeft:

STRATEEG

 

2 Taal

een verbicrucist ONTWERPT KRUISWOORDRAADSELS

 

3 Globo

A  GEORGE CLOONEY

B JEAN-PAUL BELMONDO

C  JULIAN MCMAHON

 

4  “suicide town”= BRIDGEND

 

 

5 het werk van MARIVAUX (Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux) gaf aanleiding tot het werkwoord marivauder.

 

 

6

Meer van Bled

 

 

7 TV

Karin Nilsson vertolkte PIPPI LANGKOUS

 

8

1 PETA = 1000 Tera

 

9

LOUIS VUITTON CUP.

 

 

10

 APOPHIS (ook juist : APEP of APEPI of REREK of APOPIS of APEPIS)

 

11

PAPER MOON

 

12

NEVERS

 

 

 


 

Café René Quiz – Reeks 6 – Alfabet & Combinatie

Antwoorden in alfabetische volgorde

A

Jaagster en vlinder ATALANTA

 

N

zanger, en ex-voetballer NUMAN

 

B

film en popband BRAINSTORM

 

O

Griekse Letter en Horlogemerk OMEGA

 

C

De zwemster en de  Engelse stad  COVENTRY

 

P

natuurkundige en clown

POPOV

 

D

bier en naaktsculptuur DIKKE MATHILE

 

Q

CNN-Presentator en zoektocht

QUEST

 

E

nimf en geluid ECHO

 

R

tragedieschrijver en wortel RACINE

 

F

De schrijfster en heilige FABIOLA

 

S

“Batgirl” en Formule 1-wedstrijd  SILVERSTONE

 

G

tweelingen en ruimtevaartprogramma GEMINI

 

T

Actrice en zoon van de Forresters THORNE

 

H

Marx Brother en zanger van “Movie Star”  HARPO

 

U

generaal-majoor en kasteel URQUHART

 

I

geheel getal en rechtschapen, INTEGER

 

V

uil en een gezelschapsspel VALKUIL

 

J

volksbuurt en een rivier JORDAAN

 

W

schrijver en vliegveld WALSCHAP

 

K

astronoom en wielrenner KUIPER

 

X

andreaskruisen en film XXX

 

L

televisiepresentator en radiopresentatrice LENAERS

 

Y

Bijnaam van Villarreal en een nummer van The Beatles

YELLOW SUBMARINE

 

M

Het geluidskastje en een vliegtuig MOSQUITO

 

Z

De Spaanse stad en de uitvinder van het massatoerisme  ZARAGOZA

 

 


 

Café René Quiz – Reeks 7 – Gewone Ronde

 

1

Denkwerk

Welke figuur komt overeen met een koningsgambiet?

 

2

Taal

Het gezochte woord heeft verschillende betekenissen: het is een gewichtseenheid die werd gebruikt vóór de invoering van het decimaal stelsel.

In de diamant en parelsector komt ze overeen met 1/4 van een metriek karaat.

In de fotografie is het ander woord voor korrel.

Het is ook een verouderde benaming voor een graankorrel.

Meestal wordt het woord gebruikt om een kleine hoeveelheid aan te duiden.

 

3

Globo: op de uitgedeelde pagina’s vindt U 3x 3 gebeurtenissen, wij vragen telkens welk van de 3 gebeurtenissen de oudste is.

4

In februari werd het nieuwe zwempak “LZR Racer” voorgesteld. Het dragen van zo’n pak biedt grote voordelen: het is waterafstotend en geeft meer stabiliteit aan de zwemmers. Topsporters gebruiken het alvast, met succes. Met het nieuwe revolutionaire pak werden op de Europese kampioenschappen langebaan in Eindhoven  en de wereldkampioenschappen kortebaan in Manchester meerdere wereldrecords gevestigd. Wat is de naam van ’s werelds grootste merk van zwemkleding dat ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag het snelste zwempak ooit heeft gemaakt?

 

5

Eén van de oudste nog levende dichters van Vlaanderen werd geboren op 2 juli 1915 in Retie, maar woont al het grootste deel van zijn leven in Roosdaal. De Vlaming vierde vorig jaar zijn 70-jarig dichterschap, dat midden jaren dertig begon in het literaire tijdschrift “Forum”. Hij bracht in 1937 zijn eerste bundel uit, “Germinal”, met vitalistische verzen. Zijn later werk is meer bezonken en gericht op het aardse leven, zoals “Een stillere dag”, “Aards gebedenboek” en “Kruis of munt” . Voor “Refreinen” uit 1943, dat beschouwd wordt als zijn beste werk, ontving hij in 1946 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie. In 1971 publiceerde hij de autobiografie “Kortom”. Wat is de naam van deze dichter die ook verschillende bloemlezingen samenstelde en werk vertaalde van onder andere Charles Baudelaire en François Villon?

