4/8/2019: Rando autour de l'eau - Profondeville

http://vttprofondeville.blogspot.com/

 

Wij zijn nog eens afgezakt naar Profondeville, de zoveelste keer al dat ik hier aan deze tocht deelneem, het is kortbij want ik dacht misschien naar Hockay te gaan (heel mooi schijnt), maar dat zal voor volgend jaar zijn.

David had er deze week zijn zinnen opgezet, 5 jaar geleden had hij deze tocht al eens gereden en dus heeft hij hier blijkbaar goede herinneringen aan overgehouden?

Toen had hij hier de 35km uitgereden weliswaar met de oude oiz 26er, vandaag had hij zelfs in gedachte om aan de 70km deel te nemen, maar nadat we de hoogtemeters hadden gezien 1900hm op 70km hebben we toch besloten om de 50km te doen, ook al 1250hm.

Aan de start iets na 8h is het al heel druk, er zijn hier net als andere jaren grote dorpsfeesten, ook clubgenoot Arthur is er, gisterenavond is hij nog 2de geworden in de dorpelingenkoers te Tombeek nadat hij zich naar eigen zeggen in de laatste bocht had laten verrassen .

Het is al vrij zacht en vandaag gaat het 27graden worden en meer, we trekken onze windstopper al meteen uit voor we beginnen.

De aanloop gaat zoals bijna andere jaren via een makkelijke klim van 3km en een kronkelende korte mooie afdaling door het bos naar Riviere, daar steken we iets verder voor de eerste keer de Maas over, achter osn zien we Arthur al komen, hij slaat af naar de 70 of 90km?

Dan is er dat steile klimmetje waar net voor de asfalt de meesten niet over geraken zonder voet te zetten, wij dus wel, wat verder gaat het nog lang steil bergop tot aan dat grote ziekenhuiscomplex.

We krijgen daarna een mix van bredere holle wegen en bos, af en toe mooie singletracks, ook door het hoge gras.

Nabij Yvoir rijden we terug naar de eerdere kant van de Maas, bergop kan David goed volgen, ook op de steile stukken gaat het goed, in de afdalingen waar het soms heel snel gaat daar moet hij me laten gaan, oefening is kunst en de ervaring telt hier ook.

De bevoorradingen zijn rijkelijk voorzien, maar zonder plastieken bekers, het was nochtans aangekondigd dat er geen bekers zouden zijn om ecologische redenen, we hadden ons erop voorzien en onze bekers meegenomen, uiteraard staan sommige bikers hier met een droge mond omdat ze zelfs geen drinkbus bij zich hebben.

Er is 1 echte korte technische afdaling en als er daar dan nog een bordje staat met (decente dangereux), tja dan staan ze allemaal te twijfelen, we proberen het toch maar ook ik moet even uit de pedalen maar met wat gesukkel gaat het wel, onze moedige David probeert het ook maar valt en bezeert zich een beetje, ik reed voor hem en heb het niet gezien, maar het valt nog mee. Vele afdalingen liggen er goed bij en dan is het verleidelijk om snel te rijden, maar ook supergevaarlijk als het bochtig is met uitgesleten sporen en losliggend grind, wortels en stenen.

Even verder is de keuze rechtdoor "gemakkelijk" en rechts technisch en moeilijk" David rijdt rechtdoor, nog niet bekomen van zijn val denk ik, de afdaling is heel steil maar niet te technisch, gewoon traag en alle remmen dichtknijpen naar beneden en achter op het zadeluiteind zitten en met schuivende achterband naar beneden.

Aan de 3de bev is het nog een kleine 20km naar de aankomst, hier is het druk omdat de kleinere afstanden er ook bijkomen, en het is warm, het zonnetje steekt, de talrijke wespen misschien ook?

Er komen nu nog een paar stevige klimmen en een paar prachtige afdalingen, de vingers doen pijn van het knijpen in de remmen, en de beentjes toch ook al, David krijgt het nu wat moeilijk, hij rijdt een egaal tempo bergop maar om tragere bikers te kunnen passeren plaats ik hier en daar een tussen-demarage.

Uiteraard om terug aan de Maas te geraken is het altjd bergaf, de laatste afdaling is mooi met draaien en keren in het bos, David heeft pech dat hier de ketting vooraan afloopt op een steil knikje midden in de bergaf dat hij misschien niet had verwacht maar hij rijdt toch mooi naar beneden.

Het was weeral een mooie tocht met veel afwisseling, een goed bollende tocht, niet al te technisch, mooie afdalingen maar toch pittig genoeg door de vele hoogtermeters, wel wat te lange asfalt verbindingsstroken en dan is er de traditionele Sangria op het einde in die smalle steeg te Profondeville.

 

52km-1250hm

 

https://www.strava.com/activities/2589781865

 

Ivan Dehertogh 4/8/2019