1/5/2019: La 26eme Forestiere - Tellin

 

 

We staan voor de 5de keer aan de start te Tellin in de buurt van Saint-Hubert, het is nog mistig en vrij fris, amper 5 graden. Van mijn vriendenclub kon ditmaal niemand meekomen, spijtig.

Rond 8h30 ga ik van start voor de 80km, volgens wat de organisatie aangeeft 1800hm klimmen, dat wordt dus een pittig ritje met veel klimwerk zoals ik het graag heb. Net als ik vertrek komt ook Michael Neubourgtoe, hij zal samen rijden met zijn 2 vrienden.

De eerste kilometers zijn al meteen steil bergop op de asfalt om de vallei van Tellin uit te komen, eenmaal boven gekomen hebben we al wat warmer en gaat het offroad, sommige bikers zijn echt goed ingepakt, regenvest, lange broek, maar dat zullen ze zich straks nog beklagen.

De eerste 20km rijden we veel op bredere boswegen, maar de prachtige omgeving doet ons toch genieten, als je even opzij kijkt zie je in de diepe verte een riviertje kronkelen en in de buurt van Mirwart nabij het water en de vijvers is het prachtig biken

Na amper 15km staat al de eerste bevoorrading, Michael is me ondertussen al voorbij gereden, maar zij stoppen niet aan deze bev. Net na deze bevoorrading merk ik dat de achterband bijna leeg is, ik zet hem weer op druk en het anti lek product doet blijkbaar zijn werk. De 2de bev. staat er al na 26km en hier komt ook clubgenoot Jo Vertongen toe, voor de rest zal ik hem niet meer zien....

In zijn vroege jaren was deze tocht echt top, maar ik denk dat ze van natuur en bos niet zoveel meer mogen dan vroeger, maar ik versta niet dat in het nabij gelegen Arville en Libin wel veel meer mogelijk is, en dat waren vorig jaar echte toppers. Na 26km wordt het nu wel veel mooier, moeilijke klimmen over kleine paden over stenen en vaak is het hier en daar toch modderig, de krijtlijnen van de tocht een paar dagen geleden te Arville zijn nog te zien en zorgen soms wat voor verwarring, maar het gaat wel.

Ondertussen staat de zon in zijn volle glorie te blinken en moet er wat kledij in de camelbag verdwijnen en we rijden verder in korte mouwen en korte broek. Ik laat ook mijn goed hart weeral eens zien als 2 Waalse bikers aan de kant staan, eentje heeft geen zeskantsleutel mee om zijn achterwiel eruit te halen, het duurt een half uur voor ik hier weg ben want een band monteren lukt hen ook niet goed, ook zijn prutspomp doet het niet, moest je weten hoeveel vrienden ea. ik al heb geholpen met allerlei zaken zoals kettingbreuk, platte banden enz... maar als je op stap bent met 2 drinkbusjes en voor de rest niet veel tja ...

Nu rijden we via Transinne en richting het dorpje Lesse en uiteraard ook langs de rivier, we volgen de rivier die zich aan onze rechterkant bevindt, maar dat is een ambetant stuk met continue droog en dan weer zeer natte stroken, water dat uit de talut komt, niet plezant om om de zoveel meter een koude douche te krijgen.

Regelmatig zijn er toch modderstroken waar we door moeten, de plassen zijn soms zo groot dat je er wel door moet, weliswaar niet al te diep, we passeren riviertjes, bruggetjes. Even verder volgen we het andere riviertje de "our " nu aan onze linkerzijde en even verder gaat het weer vele vele kilometers langs de Lesse, heel mooi in deze vallei maar dikwijls nat, maar het is genieten van de natuur en het rustgevend geluid van al dat kabbelend water.

Overal kan je naar boven rijden, ook op de hele steile singletracks, maar je moet wel wat handig zijn en de gas volledig opendraaien, 1 keer moest iedereen een 10m stappen net na de 3de bev op een steil trapsgewijs wandelpad.

We passeren het ESA center nabij Redu, de tocht heeft nu veel afwisseling maar toch veel stukken waar je kent kan doorrijden op grind en schotterwegen, maar toch ook een paar mooie singletrack afdalingen.

En als er dan eens een echt een technische passage komt dan is dat eentje waar je bijna niet kan rijden, een aangelegt singletrack afdaling voor trialbikes, met ergens stuk vertikaal van dik 2m naar beneden en wat verder terug naar boven, en zo nog een paar keer na elkaar, 1 keer vertrouwde ik het toch niet.

De laatste bevoorrading bevindt zich op 18km van de aankomst, hier is er ook spek met eieren, hmm wat een lekkere geur ook kan je hier nu al een likeurtje verorberen, wel wat vroeg want het is nog even

Ik heb nog wat overschot na een gelleke binnen te spelen, en het laatste stuk haal ik toch nog dik 18km/u met nog nog wat redelijk bergop +-400m.

Toch een mooie tocht, meestal goed bollend, veel bos en rivieren en ik kom hier graag terug

 

Ivan Dehertogh 1/5/2019

79km - 1800hm

Bekijk mijn activiteit op Strava: https://www.strava.com/activities/2333535663