 

6

Op het grondgebied van de gemeente Bornem bevindt zich een dorp dat bijzonder in trek is bij de dagjestoeristen voor z’n vele restaurants, de wandeldijken langs de Schelde en de prachtige natuur rond de Oude Schelde. Niet alleen wandelaars en fietsers komen aan hun trekken in dit dorp. In het Streekmuseum “De Zilverreiger” kunnen toeristen iets opsteken over oude Klein-Brabantse ambachten, fauna uit de Scheldestreek en volksspelen. Wat is de naam van deze deelgemeente van Bornem die voor de verkiezing van “Het mooiste dorp van Vlaanderen Vakantieland” genomineerd was bij de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen? Nog een tip: een stad in de Nederlandse provincie Limburg, gelegen tegen de grens met Noord-Brabant en die met België, heeft dezelfde naam.

 

7

TV

Op uw kopij ziet u een foto van een 29-jarige Amerikaanse actrice die dit jaar nog werd verkozen tot meest begeerlijke vrouw ter wereld door het online mannenblad askmen.com. Ze is vooral bekend van haar rollen in de televisieseries “Roswell” en “Grey’s anatomy”.. In de sciencefiction-serie “Roswell” speelde ze van 1999 tot 2002 de rol van de mooie alien Isabel Evans, terwijl ze in de ziekenhuisserie “Grey’s anatomy” sinds 2005 de rol vertolkt van dokter ‘Izzie’ Stevens. Wat is de naam van deze begeerlijke actrice?

 

8

Wetenschappen:

Met welke benaming duidt men de knijpende beweging van een buisvormig orgaan aan waardoor voedsel of vloeistoffen toch de juiste weg volgen ook al staan we op ons hoofd?

 

9

Tennis: we zoeken een Fransman die tennisprof was van 1989 tot 2002. Hij bereikte twee keer de finale van een Grand Slam. In 1993 stond hij in de eindstrijd van de US Open, vier jaar later op Wimbledon. Beide keren was Pete Sampras zijn meerdere. Hij behaalde in totaal vijf enkeltitels, waaronder Rotterdam in 1999 en Monte Carlo in 2000. Zijn beste klassering op de wereldranglijst was een vijfde plaats in 2000. Met Frankrijk won hij twee keer de Daviscup, namelijk in 1996 en 2001.

 

10

Geschiedenis: Eén van de grootste vernietigingskampen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog bevond zich in het oosten van Polen, in de buurt van Chelm. In dit kamp van de nazi’s zijn circa 260.000 mensen vermoord, voornamelijk Joden en ook Roma en niet-Joodse Polen. Een verzetsgroep onder leiding van Leon Feldhendler en Aleksandr Pechersky organiseerde er op 14 oktober 1943 een opstand. Circa 300 gevangenen wisten het kamp te ontvluchten, maar de meesten kwamen om bij de klopjacht die erop volgde. Naar aanleiding van deze opstand werd het kamp gesloten. Wat was de naam van dit uiterst geheim vernietigingskamp?

 

11

In een volkswijk van Boston verdwijnt plots de vierjarige Amanda. Na vele tevergeefse zoekpogingen van de politie, doen de oom en tante van het kind beroep op twee jonge privédetectives. Zij worden in hun zoektocht naar het kind bijgestaan door twee politieagenten. Tot zover de inhoud van een politiethriller waarmee Ben Affleck vorig jaar debuteerde als regisseur, en waarin de hoofdrollen werden gespeeld door zijn broer Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman en Ed Harris. Amy Ryan zette op overtuigende wijze de drugsverslaafde moeder van Amanda neer en kreeg een Oscarnominatie voor beste actrice in een bijrol. Wat is de titel van deze film, waarvan de release in Groot-Brittannië werd uitgesteld omdat hij gelijkenissen vertoont met de verdwijning in Portugal van het Britse meisje Maddie McCann?

