Jan Huylebroeck en de (het?) serpent 

 
Het moest er van komen. 28 augustus 2003!
Na jaren musiceren in historische uitvoeringspraktijk,, en met mijn verleden als koperblazer (tuba en bastuba) zou na de ophicleïde in 2001 nu ook de serpent volgen.

Ditmaal geen origineel exemplaar maar een getrouwe kopie naar een Franse Hermenge uit 1770. Het instrument is, in tegenstelling mat de laagste noot C een Bb-instrument.

   Het instrument dat in de USA door David Harding werd gefabriceerd, heeft geen sleutels ; enkel de zes vingergaten.  Ook koos ik, misschien verrassend voor de ene en wellicht ontgoochelend voor de andere, niet voor hout en leder, maar voor een versie in fiberglass. De stemcrook is in metaal.

De kwaliteit is uitstekend, en de levensduur veel hoger.

 Het Bb-instrument heeft een bereik van 3  oktaven ((A'-Bb'-B')C - a') en heeft als pitch a'= 440Hz.

De onlogische plaats van de vingergaten ten opzichte van de klankbuis laat niet toe puur op de vingers te spelen; alle tonen moeten goed vooraf in het hoofd worden geïntoneerd en dan pas geblazen. De vingerzettingstabel van Monk wijkt af van dit exemplaar, die van Hermenge zelf is wel goed bruikbaar. Uitproberen blijft de boodschap.  Slechts 6 gaten voor 7 stappen in een toonladder zonder eindoktaaf:  dit betekent dat sommige noten puur op 'lipping' geblazen worden. Andere noten vereisen dan weer halve gaten en vorkgrepen.

Ondanks het hout waarin het oorspronkelijk en nu nog steeds wordt gebouwd, wordt dit instrument als koperinstrument ingedeeld, dit omwille van het mondstuk.

Op het "www" is voldoende te vinden over dit uitgestorven maar herontdekt instrument.  In afwachting van een foto van mijn instrument alvast een fabrieksfoto.

Serpent
Eng
Fr
De Engelse speelwijze met omgekeerde rechterhandvingerzetting is op dit exemplaar niet echt handig wegens de plaatsing van de gaten.
De Franse speelwijze is ideaal voor dit 'Franse' instrument.
(Bemerk ook de ophicleïde links)


Concerten gespeeld met serpent:

1 februari 2004
:Brugge Concertgebouw:
Outside All Other Communications: creatie nieuw werk voor drumsolo, serpent & ophicleïde, harp, piano en strijkorkest:

April 2004: Vier uitvoeringen Paulus Mendelssohn als serpentist

2 juli 2004:
Tongeren: begeleide Gregoriaanse kerkmuziek met mannenstemmen, serpent, orgel en contrabas in de basiliek van Tongeren, met latere radio uitzending op 'KLARA'

12 augustus 2004: Oostkamp Orgelconcert (met volksinstrumenten en serpent)
naar andere instrumenten      naar homepage       naar paukenist