17/11/2019: Toertocht MTB Rotselaar

http://mtbrotselaar.be/

 

Rond 8h15 fietsen we van Tildonk, de woonplaats van David, naar de vertrekplaats aan het Meer te Rotselaar op 8km.

Het is vanmorgen redelijk koud, licht gevroren, en dus zijn we goed ingedompeld, wintervest enz..., maar de hemel is open en het zonnetje komt eraan

Er staan vrij veel bikers aan de inschrijving in de grote sporthal.

We vertrekken richting Betekom en rijden een stuk langs de Demer, er zitten leukje stukjes in, een paar singletracks die er goed bijliggen op eentje na, maar hier hebben ze linten gespannen om het pad wat af te leiden,de meeste modder wordt hierdoor vermeden, we kiezen hier om de 45km te volgen, kwestie van op tijd binnen te zijn, en misschien veel modder te vermijden, wie weet,we weten op dat moment nog niet wat het parcours ons zal brengen, we zullen hierdoor de bekende passages te Holsbeek missen, daar zitten nog een paar stevige klimmetjes.

In de buurt van Gelrode passeren we mooie stukjken bos, Voesdonkbos(natuurreservaat),en een paar pittige korte klimmen waar we op de punt van het zadel dienen te zitten met de kleinste versnelling, de Ijzeren berg.

In Nieuwrode op het kerkplein staat de bevoorrading, rijkelijk van alles voorzien, nu al met Redbull

De klim over de Kratenberg pikt in de beentjes, steil maar ze ligt er goed bij opwat gladde stenen na, maar het gaat prima, David rijdt hier ook vlot naar boven, Het parcours ligt er in feite goed bij, ondanks dat vettig stuk in het begin van de tocht.

Het slingerende pad beneden aan het natuurbos Beninksberg is altijd tof om te doen, een lang slingerend pad en soms singletrack met links de fruitboompaltages en rechts boven ons het bos, dit zit ook dikwijls in andere tochten, we passeren over de e413 en ook hier verder ligt een prachtig pad dat even verder naar boven gaat.

En mooi steil klimmetje, beneden staan een paar bikers te denken hoe ze de klim moeten aanvangen, ik twijfel niet teveel en neem een paar meter aanloop en zo en kan ik de grote troep achter mij laten.

We rijden over de Wijngaardberg, mooi hier, en verder in dit bos hebben ze een parcours aangelegd, afgespannen met linten, zeer leuke singletracks, een paar steile afdalingen en dito klimmen, het is op het eerste zicht wat ingewikkeld , we komen elkaar tegen op een smalle holle weg, gelukkig staat er daar een dranghek en staan de Rotselaarse bikers daar om een oogje in het zeil te houden, even verder in dit bos staat de tweede bevoorrading opgesteld die we in feite niet verwacht hadden, hier is Aquariusdrank en nog allerlei eten.

Het zonnetje schijnt en het wordt warmer, het is een prachtige herfstdag, ik doe het windstoppertje uit, David wisselt zijn winterhandschoenen voor gewone, ik doe de winter helm-muts ook uit.

Nabij Wezemaal is er een leuk stukje waar we kunnen kiezen, makkelijk of pro, ik kies pro, David had het niet in de gaten en heeft me ook niet gehoord, zonder probleem passeren we het steile naar beneden en tussen de bomen slingerend singletrack, ook David, op het einde zijn er paar kleine betonnen drops in trapvorm.

Het moeilijkste hebben we nu gehad nu gaat het gezwind op bredere maar mooie paden richting Rotselaar.

De tocht zelf was uiteindelijk dik 48km, en goed berijdbaar.

 

65km - 600hm

 

Strava  -->  klik

 

Ivan Dehertogh 17/11/2019