 

12

Varia

Ferruccio vergaarde zijn fortuin in de tractorenfabricage.  Hij kocht een Ferrari sportwagen maar was niet tevreden met de kwaliteit. Daar werd hem gezegd dat hij auto’s niet kon waarderen en dat hij het maar moest houden bij tractors.  Nauwelijks drie maanden later stelde Ferruccio het prototype van zijn nieuwe supersportwagen voor met een radiatorembleem van een aanvallende stier.   Welke Italiaans autobedrijf werd zo de concurrent van Ferrari?

 

 


 

Café René Quiz – Reeks 7 – Gewone Ronde

Antwoorden

1

Denkwerk

Figuur E komt overeen met een koningsgambiet

Bij deze opening offert wit de pion langs de koningszijde om een betere aanvalspositie te verkrijgen.

Ter info : Figuur A was een Spaanse opening, figuur B een Schotse, figuur C een Italiaanse en D een Russische

 

2

Taal

GREIN

 

3

Globo:

 

B) Churchill werd geboren in 1874 (Eiffeltoren werd ingehuldigd in 1889 en de eerste vlucht van de gebroeders Wright was in 1903)

 

C) Romeo en Julia werd voor het eerst uitgevoerd in 1595 (Cervantes publiceerde Don Quixote in 1605 en Molière werd geboren in 1622)

 

A) Jan zonder Vrees werd geboren in 1371 (Gutenberg stierf in 1468 en Michelangelo werd geboren in 1475)

 

4

SPEEDO maakt de supersnelle pakken.

 

5

BERT DECORTE

 

 

6

in de Nederlandse provincie Limburg ligt ook WEERT

 

 

7

De 29-jarige Amerikaanse actrice Katherine HEIGL

 

8

We kunnen drinken ook al staan we op ons hoofd dankzij de Peristaltische beweging of peristaltiek

 

9

Cédric PIOLINE was de tennisser

 

10

Het vernietigingskamp: SOBIBOR

 

 

11

GONE BABY GONE was de titel van de film

 

 

12

Ferruccio ontwierp de LAMBORGHINI

 

 

 


 

Café René Quiz – Reeks 8 – Muziekronde

 

In de muziekreeks krijgt u 17 fragmenten. Bij de componisten is er geen link!

Misschien helpt het te vermelden dat het derde fragment van een hedendaagse componist is.

De componisten

1

TSJAIKOVSKI Pjotr Ilitjsj  “Pianoconcert no. 1”

 

2

SJOSTAKOVITSJ Dmitri “Second Waltz”

 

3

SAINT-PREUX “Concerto pour une voix” 1969

 

Uitvoerders/groepen

4

DONOVAN (echte naam Donovan Phillips Leitch) “Jennifer Juniper” 1968 (Schotland)

 

5

REIM (Matthias) “Verdammt, ich lieb’ dich” 1990 (Duitsland)

 

6

MIRA (Echte naam : Mira Bertels) “In de daluren” 2006 (België)

 

7

FAITH NO MORE “Epic” 1989 (USA)

 

8

SOLVEIG (Martin) “Jealousy” 2006 (Frankrijk)

 

9

LAID BACK “Bakerman” 1990 (Denemarken)

 

10

SINATRA (Nancy) “Bang bang (my babe shot me down)” 1966 (USA)

 

11

YOUNGBLOOD (Sidney) “Sit and wait” 1989 (USA)

 

12

EICHER (Stephan) “La mi los” 1993 (Zwitserland)

 

13

AIM (echte naam : Andrew Turner) “Cold water music” 1999 (Groot-Brittannië)

 

14

RAF “Self control” 1984 (Italiê)

 

15

CARLOS “Big bisou” 1977 (Frankrijk)

 

16

MOUTH & MACNEAL “Ik zie een ster” 1974 (Nederland)

 

17

LEONA LEWIS “Bleeding Love” 2008 (Groot-Brittannië)

 


 

Café René Quiz – Reeks 9 – Duo Ronde

 

Duoronde: In de duoronde krijgt u 2 vragen over hetzelfde thema, U mag iedere vraag beantwoorden. U krijgt 1 punt per juist antwoord.

1

Burgemeesters van Anderlecht

 

A Op 14 juni 2007 overleed plots een Brussels politicus aan een hartstilstand. De Franstalige liberaal was van juli 1999 tot oktober 2000 minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een functie die hij ook in 2004 voor korte tijd zou bekleden. In 2001 werd hij burgemeester van Anderlecht, waarvan zijn vader van 1966 tot 1984 eveneens al burgemeester was geweest. Graag de naam van de op 43-jarige leeftijd overleden politicus, dit voor a).

 

B Voor b) zoeken we zijn opvolger als burgemeester van Anderlecht. De MR-politicus werd in augustus 2007 benoemd en werd alzo de jongste burgemeester van het Brussels Gewest. Dit voorjaar kwam hij enkele keren in het nieuws toen er zich in de Anderlechtse wijk Kuregem herhaaldelijk incidenten voordeden met jongeren, die bussen bekogelden en een politiepatrouille beschoten. Wat is de naam van de Franstalige liberaal die vorige week ook geconfronteerd werd met zware rellen tussen hooligans van RSC Anderlecht en allochtonen?

 

2

DEEL BLOEM (FOTO)

A Welk nummer komt overeen met de meeldraad?

B Welk nummer komt overeen met de sepalen?

 

3

COMPUTERSPELLEN :

A (FOTO) Een computerspel uit 1984, ontwikkeld door Sierra dat voor de eerste maal een bewegende figuur als held op het PC-scherm bracht. Men moest wel nog altijd tekst intypen zoals bij de klassieke DOS-avonturen. Koning Graham – en in de daaropvolgende spellen – zijn echtgenote en kinderen – zijn de hoofdrolspelers

 

B (FOTO) Dit turn-based strategiespel is ontwikkeld door Jon van Canegem voor de uitgeverij New World Computing. De huidige uitgever is Ubisoft. Het geheel speelt zich af in een middeleeuwse fantasieomgeving met heel wat invloed van de wereld bedacht door Tolkien.

 

4

Wetenschappen:

A Welk element met atoomnummer 29 is genoemd naar een eiland van de Middellandse zee? Het element werd al in 3000 v. Christus gesmolten door de Egyptenaren om er brons mee te maken.

B Welk element met atoomnummer 44 is genoemd naar de Latijnse benaming van een vroeger Warschaupact-land?

Voor alle duidelijkheid: Polonium heeft atoomnummer 84 en niet 44.  Het overgangsmetaal werd in 1844 ontdekt door Karl Claus in een residu dat achterbleef wanneer ruw platina werd opgelost in koningswater.

 

5

Godsdienst en Mythologie:

A Welke berg bereikte volgens de bijbel na de zondvloed de Ark van Noah? 

B Volgens de Griekse mythologie bouwden ook de zoon van Prometeus en de dochter van Pandora een ark om de zondvloed te overleven. Op welke berg komen zij terecht?

 

6

Filmprijzen :

In de US bestaat de Academy Award, beter bekend als de Oscar.

Het Franse equivalent voor deze trofee is de César.

Ook voor de slechtste prestaties binnen de filmindustrie bestaat er een prijs.

A. Welke acteur won dit jaar de Golden Raspberry voor zowel de slechtste acteur ALS voor de slechtste actrice voor zijn rol als zwarte vrouw in de film Norbit?

B Sinds 2006 bestaat er in Frankrijk een equivalent voor de Raspberry.

Wat is de naam van de prijs voor de slechtste prestaties binnen de Franse filmindustrie?

De prijs van:”Plus mauvais film”in 2007 was voor: “Les Bronzés 3

 

7

Geschiedenis. Onder het motto “moeders”

 

A Wie is de moeder van Charlotte, de echtgenote van de terechtgestelde Maximiliaan, Keizer van Mexico?

Zelf was ze de dochter van koning Lodewijk Filips van Frankrijk en stierf ze toen haar dochter Charlotte amper 10 jaar oud was.

 

B Wie is de moeder van Marie Antoinette, echtgenote van de terechtgestelde Louis 16 ?  Marie Antoinette was haar vijftiende kind! Ze was getrouwd met Frans I Stefan, hertog van Lotharingen met wie ze 16 kinderen had.  Ze overleed 13 jaar voor de terechtstelling van haar dochter.

 

8

A Wie is de auteur van de afgebeelde tekst?

B Wie is de auteur van de afgebeelde tekst?

 9

Duovraag aardrijkskunde in verband met de bestuurlijke indeling van landen.

A: In Japan werd de administratieve onderverdeling ingrijpend veranderd tijdens de Meiji-restauratie in de tweede helft van de negentiende eeuw. Sinds 1888 is het land onderverdeeld in 47 bestuurlijke eenheden die te vergelijken zijn met onze provincies. Aan het hoofd van elke eenheid staat een gouverneur die rechtstreeks door de bevolking gekozen wordt voor een periode van 4 jaar. Welke naam heeft dergelijke eenheid in Japan? Dit voor a).

Tip : in het Oude Rome was het de functie van verschillende met leiding of toezicht belaste ambtenaren en in Frankrijk het ambt van het hoofd van een departement

 

Voor b) verhuizen we naar Rusland. Dit land is een federatie bestaande uit 84 deelgebieden. 47 van deze deelgebieden zijn te vergelijken met onze provincies. Ze hebben een door de president benoemde gouverneur, een eigen parlement en vertegenwoordigers in het federale parlement, de Staatsdoema. In vergelijking met de autonome republieken hebben ze minder autonomie. Vaak zijn ze vernoemd naar het bestuurlijke centrum van het gebied. Wat is de naam die gegeven wordt aan deze bestuurlijke eenheden, die ook bestaan in Bulgarije, Kazachstan, Kirgizië, Oekraïne en Wit-Rusland? Dit voor b)

 

10

Voetbal: de Russische competitie wordt gedomineerd door clubs uit Moskou. Op een totaal van zestien clubs in de ‘Premjer-Liga’, het hoogste niveau in Rusland, zijn er vijf uit de hoofdstad, zodat er bijna elke speeldag wel een derby op het programma staat. De landstitels gaan over het algemeen sowieso vaak naar clubs uit Moskou. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 slaagden slechts twee clubs erin de hegemonie van Moskou te doorbreken. Vorig jaar ging de Russische titel naar de ploeg van Nicolas Lombaerts. Wat is de volledige naam van deze ploeg, die het voorbije seizoen de UEFA Cup won? Dit voor a)..

 

De vraag voor b): welke provincieclub uit de Kaukasus pakte in 1995 de Russische titel en doorbrak daarmee de serie van Spartak Moskou, dat tussen 1992 en 2001 alle overige landstitels pakte? De ploeg die we zoeken degradeerde in 2005, hield in 2006 zelfs even op te bestaan, maar is inmiddels heropgericht en speelt momenteel in de Russische First Division, vergelijkbaar met onze tweede klasse.

 

11

Gekende melodieën :

 

A Titel van de herkenningsmelodie van Laurel & Hardy door componist Marvin Hatley :

 

B Dit stuk van de Tsjechische componist Julius Fuçik is zo superpopulair dat het verschillende namen kreeg, we zullen dus zeer mild zijn bij het verbeteren.

 

12

Planeten

A: Deze planeet heeft slechts 1 maan

De planeet heeft een diameter van +- 12.756km en de afstand tot de zon bedraagt +-150.000.000 km. In massapercentages bestaat deze planeet o.a. uit +- 32% ijzer, 30% zuurstof, en 15% silicium,

B Deze planeet van ons zonnestelsel is een buitenbeentje want de zon komt er op in het westen! Bovendien draait deze planeet zo traag om haar as dat een dag er langer duurt dan een jaar. Een dik wolkendek belet dat men de oppervlakte van deze planeet met een telescoop detailleert. Het waren vooral de Amerikaanse ruimtesondes, die ons - tussen 1992 en 1994 - een zeer gedetailleerd beeld van het oppervlak gaven. Op welke planeet duurt een dag dus langer dan een jaar?

 


 

Café René Quiz – Reeks 9 – Duo Ronde

Antwoorden :

 

 

Duoreeks :U krijgt 1 punt per juist antwoord.

1

Burgemeesters van Anderlecht

 

A  JACQUES SIMONET

B GAETAN VAN GOIDSENHOVEN

2

A de meeldraad is nr 4

B de sepalen of kelkbladen is nr 8

3

COMPUTERSPELLEN :

A KING’S QUEST

B HEROES OF MIGHT AND MAGIC (of HEROES of HoMM)

4

Wetenschappen:

A KOPER naar het eiland Cyprus

B RUTHENIUM naar de oud latijnse naam voor Rusland : Ruthenia

5

Godsdiensten

A ARARAT

B PARNASSUS

6

Filmprijzen :

A. EDDIE MURPHY

B GERARD

7

Geschiedenis.

A Onze eerste koningin LOUISE MARIE VAN ORLEANS

B Keizerin MARIE THERESA VAN OOSTENRIJK

8

A MOLIERE (uit L’avare, de vrek)

B AGATHA CHRISTIE (“The Mysterious Affair at Styles:" beschrijving van Hercule Poirot door Hastings)

 9

a)      Prefectuur (Ken in het Japans)

b) OBLAST

10

a) Zenit SINT-PETERSBURG

b) Alania VLADIKAVKAZ

 

11

A: CUCKOO SONG (COOKOO SONG, KU-KU, DANCE OF THE CUCKOOS)

B Julius Fuçik noemde het “ENTRY OF THE GLADIATORS” (ook CIRCUS MARCH en  THUNDER AND BLAZES genoemd)

12

A De Aarde

B VENUS

 


 

Café René Quiz – Reeks 10 – Gewone Ronde

1

Denkwerk

Wat is de link tussen de verschillende foto’s

 

2

Taal

Dit woord van 8 letters komt uit het Grieks en betekent “samen zien”. Het betreft meestal een samenvatting van een boek of van een film, een samenvatting die we in 1 oogopslag kunnen bekijken.

 

3

Globo: Kunst in getallen:

Op foto A ziet u het houten kunstwerk “Cityscape”, een houten kunstwerk gemaakt van 16 kilometer hout en 250.000 spijkers.  Het is tot augustus te bewonderen op het Prowinko-bouwterrein aan de Guldenvlieslaan in Brussel. Welke Vlaamse kunstenaar construeerde “Cityscape”? U kent hem misschien ook nog van het kunstproject “Uchronia” dat voor 10 dagen te beleven was op het Burning Man-evenement in Nevada in 2006, voor ze in vlammen opging

 

B  op foto B ziet u het portret van journaliste Sylvia Von Harden, één van de bekendste werken van een Duitse schilder (1891-1969). Typisch voor hem zijn de zeer realistische, cynische harde portretten. De vrouw is voor hem geen ideaal model. Welke schilder werd beïnvloed door de verschrikkingen van de eerste Wereldoorlog?

 

C op foto C ziet u de Möwenbrunnen op de Neuer Markt in Rostock. De beeldhouwer (geboren in 1929) die ook de Neptunusfontein in Bremen ontworpen heeft, verbeeldt het menselijk lichaam.  Vanaf 1961 onstonden zijn eerste Torsi, die sindsdien karakteristiek geworden zijn voor zijn stijl. Wie is deze Duitse beeldhouwer?

 

4

Verleden week heeft Minister van Buitenlandse zaken Karel De Gucht het kunstwerk "Athletes' Alley" onthuld in Peking. Het kunstwerk is een gift van België aan de Chinese hoofdstad. Het beeldhouwwerk is een reusachtige stalen constructie van 100 meter lang en 20 meter hoog. Het stelt 5 figuren voor die de olympische ringen dragen.
Wie is de Belgische kunstenaar die het kunstwerk bedacht ?
 

5

In 1909 ontving de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf de Nobelprijs voor Literatuur.

Ze is vooral bekend geworden door haar kinderboek bedoeld om de kennis van de Zweedse geografie bij te brengen.

Het verhaal handelt over een jongetje dat op de rug van een gans Zweden verkent.

Graag de naam van de hoofdpersoon van dit educatieve kinderboek uit 1906 van Selma Lagerlöf.

 

6

Toerisme:

Een populaire vakantiebestemming in de Verenigde Staten is een rotsachtig eiland voor de kust van Los Angeles. Het is 194 km² groot en ligt op ongeveer 35 kilometer van het vasteland. De hoofdplaats is Avalon, met ongeveer 3.000 inwoners. Wat is de naam van dit eiland dat elk jaar door meer dan een miljoen toeristen per ferry bezocht wordt?

 

7

TV

De eerste talkshow op de Nederlandse televisie werd gepresenteerd door Willem Duys. De bedoeling was om een huiskamersfeer te creëren in het programma. Vandaar de beroemde viskom op tafel. Het programma werd in de periode van 1963 tot 1979 175 keer uitgezonden, en in de jaren ’80 nog eens vier keer. De gasten van de talkshow waren bekend of bijzonder, zoals goochelaar Tommy Cooper. Wat was de titel van dit programma, dat herhaaldelijk de toegemeten zendtijd overschreed?

 

8

Wetenschappen: In Japan weten ze het al lang, in de westerse keuken begint het nu ook door te dringen. Naast zoet, zuur, bitter en zout is er ook een vijfde smaak. Reeds in 1908 beschreef de Japanse professor Kikunea Ikeda deze nieuwe basissmaak tijdens het proeven van bouillon op basis van zeewier. Van nature komt ze voor in veel etenswaren die het aminozuur glutamaat bevatten, zoals erwten, belegen kaas en zeewier. De naam die aan deze smaak gegeven wordt, is een Japans woord dat zoiets betekent als “heerlijke smaak”. Welk woord?

 

9

Sport: Zo af en toe slaagt een outsider er in wereldkampioen op de weg te worden. Bekende voorbeelden zijn de Zwitser Hans Knecht in 1946 en de Nederlander Harm Ottenbros in 1969. Ook in 1952 keken de grote tenoren te veel naar elkaar. In Luxemburg kwam het na 280 kilometer tot een pelotonsprint met 34 van de 48 gestarte renners. Daarbij vele grote namen: Rik Van Steenbergen, Fiorenzo Magni, Ferdi Kübler, Louison Bobet, Gino Bartali, Stan Ockers en Jean Robic. Niemand van hen stond echter op het podium. De Zwitser Gottfried Weilenmann werd tweede en de Duitser Ludwig Hörmann derde, maar wie werd de eerste Duitser ooit die het WK op de weg won?

 

10

Geschiedenis: Dit jaar worden in Peking Olympische Zomerspelen gehouden. De eerste Olympische Spelen werden reeds georganiseerd in 776 vóór Christus. Ze werden gehouden in Olympia ter ere van de Griekse god Zeus en waren vrijwel uitsluitend bedoeld voor mannen. Aan de Klassieke Olympische Spelen kwam een einde in 394 na Christus. Een Romeinse keizer, die regeerde over het oostelijke deel van het Romeinse Rijk van 379 tot 394 na Christus en daarna over het gehele Romeinse Rijk tot 395 na Christus, vond dat de Olympische Spelen heidens waren. Wat is de naam van deze keizer die alleen geloofde in Christus en niet in de Griekse goden?

 

11

Film: In 1960 regisseerde René Clément de Frans-Italiaanse film “Plein soleil”. In deze thriller, gebaseerd op de roman “The talented Mr. Ripley” van Patricia Highsmith, wordt de jonge Tom Ripley door een Amerikaanse miljardair naar Italië gestuurd om diens zoon op te zoeken en te overhalen om naar Amerika terug te keren. Welke Franse acteur brak internationaal door met zijn rol als Tom Ripley in “Plein soleil”?

12

Varia

In 1970 werd in Turnhout een bedrijf opgericht dat vandaag Europees marktleider is in de productie en verkoop van speelkaarten. Daarnaast maakt het onder andere verzamelkaarten en kaarten voor gezelschapsspellen. Voor de James Bond-film “Casino Royale” uit 2006 was het bedrijf de exclusieve leverancier van de speelkaarten en de pokerchips.  Wat is de naam van dit bedrijf

 


 

Café René Quiz – Reeks 10 – Gewone Ronde

Antwoorden:

1

Denkwerk

De link tussen de verschillende foto’s is LANDEN (de Argentijnse tennisser Juan Monaco, actrice Jill Ireland, actrice Cecile De France, een suisse, de Japanse admiraal HeichachiroTogo en de marxiste Rosa Luxemburg, bekend van de Spartacusopstand)

 

2

Taal

we kunnen alles in 1 oogopslag bekijken dankzij een  SYNOPSIS

 

3

Globo

Kunst in getallen

A. ARNE QUINZE

B OTTO DIX

C WALDEMAR OTTO

 

4

de Belgische kunstenaar is

OLIVIER STREBELLE

 

5

 

NILS HOLGERSSON vliegt met de ganzen over Zweden

 

6

Toerisme:

Santa Catalina Island (ook juist: Catalina Island).

 

7

TV

VOOR DE VUIST WEG

 

8

“heerlijke smaak”is UMAMI

 

9

Heinz Müller.

 

10

Theodosius I  (voluit: Flavius Theodosius ; Theodosius I de Grote) vond de OS maar niets.

 

11

ALAIN DELON speelde in Plein Soleil de rol van Tom Ripley

 

12

Varia

Bond speelt met kaarten van CARTAMUNDI